Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Criză politică. Guvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloș a picat la vot

Your browser doesn't support HTML5 video.

Așa cum era de așteptat, Guvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloș a fost respins în Parlament, în urma voturilor exprimate de senatorii și deputații PSD, PNL, AUR și UDMR - astfel că România nu iese, încă, din criza politică.

Şedinţa a fost transmisă LIVE pe www.stirileprotv.ro, pe PRO TV NEWS și pagina de Facebook a Știrilor Pro TV!

Astfel, s-au înregistrat 88 de voturi ”pentru”, 184 de voturi ”contra” și zero abțineri.

Prin urmare, partidele vor ajunge din nou în fața președintelui Klaus Iohannis, la consultări.

Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş avea nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari.

USR are 80 de deputaţi şi senatori, şi nicio altă formaţiune politică parlamentară nu a anunţat că susţine Cabinetul propus de Dacian Cioloş.

CITIȚI în acest articol: 

Citește și
Vasile Dîncu
Vasile Dîncu anunță că PSD nu va vota Guvernul Cioloș: „Dacian Cioloş şi echipa lui nu au cerut votul PSD”

-► Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE -► Ciolacu: Eu consider că ne-am certat suficient. -► Co-președintele AUR George Simion: Dacă vreţi, discutăm -► Liderul senatorilor PSD: Doamna Mihăilă, există un cimitir care ar putea să vă poarte numele -► Hunor (UDMR): Trebuie să cerem scuze cetăţenilor care ne-au trimis în Parlament -► Rafila (PSD): Când Cioloş era prim-ministru, s-a încercat în mod repetat discreditarea corpului medical -► Cioloș: ”Votaţi pentru acest guvern pentru a scoate ţara din criză" -► Lista de miniștri propuși de premierul desemnat Dacian Cioloș -► Cum au votat partidele

Conform programului, premierul desemnat Dacian Cioloş a prezentat programul de guvernare şi lista Guvernului.

Au avut loc dezbateri, urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului.

 

Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE   ora 11.55 A început votul în Parlament Votul este secret cu bile şi se acordă atât pentru programul de guvernare, cât şi pentru lista miniştrilor.

Pentru ca Executivul să fie învestit, este nevoie de majoritatea voturilor parlamentarilor validaţi - 234 de voturi "pentru".

  ora 11.50 Premierul desemnat Dacian Cioloș:   - A renunţa e cel mai uşor lucru, mai greu e probabil să-ţi asumi responsabilitatea în momente dificile şi nu să chemi specialiştii din afară atunci când ai un vot pe care ţi l-au dat cetăţenii. Şi de asta suntem noi aici. (...) Am multe lucruri pe care mi le-am notat şi n-o să vă răspund astăzi, domnule Romaşcanu, domnule Simonis, cu toate că, domnule Simonis, a fi român nu înseamnă să ţii discursuri sforăitoare, ci înseamnă să simţi lucrurile acestea, că eşti român. Şi sper că a fi român nu înseamnă să guvernezi în aşa fel încât să alungi românii din ţară, sute de mii, milioane de români, după câteva decenii de guvernare PSD. (...) Deci, fiţi liniştit, mă simt foarte român, nu doar pentru sunt născut aici, ci pentru că simt lucrurile şi le spun aşa cum le simt fără discursuri sforăitoare. (...) O să mă opresc aici, cerându-vă încă o dată să ne asumăm împreună acest vot şi să nu lăsăm, din nou, pe alţii să ne facă guvern. (...)    - Să nu lăsăm din nou pe alții să ne facă Guvern. Eu țin minte și în 2015, când tot așa am cerut ajutor din extern. Nu mi-aș dori să fim din nou în această situație. Haideți să ne asumăm politic un Guvern și USR asta face. Și am fost disponibil și pentru discuții. Noi credem că politică înseamnă și bună credință, nu doar scandal și urlete din sală. - Sunt acasă, domnule, aici în România. Asta înseamnă libertatea de a fi român.   - Mulțumesc, mulțumesc, doamna Șoșoacă pentru remarci. Sper doar că aveți puțin, puțin, pe conștiință minciunile pe care le-ați aruncat oamenilor, să sădiți teama în ei, și astfel să-i vedem la terapie umplând spitalele. Sper că aveți puțină responsabilitate pentru asta..   ora 11.40 Președintele PSD Marcel Ciolacu:   - Sunt copii care mor în timp ce clasa politică se ține de tot felul de jocuri ridicole. 3200 de români au murit doar în ultima saăptămână. O comună din România a dispărut pur și simplu. - Noi mai venim aici să săunem discurusrui. Noi mai avem tupeul să spunem oamenilor că suntem responsabili. Chiar nu ne pasă deloc de ceea ce se întâmplă? - Acest joc politic al actualei puteri a mers prea departe. Egoismul, aroganța și lipsa de asumare ne-a adus în această situație. Eu consider că ne-am certat suficient. Când e nevoie de excavator să ne îngropăm morții este prea mult. Este o demență din care fiecare vrea să iasă cu mai multe procente. Așa nu se mai poate. E clar că acest Guvern nu are cum să treacă. Este o bătaie de joc la adresa românilor. Nu putem accepta un ministru al Sănătății care este părtaș la acest dezastru. - De aceea fac un apel la președinți partidelor, să ne întîlnim și să coatem România din criză. Gata cu politica, nu se mai poate așa ceva. Trebuie ca politicenii să facă un pas în spate. Avem medici foarte buni și aici în Parlament. Spectacolul sinistru trebuie să înceteze. Vă cer să fiți alături de români.  - Vă cer să nu mai rămâneți o pată urâtă și neagră în istoria acestei țări.  

ora 11.30 Co-președintele AUR George Simion: Dacă vreţi, discutăm

"USR, în timpul discuţiilor, spunea că vorbeşte doar cu PNL şi UDMR, PSD şi AUR ies în afara calculelor. Pot să aştept, aşteptăm, mă uit la colegii de la USR PLUS, se vede că şi ei ştiu că nu o să treacă acest guvern. Dar, totuşi, dacă vreţi să discutăm - discutăm", a afirmat Simion.

Ulterior, preşedintele Senatului, Anca Dragu, i-a transmis liderului AUR să vorbească, întrucât există o ordine stabilită pentru această şedinţă.

"Stimate lider, avem o ordine a vorbitorilor pentru această şedinţă şi v-aş ruga să luaţi cuvântul acum", a precizat Dragu.

Simion a replicat: "Doamnă preşedinte, chiar vreţi să treacă guvernul sau nu vreţi, haideţi să lăsăm ordinea, că se pare că PNL-ului i-a mâncat pisica limba!"

ora 11.15 Liderul senatorilor PSD: Doamna Mihăilă, există un cimitir care ar putea să vă poarte numele

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că premierul desemnat Dacian Cioloş a mai condus Guvernul României şi a avut "o spirală a eşecurilor".

"Motivele pentru care suntem azi aici - se întâlnesc două ambiţii, s-a spus, se va mai spune, spun şi eu, ambiţia domnului Iohannis de a da guvernarea, ştiind că vor pierde, celor care au dărâmat guvernul său, şi ambiţia domnului Dacian Cioloş de a merge până la capăt într-un demers pe care l-a ştiut de la început sortit eşecului. Nu poţi să pierzi 10 zile din lupta importantă pe care o avem de dus, şi cu pandemia şi cu redresarea economiei, pentru a negocia ceva ce nu se putea negocia şi aducem un guvern aproape unanim la respingerea în comisii. (...) Domnule prim-ministru desemnat, Dacian Cioloş, aţi mai condus Guvernul României şi ne amintim de o spirală a eşecurilor. Nu vreau să menţionez decât două: zero fonduri europene atrase, de unde şi numele cu care veţi rămâne în cărţile de istorie, şi o chestiune extrem de importantă - Cuminţenia Pământului. Nu aţi explicat nici până acum de ce o evaluare de 5 milioane nu a fost băgată în seamă şi s-a ajuns la o valoare de 11 milioane, sumă oricum ratată la sfârşit, ceea ce a descurajat orice demers de subscripţie publică de acum înainte, pentru mulţi ani", a spus Romaşcanu.

El a afirmat despre Ioana Mihăilă că nu a existat ministru "care să aibă pe conştiinţă mai multe victime, probabil în nicio perioadă a existenţei României".

"Doamna Mihăilă, fără niciun fel de adresă personală, totuşi există un cimitir care se măreşte în fiecare zi în România şi care ar putea să vă poarte numele. Aţi avut decizii la limita dezicerii de jurământul făcut în faţa poporului şi poate dincolo de ea şi acum veniţi şi ne cereţi votul pentru un guvern din care faceţi parte", a susţinut Romaşcanu.

ora 11.00 Kelemen Hunor: Trebuie să cerem scuze cetăţenilor care ne-au trimis în Parlament

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că parlamentarii ar trebui să-şi ceară scuze de la cei care i-au trimis în Parlament, subliniind că ar trebui dezbătute problemele cu care se confruntă România. 

El a precizat că formaţiunea sa nu va vota echipa guvernamentală propusă de Dacian Cioloş.

"Acum un an, în campanie electorală, nu am promis conflicte interminabile, nu am promis instabilitate, nu am promis nesiguranţă şi haos social. Promisiunile noastre au fost stabilitate, predictibilitate, siguranţă şi redarea speranţei fiecărui cetăţean pentru un trai mai bun. (...) De două luni de zile, majoritatea clasei politice oferă "cetăţii" doar scandal, circ, instabilitate. (...) Vedem multe argumente fără nicio coerenţă şi logică, atitudine duplicitară, isterie şi balet politic inutil. Înainte de orice, trebuie să cerem scuze de la cetăţenii care ne-au trimis în Parlament. Vă cer scuze, stimaţi cetăţeni, dar sigur nu pot să o fac în numele fiecărui parlamentar. Şi totuşi, trebuie să spun acest lucru de la acest microfon. (...) Ar trebui să dezbatem problemele cu care se confruntă România", a declarat liderul UDMR în plenul reunit al Parlamentului.

El le-a transmis celor de la USR "că vor pica acest test" şi "de mâine trebuie făcut un efort de a se resuscita coaliţia".

ora 10.45 Deputatul PSD Alexandru Rafila:

Deputatul PSD Alexandru Rafila a susținut, în plenul reunit al Parlamentului, că încă din anul 2016, când Dacian Cioloş era premier, s-a încercat în mod repetat discreditarea corpului medical.

"Vă amintesc un lucru ce a început în 2016, când domnul Cioloş era prim-ministru şi domnul Voiculescu ministrul Sănăţii: s-a încercat în mod repetat discreditarea corpului medical. Nu putem să reuşim să creăm o bază de încredere în România în ce priveşte măsurile pe care trebuie să le luăm şi să oprim această pandemie cu oameni care au decredibilizat sistemul de sănătate şi care au decredibilizat corpul medical. (...) Cred că în această perioadă, dacă continuăm cu aceiaşi oameni, supunem poporul român unui experiment nefericit. PSD va vota împotriva unui astfel de Cabinet care să creeze o situaţie gravă în societatea românească", a spus Rafila, în plenul reunit al Parlamentului.

El a adăugat că, în ultima perioadă, Ministerul Sănătăţii a fost condus de USR, prin Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, iar cei doi nu au pregătit sistemul de sănătate în privinţa condiţiilor de acordare a asistenţei medicale în spitale şi în ambulatoriu.

ora 10.20 Premierul desemnat Dacian Cioloș:   - Sunt aici pentru a fi la dispoziția cetățenilor acestei țări într-un moment de criză. - Este o imensă tragedie care a îndoliat mii de familie. Un sfert de milion de români au fost afectați direct prin pierderea unei persoane dragi. - Nu intenționez să polemizez cu nicio forță politică. Suntem în mijlocul furtunii și nu ne permitem să fim iresponsabili. - Aș vrea să le mulțumim doctorilor, asistentelor medicale, cadrelor medicale.   - Pentru toți cei care și-au pierdut viața, pentru familiile îndoliate, pentru cei care nu știu cum vor ieși din această iarnă, pentr ei suntem datori să răspundem cu responsabilitate politică.  - Vă rog să ținem un moment de reculegere pentru cei 40 de români care și-au pierdut viețile de la începutul pandemiei. - Acest Guvern poate fi o soluție pentru ieșirea din criză, chiar dacă va avea o viață scurtă. Vă rog gândiți-vă la asta când votați.

- "Tradiţia noastră politică a dus de cele mai multe ori la conflicte şi cred că este necesar să începem să construim consens pe măsuri de urgenţă, în ciuda diferenţelor politice sau de viziune. Nu cred că o tabără are mereu dreptate, în timp ce cealaltă va greşi mereu. Politica românească trebuie să depăşească partizanatul şi tribalismul toxic, astfel încât să putem prelua unii de la alţii proiecte valoroase şi să ne asigurăm că ele pot deveni realitate. Ne interesează să scoatem căruţa din mocirlă, nu să stăm să ne uităm cum se scufundă".

El a spus că un guvern minoritar nu este o soluţie ideală, dar situaţia este una excepţională.

"Situaţia este excepţională şi, din punctul nostru de vedere, nu există alternativă temporară. Ştiu că faceţi parte din partide mari şi că există orgolii şi întrebări cu privire la fiabilitatea unui guvern minoritar, dar aş prefera să avem o autostradă finalizată şi pe care să ne asumăm împreună decât să încercăm să ne punem unii altora piedici în speranţa că fie ne asumăm singuri fie îi împiedicăm pe ceilalţi să o facă. Aş prefera să împărţim între noi victoria în campania de vaccinare, să vă mulţumesc public şi să recunosc meritele decât să încep să trag foloase proprii din specularea unui moment. Avem 30 de ani în care am experimentat discordia, invidia şi egoismul, nu am ajuns nicăieri, am irosit extrem de multe şanse şi am ajuns să facem din sănătate o dispută publică", a mai spus Cioloş.

