Crin Antonescu, despre "păcatul" care "a copleşit" ultimul mandat al lui Klaus Iohannis: "Preşedintele nu poate să facă asta"
”Preşedintele trebuie să fie chipul României, înauntru şi în afară, Să facă ordine, atât cât poate, cu Constituţia pe care o are. Şi, în fine, pentru Dumnezeu, să comunice”, a afirmat, vineri seară, la Antena 3, Crin Antonescu, potrivit News.ro.
Fostul lider PNL a afirmat că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, a făcut şi lcururi bune în ultimul său mandat.
”Am curajul să spun acum, când toată lumea sau aproape toată îl duşmăneşte: Klaus Iohannis a avut lucruri bune. A avut şi lucruri, categoric, neinspirate, cel puţin, dar au fost şi lucruri bune în mandatul său. E un păcat care a copleşit mandatul. Şi acel păcat este tăcerea. Preşedintele României nu are voie să tacă”, a mai declatrat Crin Antonescu.
În 10 ani de mandat, preşedintele Klaus Iohannis a menţinut PNL la guvernare mai bine de cinci ani, deşi partidul care l-a propulsat la Cotroceni nu a reuşit să termine niciodată pe primul loc la alegerile parlamentare. Klaus Iohannis a luat PNL de la 15% în 2014 şi îl lasă la 14% în Parlament.
În relaţia cu PSD, Iohannis a fost preşedintele care a numit cei mai mulţi premieri social-democraţi - patru. În primul mandat, Iohannis a fost adversarul declarat al PSD, partid condus la acea vreme de Liviu Dragnea, strategie care l-a ajutat să câştige fără emoţii al doilea mandat prezidenţial. Apoi, în pofida promisiunilor din campanie, Iohannis a readus PSD la guvernare, deşi avea la îndemână varianta unei guvernări de dreapta.
Şi relaţia cu UDMR a fost tensionată: s-a bazat pe voturile etnicilor maghiari, apoi a acuzat că UDMR a uneltit cu PSD ”ca să dea Ardealul ungurilor”.
Liderii USR au văzut iniţial un partener reformist în Klaus Iohannis, apoi preşedintele i-a numit ”crizatori” şi i-a împins în afara guvernării.
În urma sa, dreapta politică, pe care a reprezentat-o la vârful statului în ultimii 10 ani, adună doar 25% din Parlament. În schimb, partidele suveraniste vor ocupa peste o treime din locuri în Senat şi în Camera Deputaţilor.