Modifica setarile cookie
Toate categoriile

După eliminarea plafoanelor pentru plățile cash, Ciolacu ia în vizor pe altcineva. ”Nici voi nu veți scăpa!”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernul renunță la modificarea plafoanelor pentru plățile în numerar.  

Vor fi menținute limitele actuale atât pentru populație, cât și pentru firme, a anunțat premierul, după o analiză a coaliției de guvernare, în care liberalii au cerut revizuirea plafoanelor. Apar însă excepții, în cazul firmelor care nu vor putea ține în casele de marcat mai mult de 50.000 de lei.

Pe de altă parte, șeful guvernului i-a avertizat pe evazioniști că îi „va scoate de peste tot”.

Limitarea plăților cash a fost aprobată chiar de liderii coaliției - Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă - atunci când și-au asumat răspunderea în Parlament pentru pachetul fiscal.

Acum, amândoi s-au răzgândit. Într-un anunț pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu spune că actualele limite privind plățile și încasările cu numerar vor fi menținute.

Citește și
plata cash
S-a ajuns la un acord. Ce a discutat Marcel Ciolacu cu reprezentanții băncilor despre limitarea plăților în numerar

Asta înseamnă că în continuare vom avea un plafon de 10.000 de lei la plățile, respectiv încasările cash între persoane fizice și firme. Vom putea achita produse și servicii până la această limită, zilnic.

Se menține și plafonul de 50.000 de lei tot zilnic pentru tranzacțiile cash între persoane fizice. Însă la firme avem o limită de 10 ori mai mică. Acum apar două excepții de la vechile plafoane - o firmă, să zicem un magazin, nu va putea avea cash în casierie la sfârșitul zilei mai mult de 50.000 de lei. Iar avansul spre decontare nu poate depăși 1.000 de lei, de exemplu banii dați unui furnizor.

Marcel Ciolacu, mesaj pentru evazioniști: ”Voi veni peste voi!”

Decizia de revenire la vechile plafoane ar fi fost luată după discuții cu mediul de afaceri.

Dan Șucu, Confederația Patronală Concordia: "Decizia care s-a luat e cât se poate de corectă, e normal ca plățile cu cardul să fie în creștere, dar forțarea acestei creșteri peste noapte nu se poate".

Modificările vor deveni oficiale în ședința de guvern de săptămâna aceasta, spune premierul, care lansează totodată un avertisment adresat evazioniștilor.

Marcel Ciolacu: "Voi veni peste voi! Voi veni și vă voi scoate din vămi, vă voi scoate din birourile instituțiilor statului, vă voi scoate de peste tot! Așa cum am început războiul cu cei care distrug viețile oamenilor cu păcănelele, nici voi nu veți scăpa!".

Și președintele PNL Nicolae Ciucă a venit cu un anunț similar. Liberalii au cerut revizuirea plafoanelor pentru plățile și încasările cu numerar și erau gata să intervină cu un proiect de lege.

Adrian Cozma, deputat PNL (inițiator): ”Este inadmisibil să limităm libertatea de a cheltui bani, revenim la forma inițială prin care plafoanele rămân”.

Revenirea la vechile plafoane vine la scurt timp după ce unele bănci au anunțat că ar urma să majoreze comisioanele pentru operațiunile cu numerar în 2024. În urma discuțiilor cu bancherii, premierul a dat asigurări că aceste comisioane nu vor crește.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult