Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce spune ministrul Cîțu despre majorarea pensiilor de la 1 septembrie: ”Vom avea probleme”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vor fi mărite pensiile cu 40 % în România, în această toamnă, de la 1 septembrie, așa cum prevede legea?

 

Invitat într-o ediție specială a emisiunii ”România, te iubesc”, difuzată duminică la Pro TV, ministrul  de Finanțe Florin Cîțu a evitat să dea un răspuns foarte clar, precizând însă că resursele bugetare pentru această posibilă majorare sunt deja alocate.

”În acest moment sunt alocate resursele bugetare. Asta înseamnă că la partea de chetuieli am spus că avem această cheltuială. Sunt incluse în deficitul bugetar. Ne uităm la execuția bugetară și vedem ce se întâmplă.” - a spus ministrul.

Cu toate acestea, el a subliniat faptul că această posibilă majorare a pensiilor nu este văzură cu ochi buni de analiștii financiari - atât cei din țară, cât și cei internaționali - care au scăzut deja ratingul de țară al României, tocmai din perspectiva iminenței producerii acestor costuri ”fără sursă de finanțare”.

Citește și
Comisia Europeana
Raportul de țară al CE: România a ratat toate țintele stabilite. Deficit uriaș în 2021, dacă se majorează pensiile

Astfel, o eventuală decizie de amânare a majorării pensiilor ar putea fi luată doar la nivel politic, de către partidul Național Liberal.

”Această critică, această opinie, este împărtășită atât de agențiile de rating - și am văzut-o și la agenția Moody's și de la Banca Națională și la consiliul Fiscal, toată lumea ne spune că este cu adevărat un cost care va avea efecte atât pe termen scurt în 2020, cât și pe termen mediu și lung, și mai ales asupra potențialului de a ne finanța. Vom avea probleme, asta este estimarea analiștilor, care ne spun că vom avea probleme cu finanțarea.

De aceea și aceste reduceri de perspectivă la negativ, toate sunt legate de Legea pensiilor. Acum să ne uităm cum a fost făcută Legea pensiilor și de ce spun acești oameni că e o problemă. Pentru că Legea pensiilor a trecut prin Parlament fără sursă de finanțare. Asta înseamnă că a adăugat anul acesta 10 miliarde de lei fără sursă de finanțare, mai adaugă anul viitor cel puțin 30 de miliarde de lei la costurile pe care le avem fără sursă de finanțare. De aici apar probleme analiștilor.

Ceea ce spuneți dumneavoastră este o decizie politică și nu pot să o iau eu astăzi, aici în studio. Eu doar vă spun că în fiecare zi sunt în legătură cu piețele internaționale, cu agențiile de rating, cu toată lumea, pentru a-i asigura că ne ținem de ceea ce am spus că facem.” - a mai declarat ministrul de Finanțe la Pro TV.

Ministrul Muncii, în februarie 2020: ”Da, vom creşte pensiile" de la 1 septembrie 2020

 

În luna februarie a acestui an, înainte ca epidemia de Covid-19 să provoace o situație de criză în România, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat că pensiile vor creşte cu 40% de la 1 septembrie 2020.

„Aşa este legea. Îmi pare rău, trebuie să o spun: PSD întreţine această frică, PSD întreţine întrebările încontinuu pe acest subiect. Dimpotrivă, banii sunt în buget. Cresc pensiile. Este lege în vigoare. Da, vom creşte pensiile", a declarat ministrul Muncii, fiind pentru prima dată de la preluarea mandatului când oficialul de la Muncă a afirmat acest lucru, potrivit Agerpres.

Până atunci, Violeta Alexandru a răspuns invariabil la întrebarea privind majorarea pensiilor, susţinând doar că va respecta legea în vigoare.

Legislaţia prevede mărirea cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult