BEx al PNL a aprobat programul de guvernare şi lista de miniştri. Ciucă: „Guvernul nu are şanse să treacă”

×
Codul embed a fost copiat

Biroul Executiv al PNL a aprobat vineri programul de guvernare şi lista de miniştri din Cabinetul Ciucă, în care Alina Gorghiu va deţine portofoliul Justiţiei şi Cătălin Predoiu pe cel al Apărării.

Lista de miniştri a fost aprobată cu o singură abţinere, iar programul de guvernare, în unanimitate. Premierul desemnat, Nicolae Ciucă a declarat că, la cum arată situaţia şi cifrele, matematic, Guvernul nu are cum să treacă, dar, prin votarea, miercuri, a acestui Guvern, se poate câştiga timp în care partidele să găsească elementele comune, potrivit News.ro.

Propunerile de miniștri sunt următoarele: Alina Gorghiu - Ministerul Justiţiei, Florin Roman - Ministerul Economiei, Cătălin Predoiu - Ministerul Apărării, Mircea Fechet - Ministerul Agriculturii, Robert Sighiartău - Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

 

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

 Miniştrii propuşi de PNL în Guvernul Ciucă sunt:

* Dan Vîlceanu - la Ministerul Finanţelor Publice;

* Marcel Boloş - la Ministerul Transporturilor;

* Lucian Bode - la Ministerul de Interne;

* Alina Gorghiu - la Ministerul Justiţiei;

* Bogdan Aurescu - la Ministerul de Externe;

* Cătălin Predoiu - la Ministerul Apărării Naţionale;

* Virgil Popescu - la Ministerul Energiei;

* Florin Roman - la Ministerul Economiei;

* Mircea Fechet - la Ministerul Agriculturii;

* Robert Sighiartău - la Ministerul Cercetării;

* Nelu Tătaru - la Ministerul Sănătăţii;

* Raluca Turcan - Ministerul Muncii;

* Sorin Cîmpeanu - la Ministerul Educaţiei;

* Bogdan Gheorghiu - la Ministerul Culturii;

UDMR îi propune pe:

* Kelemen Hunor - vicepremier;

* Hegedus Csilla - la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene;

* Cseke Attila - la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi a Administraţiei;

* Tanczos Barna - la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor;

* Novak Eduard - la Ministerul Tineretului şi Sportului.

 

Ciucă: Cum arată situaţia şi cifrele, Guvernul nu are şanse să treacă. Până miercuri mai e timp

 

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a admis, vineri, că din punct de vedere matematic Guvernul pe care el îl propune nu are cum să treacă în Parlament, dar a precizat că dacă miercuri va fi votat, se poate câştiga timp în care partidele să găsească elementele comune.

"Sigur, aşa cum arată situaţia şi cifrele, matematic, Guvernul nu are şanse să treacă. Pe parcursul negocierilor s-a putut constata destul de multă inflexibilitate în negociere şi am realizat că probabil nu se va ajunge la un acord politic astfel încât să putem determina o majoritate care să aprobe Guvernul în Parlament. Totuşi, ţinând cont de situaţia în care ne găsim astăzi, una deosebit de complicată, am hotărât să merg cu programul de guvernare şi Cabinetul în Parlament, pentru că de astăzi până miercuri mai este timp. Există timp de reflecţie pentru fiecare dintre parlamentari, cred că pot să se gândească fiecare dintre ei la ceea ce spunem electoratului din circumscripţiile în care am fost aleşi, iar, în acelaşi timp, nu am o experienţă politică, dar pot să-mi dau seama că neajungându-se la un acord politic prin votarea acestui Guvern, se poate câştiga timp astfel încât partidele politice să poată să discute şi găsească liniile de comunalitate pentru compatibilizarea proiectelor politice comune", a spus Nicolae Ciucă.

Premierul desemnat a subliniat că este nevoie de un Guvern cu drepturi depline pentru rezolvarea crizelor cu care se confruntă România.

"În afara acestei situaţii de criză în care ne aflăm astăzi - şi sanitară, şi cea generată de creşterea preţurilor la energie şi la gaze, creşterea preţurilor la alimente - este şi această criză politică ce trebuie rezolvată de către politicieni. Prin votarea acestui Guvern, au posibilitatea să se aşeze cu toţii şi să găsească un numitor comun. Mai mult decât atât, discutăm despre PNRR, el a fost aprobat şi de către ECOFIN, urmează ca foarte curând să fie nevoie să-l punem în practică şi să gestionăm aceste fonduri. Pentru aceasta avem nevoie de un Guvern cu drepturi depline ca să poată să iniţieze toate demersurile, atât propunerile legislative, cât şi nevoia unei majorităţi în Parlament ca acele legi să poată să fie aprobate. Asta este situaţia şi astea sunt argumentele pentru care am decis să merg cu programul de guvernare şi lista Cabinetului în Parlament", a afirmat Ciucă.

 

Cîţu: Am aprobat programul de guvernare şi lista de miniştri din Cabinetul Ciucă

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a anunţat vineri că programul de guvernare şi lista miniştrilor care vor face parte din Cabinetului Ciucă au fost aprobate de Biroul Executiv al liberalilor.

"Am supus dezbaterii şi am aprobat programul de guvernare şi lista de miniştri din Cabinetul Ciucă. Lista de miniştri a fost aprobată cu o singură abţinere, programul de guvernare a fost aprobat în unanimitate", a spus Cîţu.

Liberalii se așteaptă ca miercuri sa fie respins Cabinetul Ciucă, conform unor surse Știrile PRO TV.

Pasul următor, vehiculat pe surse tot mai des, ar fi ca președintele Klaus Iohannis să cheme din nou partidele la consultări și de acestă dată să ceară PSD-ului sa formeze guvernul.

Se pare că PSD va accepta invitația si va merge fizic la sediile USR și PNL cu propuneri de a face guvern majoritar. Conform surselor, în PSD se discută că oferta catre PNL și USR va fi ca acestea sa fie cooptate la guvernare, cu jumătate dintre portofolii. PSD se arată dispus să cedeze Justiția, Apărarea, Fondurile Europene și Externele.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Nicușor Dan: ”Care sunt persoanele despre care eu cred că într-o ţară civilizată ar trebui să fie în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Care sunt persoanele despre care eu cred că într-o ţară civilizată ar trebui să fie în pușcărie”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că unele persoane care au avut funcții importante în administrația centrală a Bucureștiului ”ar trebui să fie azi în puşcărie”, „într-o ţară civilizată”.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.