Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Condițiile Austriei pentru Schengenul "aerian" oferit României nu îl sperie pe Ciolacu: "Nu mi se par unele exagerate"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Austria a anunțat, luni, pentru prima dată public, că este dispusă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen.

Pentru început doar cu frontierele aeriene și doar după îndeplinirea unor condiții foarte clare. Oficialii români spun că nu este stabilit încă un calendar și că vor negocia condițiile impuse de Austria.

În schimbul intrării libere în rândul țărilor membre Schengen prin transportul aerian, Austria cere o protecție mai strictă a frontierelor externe terestre ale Uniunii Europene.

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a declarat, la postul national de radio, că a solicitat deja Comisiei Europene triplarea numărului de polițiști de frontieră și modernizarea tehnică a pazei de frontieră în special la granițele bulgaro-turce și romăno-sârbe. În plus, cere intensificarea controalelor între Bulgaria și România dar și între România și Ungaria.

Karner a precizat că ”solicitanții de azil din Afganistan și Siria, în special, ar trebui să fie transferați în România și Bulgaria cu autobuzul, cu trenul, sub orice formă”, fiind de fapt vorba de procedura de readmisie a imigranților prinși în Austria identificați ca provenind din România și Bulgaria. Oficialul austriac a spus că țara sa va accepta extinderea aeriană a Schengen doar când aceste condiții vor fi îndeplinite.

Citește și
Ciolacu
Ciolacu, despre Schengen: Am declanşat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată. Primul pas s-a făcut

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: ”Mie nu mi se par unele exagerate fiindcă cu toții ne dorim întărirea frontierelor și cu Bulgaria, și cu Ungaria, și nu ne păcălim unii pe alții, nu ne mințim. Da, domnul Cherecheș a reușit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr mai tânăr cu 10 ani. Ăsta este adevărul. Dacă vrem să ne asumăm aceste lucruri, dacă vrem să mințim și să băgăm tot timpul sub preș totul și să credem că noi păcălim pe toată lumea, că am eu o teorie că șmecheria asta a distrus România, nu vom reuși că nu crede nimeni”.

Bulgaria vrea eliminarea granițelor terestre

Președintele Bulgariei este mai sceptic.

Rumen Radev, președintele Bulgariei: "E un pas înainte, dar trebuie să fim foarte atenți să nu rămânem cu eticheta că «Bulgaria e în Schengen acum!». Nu! Pentru noi este foarte important ca granițele terestre să fie eliminate".

Bulgaria mai așteaptă și un vot al noului Parlament al Olandei care de asemenea se opunea includerii acestei țări în Schengen. În scenariul cel mai optimist, autoritățile de la noi se așteaptă să putem circula liberi pe cale aeriană, cel puțin, începând din martie. Cert este că ministrul nostru de interne va avea discuții aprofundate cu omologul austriac chiar în aceste zile la o întâlnire oficială în Slovenia.

Ce presupune intrarea țării noastre în Schengen cu frontierele aeriene

După ce vom intra în Schengen, dacă vreți să călătoriți, de pildă, la Napoli, în Berlin sau Pisa, treceți de controlul de securitate de la intrarea în aeroport și apoi, până în zona porților de îmbarcare, puteți să mergeți liniștiți pentru că nu vă mai oprește nimeni pentru control.

Dacă veți dori să mergeți la Cairo, Aman, Dubai sau Belgrad, care sunt state în afara spațiului Schengen, atunci veți ajunge fără probleme până în zona de "Control frontieră Plecări Non-Schengen". Aici veți întâlni ghișeele Poliției de Frontieră. Aici va trebui să prezentați actul de identitate pentru a putea să vă continuați călătoria în afara spațiului Schengen. Veți trece apoi prin punctul vamal de ieșire din spațiul Schengen și apoi vă puteți continua drumul către poarta de îmbarcare către destinația non-Schengen.

Asta se va întâmpla, probabil, în martie, conform informațiilor pe care le avem în acest moment. De ce se va întâmpla atunci? Pentru că companiile aeriene au nevoie de timp suficient de pregătire pentru că în primăvară abia intră în vigoare noul orar de zbor și ar fi mult mai simplu pentru toată lumea să se pregătească în acest sens și să se organizeze fluxurile de intrare - ieșire în țară.

Din punctul de vedere al Poliției de Frontieră, am vorbit cu șeful Biroului Poliției de Frontieră din Aeroportul Otopeni și a spus că în patru ore ar putea să devină funcțional, să se mute din locul în care activează acum pentru a fi pregătiți pentru controlul de frontieră în spațiul Schengen.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult