Ciolacu: Iliescu e președinte de onoare doar pe site-ul PSD. „Nu e o prioritate a mea”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cu toate acestea, Ion Iliescu figurează, în continuare, pe site-ul psd.ro ca fiind președinte de onoare al partidului.
„Eu, din câte știu, nu mai este președinte de onoare al PSD”, a declarat Ciolacu. Când un reporter i-a atras atenția asupra faptului că Iliescu încă apare pe site-ul PSD ca președinte de onoare al partidului, Marcel Ciolacu a declarat: „Nu știu, nu e o prioritate a mea”.
Întrebat dacă, la următorul congres, Ion Iliescu își va păstra acest statur, Ciolacu a răspuns: „Nu știu dacă această calitate trebuie să i-o confere fiecare congres, nu înțeleg fondul problemei dumneavoastră. Ion Iliescu a reprezentat un simbol pentru PSD și pentru România și pentru democrație”.
Ciolacu: Nu vom participa la votul de învestire a Guvernului OrbanMarcel Ciolacu a declarat, totodată, că parlamentarii social-democraţi nu vor participa pe 24 februarie la şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care urmează să fie învestit Guvernul Orban II.
"Decizia PSD este că luni vom fi prezenţi cu toţii la grupurile parlamentare şi nu vom participa la votul de învestire a Guvernului Orban. Motivarea este clară: aşteptăm răspunsul Curţii Constituţionale, dacă este constituţional, chiar dacă este demis, un premier rămas interimar să fie iar desemnat", a spus Ciolacu, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.
El a adăugat că trebuie respectată Constituţia, de aceea PSD va aştepta decizia CCR.
"Aşteptăm şi nişte explicaţii. Poate cu această ocazie, dacă vine primul ministru desemnat, demis sau interimar, poate ne dă nişte explicaţii şi în ce priveşte ordonanţa de urgenţă cu aceste modificări antidemocratice şi câteodată aberante (ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate - n.r.)", a afirmat Marcel Ciolacu.
Ciolacu: Am stabilit ca pe data de 29 februarie să aibă loc Congresul PSD, însă decizia finală va fi luată luniComitetul Executiv Naţional al PSD a stabilit ca data Congresului partidului să fie 29 februarie, urmând ca decizia finală să fie luată în şedinţa Biroul Permanent Naţional al partidului de luni, a declarat Marcel Ciolacu.
"Am discutat şi despre congres. Am stabilit o dată, pe 29 februarie să aibă loc congresul, urmând totuşi ca Biroul Naţional de luni să aibă ultima decizie, dacă e pe 29 (februarie - n.r.) sau 7 (martie - n.r.), astfel încât toate procedurile legale şi toţi colegii să poată participa la aceste alegeri", a afirmat Ciolacu, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.
Ciolacu a precizat că, la congres, candidaţii pentru funcţia de preşedinte vor prezenta proiecte politice şi echipa. "Decizia a fost clară: se va merge cu candidaturi pe proiecte politice şi în echipă", a spus el.
Potrivit liderului PSD, vor fi mai multe modificări ale statutului care vor fi supuse votului la congres.
"Am mai decis modificări statutare care vor fi supuse votului congresului, cum este lărgirea Comitetului Executiv - şi schimbarea denumirii Comitetului Executiv - cu primarii de municipii reşedinţă de judeţ şi preşedinţii de consilii judeţene, intrarea de drept a primelor organizaţii ca scor electoral în Biroul Permanent Naţional şi multe altele, pe care o să le prezentăm la Biroul Permanent Naţional", a adăugat Ciolacu.
Întrebat de ce propune să se meargă pe două funcţii de preşedinţi executivi şi patru de prim-vicepreşedinţi, Ciolacu a răspuns: "Este o nouă abordare. Ultimul cuvânt îl va avea Biroul Permanent Naţional de luni".
Marcel Ciolacu a mai anunţat că PSD va merge în alegeri cu acei candidaţi care nu au condamnări cu hotărâri judecătoreşti definitive.
"Am mai luat o decizie: PSD nu va avea niciun candidat care are o hotărâre definitivă a unei instanţe, indiferent dacă vorbim de candidaturi la aleşii locali sau la parlamentari", a precizat el.
Ciolacu: Organizaţiile judeţene îşi decid singure alianţele pentru alegerile localeMarcel Ciolacu a declarat că, pentru prima dată, organizaţiile judeţene ale partidului vor avea libertatea de a decide cu ce alte formaţiuni fac alianţe pentru alegerile locale.
"Este pentru prima dată în partid când organizaţiile judeţene îşi decid singure, pentru alegerile locale, alianţele", a spus Ciolacu după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.
El a adăugat că aceasta a fost decizia Comitetului Executiv Naţional.
"Alianţele politice pentru alegerile locale sunt atributul organizaţiilor judeţene. Pot face alianţe cu celelalte partide dacă găsesc disponibilitate. Aceste alianţe se fac pentru binele urbei pe care o reprezintă", a afirmat Ciolacu.
Întrebat dacă pentru alegerile parlamentare ar fi de acord cu o alianţă la nivel naţional cu Pro România, Ciolacu a spus: "Eu sunt un om deschis, nu sunt un om duşmănos, nu am de plătit poliţe nimănui. Cred că stânga trebuie reîntregită. Să vedem discuţiile şi modalităţile. Mai este până acolo. Primul pas este făcut cu aceste alianţe locale. Lucrurile trebuie să fie normale, nu forţate".