Ciucă anunță prioritățile programului de guvernare: Criza sanitară și creșterea prețurilor la energie și gaze naturale
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ciucă a declarat că prioritățile programului de guvernare sunt criza sanitară și creșterea prețurilor la energie și gaze naturale.
”Programul de guvernare este centrat pe ceea ce înseamnă măsurile de primă urgenţă ce trebuie luate la nivelul guvernului pentru a rezolva criza pandemică, de asemenea, o altă prioritate este cea legată de creşterea preţurilor la energie, gaze naturale, alimente, iar cea de-a treia este foarte bine articulată la programul național de redresare și reziliența care a fost operaționalizat și în felul acesta doresc să menționez că la nivelul fiecărui capitol din programul de guvernare sunt cuprinse măsurile de reformă și am extras partea de esență din PNRR pentru a constitui anexele care dau reperele temporale ale activității fiecărui minister astfel încât să putem să avem un grafic de timp pentru tot ceea ce avem de realizat. Sunt măsuri care vor fi implementate la nivelul Cabinetului și sunt măsuri care trebuie foarte bine acordate împreună cu legislativul astfel încât să putem să beneficiem 100% de finanțarea PNRR", a declarat premierul desemnat.
El a punctat că structura programului de guvernare este modificat pe aceste priorități.
"Sunt foarte încrezător că prin acest program de guvernare putem să continuăm ceea ce s-a realizat și doresc să fac mențiunea că programul de guvernare nu este unul nou. Am analizat tot ceea ce s-a realizat din vechiul program am asigurat partea această de continuitate împreună cu PNRR-ul", a continuat el.
Premierul desemnat a vorbit și despre șansele cabinetului său.
"În acest moment nu putem să fim nerealiști și să nu luăm în seamă calculul matematic, dar prin acest demers doresc încă o dată să subliniez că deși nu s-a ajuns la o înțelegere la nivelul partidelor, prin votarea acestui guvern este soluția prin care se câștigă timp prin care se continuă negocierile și să reușească să găsească liniile de comunalitate în ceea ce privește acordul sau un pact politic și eu sunt convins și fac apel la tot ceea ce înseamnă responsabilitatea tuturor membrilor Parlamentului, avem nevoie de stabilitate, soluții pentru a depăși această situație de criză. Sunt convins. Nu vreau să dramatizez, dar sunt convins că dacă vrem să vedem realitatea, este suficient să privim la televizor să vedem ce se întâmplă în unitățile de primiri urgențe", a spus Ciucă.
"Am avut un mandat, l-am respectat și voi continua să îl respect. Am discutat să găsim aceste linii de acomodare și întelegere pe ceea ce înseamnă votarea unui program și a unui proiect care să vină să respecte problemele cu care se confruntă cetățenii țării și toate celelalte probleme", a continuat el.
Întrebat dacă va fi acesta un guvern de sacrificiu, premierul desemnat a spus că: "Este modul în care eu privesc și în care eu solicit parlamentarilor români să voteze acest guvern. Această este motivul pentru care cred că putem să găsim o soluție pentru a depăși această situație de criză".
"Nu putem să facem abstracţie de cifre, dar am convingerea că Guvernul, în actuală formulă, cu actualul program, va întruni minimul necesar de voturi mergând pe responsabilitatea, pe stabilitatea şi pe nevoia de a rezolva problemele cetăţenilor români", a mai spus Ciucă, punctând că "Suntem datori să discutăm, negocierile trebuie să continue până în ultimul moment".
*****
Joi noapte, Ciucă s-a întâlnit, neoficial, cu cei de la PSD, când ar fi condiționat susținerea de intrarea la guvernare.
”Atât s-a putut. Sper că parlamentarii vor înțelege situația de criză prin care trece țara.” Cam așa sună concluzia la care a ajuns premierul desemnat, Nicolae Ciucă.
Liberalii s-au reunit la Parlament la chemarea premierului propus, Nicolae Ciucă. Acesta le-a cerut colegilor un mandat flexibil în negocieri, dar Florin Cîțu le a transmis că nu renunță la ideea de a merge mai departe tot cu guvern minoritar.
Un guvern minoritar PNL-UDMR nu are susținere nici de la PSD, nici de la USR. De la momentul desemnării sale, Nicoale Ciucă s-a întâlnit oficial cu liderul USR Dacian Cioloș și, neoficial, de trei ori cu social-democrații. Ultima dată, în schimbul voturilor, PSD ar fi cerut jumătate din portofolii. Negocierile s-au blocat.
Au fost nenumărate discuții pentru propunerile de miniștri. Lista și programul de guvernare ar putea fi supuse votului miercuri, în plenul reunit. Constituțional, din momentul respingerii a două propuneri de premier se deschide calea alegerilor anticipate.
Miniştrii propuşi de PNL în Guvernul Ciucă sunt:
* Dan Vîlceanu - la Ministerul Finanţelor Publice;
* Marcel Boloş - la Ministerul Transporturilor;
* Lucian Bode - la Ministerul de Interne;
* Alina Gorghiu - la Ministerul Justiţiei;
* Bogdan Aurescu - la Ministerul de Externe;
* Cătălin Predoiu - la Ministerul Apărării Naţionale;
* Virgil Popescu - la Ministerul Energiei;
* Florin Roman - la Ministerul Economiei;
* Mircea Fechet - la Ministerul Agriculturii;
* Robert Sighiartău - la Ministerul Cercetării;
* Nelu Tătaru - la Ministerul Sănătăţii;
* Raluca Turcan - Ministerul Muncii;
* Sorin Cîmpeanu - la Ministerul Educaţiei;
* Bogdan Gheorghiu - la Ministerul Culturii;
UDMR îi propune pe:
* Kelemen Hunor - vicepremier;
* Hegedus Csilla - la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene;
* Cseke Attila - la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi a Administraţiei;
* Tanczos Barna - la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor;
* Novak Eduard - la Ministerul Tineretului şi Sportului.
Sursa: Pro TV
Etichete: negocieri , guvern , nicolae ciuca , Parlament , criza politica
Dată publicare: 30-10-2021 15:00