Ciolacu a fost ales președinte al PSD: ”Viitorul PSD înseamnă zero toleranță la corupție”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
CITIȚI în acest articol:
-► Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE -► Ciolacu, după câștigarea alegerilor: Vreau să avem o cu totul altă abordare -► Grindeanu: Îmi pare bine că am revenit; mi-a fost dor de voi -► Liderul PSD Vaslui, nemulțumit: ”Ar fi cazul să ne măsurăm puţin înălţimea” -► Paul Stănescu: PSD este obligat să câştige alegerile din acest an -► Gabriela Firea: ”Ce se va întâmpla peste 3 săptămâni, când încep şcolile?” -► Ciolacu: ”Viitorul PSD înseamnă zero toleranță la corupție” -► FOTO: Unii lideri PSD poartă măști de protecție cu sigla PSD -► Statutul PSD a fost modificat -► Dîncu: Sper că vom reuşi să dăm PSD o nouă direcţie -► Ciolacu: Este "un moment de răspântie" în viaţa politică
Declarațiile politice din cadrul congresului au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.
Astfel, Marcel Ciolacu a obținut 1310 voturi, în timp ce Eugen Teodorovici a adunat doar 91 de voturi. De asemenea, 49 de voturi au fost declarate nule. Robert Cazanciuc a precizat anterior că buletinele nefolosite se consideră nule
Echipa de conducere a lui Ciolacu va fi formată din:
”Eu vreau un PSD de echipă şi de aceea am adus cei mai buni oameni: Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu, Olguţa Vasilescu, Daniel Băluţă, Radu Moldovan, Ionuţ Pucheanu, Dragoş Benea, Laurenţiu Nistor, Doina Fedeorovici, Victor Negrescu. Aceasta e echipa nouă. Mă bazez pe voi. Ştiu că împreună vom reuşi. Aşa să ne ajute Dumnezeu”, a afirmat Marcel Ciolacu la Congresul PSD.
Din noua structură principală de conducere a partidului, Consiliul Politic Naţional, care înlocuieşte Comitetul Executiv Naţional, vor face parte şi trei membri din PSD Galaţi, respectiv Dan Nica - lider al Grupului socialiştilor europeni din România în Parlamentul European, Ionuţ Pucheanu - vicepreşedinte regional la nivel naţional, şi Costel Fotea - preşedinte CJ Galaţi.
De asemenea, Vasile Dîncu a fost ales preşedinte al Consiliului Naţional.
Ciolacu: Vreau să avem o cu totul altă abordare
După obținerea rezultatelor, Ciolacu a declarat că doreşte o cu totul altă abordare atât în interiorul partidului, cât şi în exteriorul acestuia.
"Mă simt împlinit, în visul meu şi al domnului Stănescu, că astăzi am reuşit să facem cea mai performantă echipă în acest moment în PSD. Cu toţii suntem trecători, cu toţii suntem de înlocuit, nu este nicio problemă, e în firea lucrurilor, s-ar putea în viitor mulţi din această echipă să fim competitori în interiorul partidului, e un lucru normal. Vreau să avem o cu totul şi cu totul altă abordare în interiorul partidului, dar mai mult în exteriorul partidului, faţă de români, să fim mai responsabili, să credem în noi, să ne sprijinim unii pe alţii şi să nu mai semănăm neîncredere între noi, colegii. (...) Eu mă ţin întotdeauna de cuvânt", a afirmat Ciolacu.
El a susţinut că în fiecare dimineaţă se uită în oglindă "şi cât este de înalt, şi cât este de mare".
"Am dus aproape 9 luni de zile, împreună cu Paul Stănescu, tot echilibrul în acest partid. Nu m-am grăbit nici eu, nici Paul Stănescu să facem alegeri hazardate sau să încropim echipe pe genunchi doar de dragul de a fi noi aleşi. Am avut răbdarea necesară, timpul necesar de a vorbi cu fiecare coleg în parte şi de a găsi soluţiile cele mai bune pentru PSD într-un timp foarte scurt, până la două examene electorale atât de importante", a spus liderul PSD.
Votul a fost secret, cu buletine, procesele verbale fiind transmise la centru. Centrele teritoriale au fost dotate cu aparatură audio-video pentru transmiterea live a congresului, iar toţi participanţii au avut acces pe ecrane la imaginile din celelalte centre.
Cronologia evenimentelor:
ora 14.00 Grindeanu: Îmi pare bine că am revenit; mi-a fost dor de voi
Fostul premier Sorin Grindeanu a declarat că este "mândru" să facă parte din acest partid.
"Îmi pare bine că am revenit. Să ştiţi că mi-a fost dor de voi. Simt ca orice român care se întoarce acasă după o călătorie lungă şi plină de neprevăzut, iar pentru mine în politică "acasă" înseamnă PSD. Sunt mândru că fac parte din această echipă a PSD - este o echipă capabilă să reclădească acea stare de spirit ce ne-a făcut pe mulţi şi ne-a adus renumele de partid care ştie să câştige alegerile, de partid care ştie să guverneze bine România", a afirmat Grindeanu.
Grindeanu a adăugat că a venit în PSD "cu mulţi ani în urmă" pentru că el crede în valorile de stânga, dar şi pentru că PSD era un partid "apreciat de toată lumea".
"Eu cred în solidaritate socială, în respectul pentru muncă, dar a mai fost şi un alt motiv la fel de important pentru care m-am înscris în acest partid: PSD era un partid apreciat de toată lumea, era partidul cu oamenii cel mai bine pregătiţi pentru a conduce ţara. (...) Sunt mândru că PSD a dus România în Europa şi în NATO, că guvernul meu şi guvernul de după au avut cea mai mare creştere economică din Europa", a mai afirmat el.
ora 13.50 Liderul PSD Vaslui, nemulțumit la congres: ”Ar fi cazul să ne măsurăm puţin înălţimea”
Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a criticat organizarea unui congres extraordinar al formaţiunii.
"Eu sunt unul dintre aceia care m-am luptat din răsputeri ca acest congres să fie un congres ordinar al partidului, să fie un congres la termen, să fie un congres desfăşurat pe baze statutare serioase şi nu pe modificări şi încropeli făcute la repezeală, astfel încât să ne cadă cât mai bine atunci când trebuie să participăm la procesul democratic al alegerii structurilor de decizie ale PSD", a spus Buzatu la congresul partidului.
Buzatu, care a precizat că se va adresa participanţilor la congres "ca un membru de partid", şi a afirmat că nu crede că sunt membri de partid "simpli" şi membri "cu moţ", a mai criticat şi afirmaţiile conform cărora PSD ar trebui să se transforme dintr-un partid conservator" într-unul "modern". Mai multe detalii citiți AICI.
ora 12.30 Stănescu: PSD este obligat să câştige alegerile din acest an, miza este salvarea României
Secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu, a declarat că social-democraţii sunt obligaţi să câştige alegerile din acest an, miza fiind "salvarea României".
"Anul 2019 a fost unul greu pentru PSD. Am analizat ce s-a întâmplat, am înţeles mesajul cetăţenilor, ne-am admis greşelile şi am început o schimbare, zic eu, profundă a partidului nostru. Astăzi vreau să vă spun de ce trebuie să câştigăm în acest an, nu doar să ne propunem să câştigăm. Suntem obligaţi să câştigăm alegerile din acest an. Înfrângerea nu este o opţiune. Avem o singură variantă: victoria, o victorie categorică, o victorie totală, o victorie zdrobitoare împotriva partidului de guvernământ. De ce vă spun că suntem obligaţi să câştigăm? Pentru că miza nu mai este doar partidul nostru. Miza este mult mai mare, miza acestor alegeri este salvarea României", a declarat Paul Stănescu, la Congresul extraordinar al PSD.
El a acuzat apoi modul de a guverna al PNL.
"PNL a pierdut total controlul pandemiei şi ne îndreptăm cu paşi repezi către falimentul ţării şi către intrarea populaţiei într-o lungă perioadă de austeritate. Dacă PNL continuă să rămână la putere, România este condamnată la prăbuşire. Iar toată lumea ştie că PSD este singurul partid care poate opri dezastrul actualei guvernări. PSD este singurul partid care poate învinge PNL", a declarat Stănescu.
El a susţinut că o altă miză mare a alegerilor este "salvarea democraţiei din ţara noastră".
"Nu sunt cuvinte mari. De la zi la zi, Guvernul Orban şi Iohannis încearcă, sub pretextul pandemiei, să preia controlul total asupra statului, asupra instituţiilor independente, încearcă să pună pumnul în gură celor care îi critică, să facă dosare penale celor care îndrăznesc să spună altceva decât linia oficială - aşa ameninţă prim-vicepreşedintele PNL, domnul Rareş Bogdan, zis Batistuţă sau Ruj Roz..., să facă dosare penale împotriva celor care îndrăznesc să critice măsurile haotice ale Guvernului privind pandemia.PNL, atacă fără jenă instituţiile fundamentale ale statului de drept, pe motiv că este pandemie. Încalcă fără să clipească drepturi şi libertăţi fundamentale, pe motiv că este coronavirus. Se comportă ca nişte dictatori sovietici, îmbrăcaţi în geci de piele şi încinşi la brâu cu pistoalele Beretta şi, vorbindu-ne cu o aroganţă fără limite, pe motiv că în acest fel controlează răspândirea virusului. Se cred deasupra legii şi deasupra pandemiei. (...) E datoria noastră să oprim dezastrul. Nimeni altcineva nu poate face asta. PSD este singurul partid care poate învinge acest monstru politic, cu cele două capete ale sale, Orban şi Iohannis. PSD este singurul partid care poate salva România de la falimentul garantat de Guvernarea PNL", a spus Stănescu.
ora 11.50 Firea: ”Ce se va întâmpla peste 3 săptămâni, când încep şcolile?”
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat la congresul PSD că Guvernul, prin măsurile impuse în vederea începerii şcolii, vrea să-i transforme pe toţi părinţii într-o "grupare de vinovaţi", pentru că vor completa o declaraţie pe proprie răspundere.
"Sunt mamă, sunt părinte, ca majoritatea dintre dumneavoastră, şi în fiecare zi mă revolt. Acum câteva zile m-am revoltat, despre copiii României s-a spus că trebuie să înceapă şcoala în 3 săptămâni şi că este obligatoriu să poarte mască, inclusiv cei foarte mici, care nu vor şti să o păstreze pe nas, pe gură, să nu se atingă, să nu socializeze în clase, să fie, în orice caz, cum se spune, ca într-o puşcărie medicală, dar asta nu a fost tot. Mi se pare revoltător de-a dreptul (...) să vii ca ministru al Educaţiei, ca ministru al Sănătăţii şi ca prim-ministru care nu reacţionează, deci înseamnă că le cauţionează faptele celor care conduc Sănătatea şi Educaţia, că părinţii sunt cei vinovaţi. Toţi părinţii din România se transformă într-o grupare de vinovaţi, pentru că va trebui să semnăm cu toţii o declaraţie pe proprie răspundere, care poate avea şi implicare juridică, că ne trimitem copiii la şcoală în bună regulă. Dar de unde să ştim noi că sunt în bună stare?! Suntem toţi medici, suntem toţi asistenţi, ne putem da cu toţii cu părerea despre starea de sănătate a unui copil?! Ca şi observaţie a unui copil, putem spune dacă se simte bine sau mai puţin bine, dar părinţii din România nu trebui să fie transformaţi în vinovaţi", a afirmat Gabriela Firea.
Ea a criticat dur Guvernul pentru modul cum i-a tratat pe români în perioada pandemiei şi a punctat că PSD este partidul care trebuie să fie aproape de oameni.
"Pe cine vrea să scuze, să acopere Guvernul, ce ştie Guvernul şi noi nu ştim? Ce se va întâmpla peste 3 săptămâni, când încep şcolile? Ce scenariu este cunoscut deja în laboratoare şi nu ni se dau informaţii? Va fi atât de rău? Dacă va fi rău, de ce începe şcoala? (...) Cred că noi trebuie să fim aceia care suntem aproape de oameni, pentru că doar noi am luptat în această pandemie, nu doar cu virusul, ci am luptat cu nepăsarea, cu indolenţa, cu neputinţa, cu lipsa de organizare a acestui Guvern, care nu a făcut altceva decât să-i ameninţe pe români, să le pună etichete, să le pună ştampile, să le dea amenzi foarte mari, dosare penale şi să instituie dictatura", a mai declarat Gabriela Firea la congresul PSD.
ora 11.20 Ciolacu: ”Viitorul PSD înseamnă zero toleranță la corupție”
Reconstrucţia PSD a început, iar astăzi se decide viitorul social-democraţiei din România, a declarat liderul interimar, Marcel Ciolacu.
"Astăzi, doar PSD reprezintă stânga românească şi valorile sale. (...) PSD va continua să-i apere pe bunicii noştri, pe cei vulnerabili, pe mame şi pe copii, pe tinerii care sunt la început de drum. Dar trebuie să privim şi mai departe. Să fim aproape de toţi românii din clasa de mijloc!", a afirmat Ciolacu la congresul PSD.
El a subliniat că "justiţia trebuie făcută în sala de judecată, nu la partid, nu la televizor, nu în palatele Administraţiei prezidenţiale.
"Reforma justiţiei trebuie făcută de către profesionişti, de magistraţi, de CSM, de asociaţiile profesionale. Şi trebuie să ne rupem de trecut! (...) Astăzi suntem hotărâţi să lăsăm greşelile trecutului în spate, acolo unde le este locul. Astăzi decidem viitorul social-democraţiei din România! Reconstrucţia PSD a început", a spus liderul PSD.
Ciolacu a făcut referire şi la modernizarea partidului, la dezvoltarea colaborării cu familia social-democrată din Europa, a cerut toleranţă zero, pentru viitorul PSD, faţă de corupţie şi abuzuri şi a subliniat că este nevoie de promovarea oamenilor integri, competenţi.
PSD s-a bazat de-a lungul timpului pe 'tătuci' iar 'vremea tătucilor a trecut', a declarat liderul interimar al social-democraţilor, Marcel Ciolacu, sâmbătă, la congresul formaţiunii.
"Avem oameni extraordinari, bine pregătiţi, profesionişti care şi-au demonstrat competenţa fiecare în domeniul său, dar care nu au fost lăsaţi să vină în faţă. PSD s-a bazat de-a lungul timpului pe tătuci. Şi, în mod evident, acest lucru nu a făcut bine partidului şi nici României. Vremea tătucilor a apus. Eu sunt un om de echipă! Eu vreau un PSD condus de o echipă şi de aceea am adus în prima linie cei mai buni oameni", a afirmat Ciolacu
ora 11.15 Măști sanitare de protecție cu sigla PSD
Unii lideri ai Partidului Social Democrat au venit la congres cu măști de protecție personalizate.
Ciolacu, Paul Stănescu, Titus Corlățean sau Robert Cazanciuc poartă măști albe cu sigla Partidului Social Democrat.
Alți lideri social-democrați, în schimb, precum Gabriela Firea sau Olguța Vasilescu poartă măști sanitare obișnuite.
ora 11.00 Statutul PSD a fost modificat
Congresul extraordinar al PSD a adoptat, sâmbătă, modificările şi completările la statut. Potrivit anunţului făcut de senatorul Robert Cazanciuc, s-au înregistrat 1.376 de voturi "pentru", 42 "împotrivă" şi o abţinere.
Una dintre principalele modificări la statut prevede că noua denumire a Comitetului Executiv Naţional va fi Consiliul Politic Naţional.
Potrivit modificărilor: Consiliul Politic Naţional se constituie din membrii Biroului Permanent Naţional cu drept de vot, preşedinţii organizaţiilor judeţene şi de sector, preşedintele organizaţiei municipiului Bucureşti, preşedintele PSD Diaspora, preşedintele PSD Republica Moldova, preşedinţii consiliilor judeţene, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, primarul general al municipiului Bucureşti, primarii de sector, preşedintele Institutului de Studii Social Democrate.
O altă modificare prevede că preşedintele Consiliului Naţional al PSD este ales de congres în componenţa echipei de conducere propuse în cadrul unei moţiuni.
Totodată, preşedintele Consiliului Naţional va prezida şedinţele Consiliului şi va coordona activitatea departamentelor, forumurilor, ligilor, asociaţiilor constituite în cadrul partidului la nivel naţional.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD va fi ales de congres, prevede una dintre modificările aduse statutului.
"Preşedintele Consiliului Naţional al PSD este ales de congres, în componenţa echipei de conducere propusă în cadrul unei moţiuni", potrivit modificării, şi coordonează activitatea Consiliului Naţional şi prezidează şedinţele CN, coordonează activitatea departamentelor, forumurilor, ligilor, asociaţiilor constituite în cadrul partidului la nivel naţional.
O altă modificare se referă la conferinţa organizaţiei judeţene/de sector, care are următoarele atribuţii: alege şi revocă preşedintele, alege şi revocă 1-2 prim-vicepreşedinţi, vicepreşedinţii organizaţiei judeţene.
Din biroul permanent judeţean de sector fac parte următorii membri aleşi: preşedinte, 1-2 prim-vicepreşedinţi, 11-17 vicepreşedinţi, secretar executiv, conform documentului.
Noul statut al PSD instituie şi atribuţii pentru congres, care adoptă sau modifică prin hotărâre statutul cu votul a cel puţin 2/3 din numărul delegaţilor prezenţi; alege sau revocă moţiunea cuprinzând structura şi componenţa conducerii naţionale a partidului şi programul politic pentru următorul exerciţiu, an/ciclu electoral. Structura de conducere din cadrul moţiunii cuprinde următoarele funcţii: preşedinte, 2 prim-vicepreşedinţi, 4 vicepreşedinţi pe domenii de activitate, 8 vicepreşedinţi pe regiuni de dezvoltare, secretar general şi preşedintele Consiliului Naţional; componenţa nominală a echipei de conducere se alege prin votul secret al delegaţilor la congres.
Potrivit unui articol nou, moţiunea reprezintă candidatura unei echipe la conducerea naţională a partidului şi cuprinde structura şi componenţa echipei de conducere a partidului la nivel naţional şi programul politic al acestuia, astfel: echipa de conducere propusă în cadrul unei moţiuni trebuie să cuprindă lista completă a funcţiilor cuprinse în statut; programul politic se elaborează de către echipa de conducere din cadrul moţiunii şi reprezintă documentul programatic care conţine principalele direcţii de acţiune ale partidului pentru un exerciţiu sau ciclu electoral şi se adoptă odată cu alegerea echipei de conducere în cadrul congresului.
ora 09.50 Vasile Dîncu, preşedinte interimar al Consiliului Naţional al PSD: Sper că vom reuşi să dăm PSD o nouă direcţie
"Trebuie să recunoaştem că PSD a trecut printr-o criză. Au pierdut în trei ani de zile electoratul pe care-l aveau şi, evident, am putea să spunem că acest congres este (...) congresul ultimei şanse. Sper că astăzi vom reuşi, împreună cu colegii noştri din ţară, să dăm partidului o nouă direcţie, o nouă şansă şi să dăm României o nouă şansă pentru că cred că este nevoie de social-democraţie şi e nevoie şi de Partidul Social Democrat. Încercăm astăzi să resetăm ceea ce a fost neadecvat până acum realităţii din România şi sper ca să putem face un proiect care să dureze cât mai mult ", a declarat Vasile Dîncu la Palatul Parlamentului.
El a mai spus că le mulţumeşte celor din partid care l-au contestat, pentru că acest lucru înseamnă că nu ar fi avut "nicio semnificaţie" revenirea sa în PSD.
ora 09.45 Ciolacu: Este "un moment de răspântie" în viaţa politică
Partidul Social Democrat are nevoie de o conducere validată înainte de două examene importate - alegerile locale şi generale - urmând ca anul viitor să aibă loc un congres ordinar, a declarat sâmbătă liderul interimar al formaţiunii, Marcel Ciolacu, înainte de începerea Congresului extraordinar al formaţiunii.
El a adăugat că PSD a dovedit acum că este capabil de schimbare, "chiar dacă Congresul nu mai este în modul clasic, fizic, este un congres 90% online, dar cu respectarea legilor şi a statutului".
"PSD arată că are capacitatea de a se adapta noului şi de a fi deschizător încă o dată de drumuri, şi sunt ferm convins că şi restul forţelor politice n-au altă alternativă nici anul acesta, nici anul viitor, de a ţine congrese decât în această formă. Şi ne bucurăm că iarăşi PSD-ul va fi un etalon de organizare a unui congres online Avem nevoie de o conducere validată de Congres, aleasă de către colegii mei, înaintea a două examene electorale importante - respectiv alegerile locale şi alegerile generale. (...) Anul viitor, cum este şi normal, va avea loc un congres ordinar, cu alegeri de la bază către vârf în sistemul piramidal clasic", a precizat Ciolacu.
El s-a arătat "ferm convins" că acum este "un moment de răspântie" în viaţa politică atât internă a partidului, cât şi pentru toată scena politică românească".
Candidații la funcția de președinte al PSD
La conducerea PSD candidează actualul lider interimar al partidului, Marcel Ciolacu, şi senatorul Eugen Teodorovici - singurul parlamentar social-democrat care n-a semnat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.
Teodorovici a acuzat că există un document al conducerii partidului "în care apare foarte clar" ca, dintre cele două candidaturi pentru şefia partidului, să fie acceptată doar una - cea a liderului interimar al formaţiunii, documentul fiind adoptat.
"Nu ştiu dacă aţi văzut un document transmis către congres, un desfăşurător, în care apărea foarte clar că, din cele două, să accepte o singură candidatură - cea a domnului Ciolacu - şi asta a rezultat ca urmare a deciziilor din CEx-ul de astăzi, din 19. Este o regie foarte clară. Cred că şi Ceauşescu, când şi-a simţit sfârşitul, a făcut la fel, din păcate pentru PSD", a declarat Teodorovici, miercuri, la sediul PSD, potrivit Agerpres.
Întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, dacă senatorul Eugen Teodorovici va fi sancţionat de conducerea PSD pentru faptul că n-a semnat moţiunea de cenzură, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a arătat că acesta va fi evaluat de colegi la congres.
"Cred că cei care n-au semnat sau nu vor vota moţiunea de cenzură vor fi sancţionaţi de colegii de partid. Domnul Teodorovici se va prezenta în faţa congresului. Probabil, colegii de partid vor încerca să evalueze această lipsă a semnăturii dânsului de pe lista iniţiatorilor moţiunii împotriva Guvernului Orban", a precizat deputatul PSD.
De asemenea, delegaţii PSD supun la vot dacă preşedintele Consiliului Naţional al PSD ar putea fi ales direct de congres.
Vasile Dîncu a devenit, la sfârşitul lunii iulie, preşedinte interimar al Consiliului Naţional al PSD.
Vineri, Tribunalul Bucureşti a respins ca inadmisibilă cererea lui Eugen Teodorovici de a amâna lucrările congresului extraordinar al PSD, acesta precizând că "acţiunea civilă merge mai departe".
Într-un alt proces deschis de Teodorovici la Tribunalul Bucureşti, care încă nu a primit o dată pentru judecare, fostul ministru de Finanţe susţine că este singurul reprezentant ales legal şi statutar în congresul PSD din 29 iunie 2919.
Sursa: C.M.
Etichete: marcel ciolacu , PSD , congres , eugen teodorovici
Dată publicare: 22-08-2020 07:40