Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Daea spune că scăderea populaţiei afectează agricultura: E puternic afectată. Sunt lucrări care cer prezenţa omului, a mâinii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat că agricultura românească este puternic afectată de scăderea populaţiei deoarece sunt lucrări care nu pot fi nici mecanizate, nici automatizate, ci cer ”prezenţa omului, a mâinii”.

Petre Daea a fost întrebat, vineri, în cadrul unui interviu, încotro se îndreaptă lucrurile în 2023 cu creşterea preţurilor, având în vedere că în acest an s-au scumpit multe produse.

“Scumpirile au fost determinate de factorii externi. Ştim foarte bine că preţul la inputuri care au însemnat costul energiei, al gazelor, ştim foarte bine că îngrăşămintele au explodat ca preţ. De asemenea, războiul din Ucraina a creat o serie întreagă de probleme din punct de vedere al valorificării produselor în România şi al influenţării preţurilor în ţară, creând deosebite probleme pentru fermieri şi nu în ultimul rând seceta care este un factor dincolo de voinţa umană. Dar iată că Guvernul a reuşit să ţină piept unor asemenea încercări. Nu e uşor să duci un program de guvernare într-o situaţie atât de dificilă cu care ne ne-am întâlnit până acum şi cu care nu s-a întâlnit nimeni”, a spus Petre Daea, potrivit News.ro.

Venim după pandemie, după o serie de crize. Am putut aduce prin activitatea fermierilor şi prin grija guvernamentală cu instrumentele de sprijin care au ţintit fermieriul şi sectoarele care aveau nevoie de un asemenea sprijin, am putut aduce prin munca lor în magazia ţării 9 milioane de tone de grâu ceea ce înseamnă necesarul pentru consumul României şi excedent pentru export”, a explicat ministrul Agriculturii.

Daea: „Foarte multe lucrări în agricultură nu pot fi nici mecanizate, nici automatizate”

De asemenea, el a mai fost întrebat şi despre raportul INS despre recensământul populaţiei care arată că România are mai puţin cu 1,1 milioane de cetăţeni şi cum afectează această migrare a forţei de muncă agricultura românească. “E puternic afectată, pentru că foarte multe lucrări în agricultură nu pot fi nici mecanizate, nici automatizate. Sunt lucrări care cer prezenţa omului, a mâinii, a mâinii de lucru. Nu, nu poţi să faci toate lucrările mecanizat şi de aici să nu îţi pui întrebarea ce facem. Da, trebuie să facem acest lucru şi sunt programe care vizează tinerii, să îi legăm şi să îşi dezvolte afacerea în România, iar prin programul Tomatele şi altele pe care le veţi vedea în derulare anul viitor au putut reveni în ţară, renunţând la pribegie mulţi tineri care au găsit în aceste programe guvernamentale suportul existenţial şi dragostea de ţară îi atrage şi avem speranţa că lucrând în direcţia aceasta de a crea programe, de a stimula pe tineri şi pe cei care au plecat în afară, procesul acesta se poate stopa. La ora actuală sunt multe locuri de muncă unde lucrăm cu străinii pe care îi vedeam în filme sau citeam în cărţi despre ei. Acum îi avem în unităţile de producţie pe care le făceam cu românii noştri. E o problemă extrem de importantă la care toţi suntem angajaţi să dăm răspunsul”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Citește și
Cercetarea în agricultură dă roade la export. Soiurile de plante îmbunătățite se vând în vestul Europei
Cercetarea în agricultură dă roade la export. Soiurile de plante îmbunătățite se vând în vestul Europei

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult