Ministrul Dan, despre violențele din 10 august: Acțiuni de intervenție în forță le vedem mult mai des în state europene
Your browser doesn't support HTML5 video.
Șefa de la Interne a spus din nou că jandarmeria a acționat legal.
Opoziția i-a cerut însă demisia și o consideră vinovată pentru ce s-a întâmplat în Piață Victoriei. În același timp, PSD cere anchetarea unei posibile finanțări externe a mitingului.
Ministrul Carmen Dan a afirmat în plenul Camerei Deputaților că jandarmii au avut acoperire legală în momentul în care au măturat în forță Piața Victoriei.
Carmen Dan i-a răspuns de la tribuna Parlamentului și colegei sale de partid Gabriela Firea. Această a acuzat-o pe șefa de la Interne că are o parte din vină pentru ce s-a întâmplat și că ar fi orchestrat o campanie de defăimare împotriva ei.
În timp ce opoziția cere demisia ministrului Carmen Dan, conducerea PSD cere instituțiilor statului să investigheze de urgență o presupusă finanțare externă a protestelor din DIN 10 august. De altfel, și partenerul de coaliție, Călin Popescu Tăriceanu susține că are unele nelămuriri.
Pe de altă parte, un oficial din ministerul de Interne, audiat marți la Parchetul Militar, contrazice teoria finantariii din afară a protestului din 10 august.
Deocamdată, nicio instituție nu a anunțat oficial că începe o anchetă pe această temă.
Ministrul Carmen Dan a făcut aceste declarații la dezbaterea moțiunii simple, depusă de PNL la adresa ministrului de Interne, Carmen Dan, intitulată "Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti".
Carmen Dan a afirmat că intervenţia în forţă a jandarmilor la protest se face în baza acordului verbal dat de prefect, redactarea ordinului de intervenţie făcându-se ulterior.
Ministrul a susţinut că în lege se vorbeşte doar de aprobarea, de acordul dat de prefect unei acţiuni, nu de semnarea unui document intitulat "ordin de intervenţie”.
"Dacă nu este prefectul acolo? Aşteaptă Jandarmeria să vină prefectul de acasă să redacteze ordinul?”, a adăugat ministrul de Interne.
"A trecut o lună de la miting şi observ aceeaşi superficialitate în abordarea legalităţii intervenţiei jandarmilor. În lege se vorbeşte doar de aprobarea prefectului pentru intervenţia în forţă. Înseamnă acordul unei acţiuni. Vă reamintesc ce am declarat pe 11 august. Nu am declarat că semnează. Intervenţia se face în baza acordului, nu în baza semnării documentului intitulat ordin de intervenţie.
Astfel de decizii se iau în mod operativ. Dacă nu este prefectul acolo? Aşteaptă Jandarmeria să vină prefectul de acasă să redacteze ordinul? Credeţi că prefectul se află la orice manifestare? Se opreşte timpul în loc în aşteptarea ordinului redactat? (...) Ordinul de intervenţie poate fi şi verbal, iar redactarea lui se face ulterior”, a declarat ministrul Carmen Dan, potrivit News.ro.
Ea a spus că este regretabil că au fost afectaţi de intervenţia jandarmilor şi oamenii paşnici.
"Este regretabil că intervenţia a afectat şi oamenii paşnici, şi prezint scuze. Am convingerea că oamenii s-au dus să participe la un protest paşnic, alţii însă s-au dus cu intenţia de a dărâma violent acest Guvern”, a adăugat Carmen Dan.
Sinteza declarațiilor ministrului Carmen Dan:
- Acel punct de comandă din Piața Victoriei avea două zone.
- Nici prefectul, nici viceprimarul nici ceilalți nu puteau interveni peste deciziile celor aflați la comandă.
- Din datele oferite de jandarmerie, în acea locație aflată în spatele Guvernului s-au asigurat acces TV și informații. S-a vehiculat că au fost izolați. Nimic mai fals. Pe de altă parte, nimic nu-i împiedica să se ducă în Piața Victoriei.
- Folosirea gazelor lacrimogene este o alternativă mai puțin dură decât folosirea bastoanelor.
- Am auzit pe mulți spunând că trebuiau adoptate măsuri mai blânde. Care ar fi fost acele măsuri mai blânde?
- Substanțele iritant lacrimogene au fost folosite doar după momentul forțării intrării Guvernului.
- Cum se face că nicio filmare, fie a televiziunilor fie a celor aflați în piață nu suprinde veirea în piață a suportrerilor? Venirea suporterilor nu s-a făcut grupat, ci individual.
- S-a spus că de ce nu au fost izolați huliganii. Ușor de făcut aceste afirmații din fața televizorului.
- A fost evident că față de protestul din februarie 2017, participanții pașnici din piață nu s-au delimitat de elementele violente.
- Imediat ce jandarmii își fac traseu prin mulțime sunt agresați.
- Am spus-o și repet: îmi prezint scuze față de cei din piață.
- Particularitatea acestui protest constă în nedelimitarea celor violenți de cei pașnici, așa cum s-a întâmplat în februarie 2017.
- Legea trebuie respectată, iar acțiuni de intervenție în forță le vedem mult mai des în state europene.
Ministrul Carmen Dan, la dezbaterea moţiunii: O compunere lipsită total de argumente raţionale, un amalgam de scenarii, care conţine doar pasaje regăsite în presă
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a susţinut, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor., la dezbaterea moţiunii simple depuse de PNL împotriva sa, pentru modul în care a fost gestionată intervenţia jandarmilor din 10 august, că moţiunea reprezintă o compunere lipsită total de argumente raţionale, un amalgam de scenarii, care conţine doar pasaje regăsite în presă, ea acuzând opoziţia de interese politice meschine.
"Am citit cu atenţie compunerea dumneavoastră. Nici intonaţia domnului deputat nu transmite ce trebuie să transmită o moţiune. Înţeleg rolul opoziţiei în politică şi în Parlament, de criticare a puterii, însă mă aşteptăm ca opoziţia să aibă mai multă responsabilitate. Am remarcat o lipsă totală de argumente raţionale. Absenţa unor fapte şi situaţii concrete este pueril acoperită de un joc pueril, susţinut de un joc mediatic", a declarat ministrul Carmen Dan, în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit News.ro.
Dan a susţinut că criticile sunt constructive în orice democraţie, dar nu pe interese politice, meschine, de moment.
"Mă aşteptam la întrebări exacte, nu la acuzaţii bazate pe opinii mediatice. Este un text care trădează o aroganţă deosebită. Cred că parlamentarii opoziţiei uită la un moment dat că asta este o moţiune simplă. S-au săturat să îmi ceară demisia. Un amalgam de scenarii, această compunere conţine doar pasaje regăsite în presă. Constat că problemele dumneavoastră nu fac referire la rezolvarea unor probleme din minister, ci la demiterea sau demisia mea", a susţinut Carmen Dan, la dezbaterea moţiunii simple depuse de PNL împotriva sa, pentru modul în care a fost gestionată intervenţia jandarmilor din 10 august.
Moțiune simplă împotriva ministrului Carmen Dan, pe tema violențelor din 10 august
Grupul parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor a depus, săptămâna trecută, moţiunea simplă în care solicită demisia ministrului de Interne, menţionând că aceasta "a coordonat represiunea din 10 august", potrivit Agerpres.
"Din perspectiva Partidului Naţional Liberal, demisia ministrului Carmen Dan, care a coordonat de facto intervenţia de pe 10 august, şi a întregii conduceri a Jandarmeriei este o prioritate de siguranţă naţională: aceşti oameni au dovedit că nu vor şi nu sunt capabili să asigure ordinea şi să respecte legea, inclusiv o serie de documente esenţiale, cum ar fi Strategia Naţională de Apărare a Ţării - care subliniază faptul că garantarea siguranţei cetăţenilor reprezintă un interes naţional de securitate.
Zeci de mii de protestatari paşnici au fost loviţi şi atacaţi cu gaze lacrimogene din cauza unui grup provocator care nu a putut fi identificat şi izolat ore în şir.
Şi ne putem gândi la premeditare, amintindu-ne că recent Liviu Dragnea şi Carmen Dan voiau să ofere Jandarmeriei atribuţii de cercetare penală, dar şi pază şi protecţie pentru demnitari. Stimaţi colegi, nu este permis şi generaţiei noastre să accepte încă o mineriadă fără ca vinovaţii să plătească. Nu trebuie să mai tolerăm niciodată imaginea cetăţenilor români nevinovaţi, paşnici, loviţi peste cap cu bastoane de cauciuc.
Nu aceasta este ţara pe care am ales să o construim la Revoluţia din 1989. Fiecare lovitură ilegală din 10 august a fost una peste obrazul democraţiei româneşti, iar cei vinovaţi trebuie să plătească. Carmen Dan trebuie să plece azi din fruntea Ministerului Afacerilor Interne", se arată în textul moţiunii.
Semnatarii moţiunii solicită deputaţilor să sprijine acest demers prin care cer demiterea de urgenţă a ministrului Carmen Dan.
"Încă din primele zile de mandat, actuala guvernare PSD-ALDE a afectat imaginea României în rândul partenerilor externi, iar ministrul Carmen Dan s-a asigurat că nu se abate de la această politică. Inclusiv cetăţeni străini au fost agresaţi de către forţele de ordine.
Patru turişti israelieni au fost scoşi din taxi şi bătuţi de jandarmi, chiar dacă aceştia au explicat că nu participă şi nu au participat la proteste şi şi-au arătat paşapoartele. Pe cale de consecinţă, Ambasada Israelului în România a anunţat că va depune plângeri penale pe numele agresorilor. Chiar aşa: doamna Carmen Dan, vă asumaţi răspunderea pentru faptul că aţi stricat imaginea României în plan internaţional prin toate aceste acţiuni? Imagini şi filmări de la suprimarea protestelor de pe 10 august au fost prezentate în presa internaţională", adaugă liberalii.
Deputaţii PNL acuză faptul că ministrul de Interne a comis nenumărate gafe, amintind de episodul "microfonul".
"Ministrul a generat atunci o isterie generală în presă şi în minister, pe fondul unor bănuieli personale legate de acţiuni de spionaj asupra sa. În loc să anunţe Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) - instituţie abilitată să se ocupe de astfel de cazuri - Carmen Dan a ales să se plângă presei şi a compromis astfel o anchetă care ar fi trebuit demarată.
În joc nu erau nici atunci şi nu sunt nici acum mizele personale ale doamnei Dan, ci interese de siguranţă naţională, de securitate şi de prestigiu ale instituţiei pe care o reprezintă", spun iniţiatorii moţiunii simple.
Liberalii mai arată că pe 10 august au intervenit jandarmi cu indicativul ascuns, ceea ce este împotriva regulamentelor, şi au uzat de practici de intervenţie interzise împotriva unei majorităţi paşnice a protestatarilor.
"Jandarmeria a acţionat în baza unui ordin care nu exista legal în momentul intervenţiei", mai precizează liberalii.
Deputaţii PNL consideră că "miza evidentă a celor din PSD este muşamalizarea oricărei discuţii despre 10 august şi promovarea tuturor celor implicaţi în represiune".
"România este un stat care a revenit, după o dictatură lungă şi sângeroasă, în rândul ţărilor democratice şi liberale. Avem experienţe triste ale reprimării manifestărilor publice atât înainte de 1989, dar, din păcate, am trăit momente grave - mineriadele - şi după Revoluţia din decembrie.
În aceste condiţii, având în vedere proximitatea istorică a unor astfel de traume, este esenţial pentru structurile de ordine publică să facă din libertăţile şi drepturile civice o prioritate absolută. Integritatea fizică şi dreptul fiecărui cetăţean la opinie şi protest sunt principii indiscutabile într-un stat de drept şi sunt garantate de Constituţie, dar şi de tratatele internaţionale privind drepturile omului la care România este parte.
Niciun român nu poate deveni victimă sau victimă colaterală a unor represiuni violente, indiferent de justificare. Din păcate, nu asta s-a întâmplat la protestul Diasporei din 10 august.
Dimpotrivă. Sunt, de altfel, câteva lucruri care trădează lipsa de logică, de legalitate şi poate chiar o premeditare a violenţelor din 10 august", mai susţin liberalii.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres, News.ro, Pro TV
Etichete: proteste , jandarmi , camera deputatilor , motiune , carmen dan , 10 august
Dată publicare: 11-09-2018 07:21