Dacian Cioloş a adăugat că "punctajele de partid" care îndeamnă pe unii şi pe alţii să se atace şi să se jignească sunt bune pentru emisiunile de ştiri, nu pentru oamenii care suferă.

El a subliniat că USR nu câştigă nimic şi a propus un armistiţiu politic.

"USR nu câştigă nimic astăzi, dacă veţi vota să treacă acest guvern. Ne vom afla în situaţia ingrată de a găsi soluţii rapide şi riscante. Dar vom dovedi că preşedintele României, împreună cu Parlamentul şi reprezentanţii partidelor politice responsabile au găsit puterea de a da României o şansă în această criză. Nu ieşim eroi şi învingători după cum nu vor exista alţi învinşi decât cetăţenii României, care se vor întreba cu ce sunt vinovaţi să trăiască într-o ţară aflată mereu în criză. Vă propun acest armistiţiu politic, pe care să îl folosim pentru a schimba în bine această ţară şi pentru a ne schimba pe noi înşine", a mai afirmat premierul desemnat.

Cioloş a făcut un apel la parlamentari să voteze pentru Guvernul propus.

 

"Votaţi pentru acest guvern pentru a scoate ţara din criză", a mai spus el.

ora 09.55 Președintele PSD Marcel Ciolacu face declarații de presă:   "Am avut o şedinţă a Biroului Permanent Naţional. Am luat decizia în unanimitate: vom vota contra guvernului Cioloş. Liderii de grup au propus să fie un vot contra la vedere".

ora 09.50 Premierul desemnat, Dacian Cioloş a făcut un nou apel către parlamentari, înainte de votul de învestire, să voteze Cabinetul său.

”Am spus că mergem până la capăt astăzi mergem în Parlament cu această echipă şi sper în înţelepciunea parlamentarilor să voteze acest guven pentru că asta ar însemna ieşirea din criza în care ne aflăm”, a spus Cioloş.

El a precizat că speră ca mesajele USR să îi convingă pe parlamentari.

”Soluţia este aici, nu mai trebuie căutată, nu mai e timp de pierdut şi noi ştim ce e de făcut”, a arătat Dacian Cioloş.

Iată lista de miniștri propuși

 

Candidaţii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş sunt: Dan Barna - ministrul Afacerilor Externe;

Nicu Fălcoi - ministrul Apărării Naţionale;

Alin Stoica - ministrul Afacerilor Interne;

Stelian Ion - ministrul Justiţiei;

Dragoş Pîslaru - ministrul Finanţelor;

Cătălin Drulă - ministrul Transporturilor şi Infrastructurii;

Cristina Prună - ministrul Energiei;

Claudiu Năsui - ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului;

George Căţean - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;

Mihai Goţiu - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor;

Cristian Ghinea - ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene;

Ioana Mihăilă - ministrul Sănătăţii;

Ionuţ Moşteanu - ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei;

Oana Ţoiu - ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale;

Corina Atanasiu - ministrul Educaţiei;

Monica Berescu - ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării;

Iulia Popovici - ministrul Culturii;

Tudor Pop - ministrul Tineretului şi Sportului.

Marţi, miniştrii propuşi în Cabinetul Cioloş au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, toţi, cu excepţia ministrului propus la Transporturi, Cătălin Drulă, primind avize negative. Drulă a primit aviz favorabil din eroare procedurală, după ce în comisii nu s-au întrunit voturile necesare pentru un aviz nefavorabil.

Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.

Conform Constituţiei şi regulamentelor, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. Trebuie să fie prezenţi cel puţin o jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.

Cum au votat partidele

 

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că parlamentarii liberali vor participa la şedinţă, dar nu vor vota, menţionând că este responsabilitatea premierului desemnat să îşi facă majoritate.

UDMR a luat o decizie similară cu cea a liberalilor.

PSD a votat împotriva guvernului propus de Dacian Cioloş. Reprezentanţii AUR au anunţat de asemenea că nu vor susţine un Guvern propus de Dacian Cioloş.

Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat, la rândul său, că nu ar susţine ideea unui guvern minoritar, menţionând că grupul pe care îl conduce va avea întotdeauna o atitudine de echilibru.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult