Coaliția nu se înțelege asupra măsurilor de protecție. Discuții pentru renunțarea la cota unică și plafonarea prețurilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Acestea sunt câteva dintre ideile discutate de coaliția de guvernare, urmând ca schimbările care vor fi decise să fie aplicate chiar de anul viitor.
Social democrații ar vrea să renunțe la cota unică, însă partenerii din coaliție nu sunt de acord.
Este doar prima discuție în coaliție, una de principiu, despre cum ar putea să arate impozitarea în România din ianuarie 2023. În calculele social-democraților, ar urma să renunțăm la cota unică de impozitare.
Au fost făcut simulări pe trei variante de praguri, adică impozite mai mari pentru venituri mai mari. E adevărat că într-unul dintre ele a fost luat în calcul și un prag minim - cei cu salariul mai mic de 2.000 de lei să fie scutiți de impozitul pe venit.
Posibilă plafonare a prețurilor la alimentele de bazăCoaliția nu a luat o decizie finală, dar sunt mai mari șanse să fie introduse și noi deduceri fiscale pentru diferite categorii de contribuabili.
Din propunerile lansate de PSD, cei care au copii sau care contribuie la Pilonul 3 de pensii sau cei care au asigurare de viață, de pildă, ar putea beneficia de o reducere a impozitului datorat statului. Acestea ar fi primele măsuri pe care social democrații le-ar vrea chiar de la 1 ianuarie 2023.
O altă măsură discutată la această ședință a coaliției se referă la prețul la alimente, se discută o eventuală plafonare a prețurilor la cele de bază. Să fie date compensări de la stat, astfel încât să fie limitat adaosul comercial pe care îl pun producătorii.
Aceste măsuri însă trebuie negociate și cu organismele europene, FMI și Banca Mondială, lucru de care se ocupă ministrul Finanțelor Publice. Dincolo de partenerii internaționali, trebuie convinși și partenerii de coaliție.
Momentan, liberalii au transmis, în repetate rânduri, că nu sunt de accord cu renunțarea la cota unică de impozitare. Și nici UDMR nu ar fi de acord cu trepte de impozitare.
Toate măsurile noi pe care le va decide coaliția ar trebui adoptate cât mai curând, până la 1 iulie, astfel încât să se poată aplica de la 1 ianuarie.