Bugetul sănătății, motiv de nemulțumire pentru Vlad Voiculescu. Ce i-a transmis premierul Cîțu
Your browser doesn't support HTML5 video.
Premierul a dat asigurări că vor fi suficienți bani pentru ministerul sănătății și pentru campania de vaccinare. Însa, conform unor surse, ministrul este nemulțumit și încearcă să obțină mai mult.
După ce bugetul a fost pus în dezbatere publică, premierul a ţinut să răspundă criticilor legate de banii alocaţi pentru sănătate.
Florin Cîțu, prim-ministrul României: „Nu înţeleg de unde au apărut informaţiile acestea că sunt mai puţini bani. La capitolul sănătate, sunt 11,4 miliarde de lei. Execuţia de anul trecut este de 10,7 miliarde de lei, în 2019, 9, 2 miliarde de lei. Deci anul acesta sunt la MS mai mult cu 2 miliarde de lei.”
Prim-ministrul vorbeşte despre sumele care rămân efectiv la minister, după ce o parte din bani sunt transferaţi automat pentru concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate. Aşadar, fără aceşti bani, Ministerul Sănătăţii a primit puţin mai mult faţă de cât s-a cheltuit anul trecut, aşa cum spune Florin Cițu. În schimb, sumele care merg la Casa de Asigurări de Sănătate s-au redus de la 9 miliarde, cât s-a cheltuit anul trecut, la 6 miliarde, de unde şi scăderea bugetului per total faţă 2020, aşa cum reiese din proiect.
Conform unor surse, sumele îl nemulţumesc pe ministrul sănătăţii. Vlad Voiculescu spune că şi anul acesta va fi unul dificil pentru sănătate.
Florin Cîțu: „De fiecare dată, estimările venite de la funcţionarii din MS au fost mult mai mari. Nu vreau să alocăm resurse, le împrumutăm, plătim dobândă şi dăm înapoi la finalul anului.”
Premierul dă asigurări că sunt suficienţi bani pentru vaccin şi pentru centrele de vaccinare. Pentru situaţii neprevăzute, Florin Cițu spune că va apela la fondul de rezervă. Între timp, este decis să ţină sub lupă miniştrii, pe care îi avertizează cu remanierea.
Florin Cîțu: „Vreau performanță și eficiență și anunț miniștrii că la jumătatea anului vom face o evaluare în privința execuției bugetare La jumătatea anului va fi verificată execuția bugetară, iar aceasta va fi o discuție cu mandatele pe masă.”
Proiectul bugetului mai are nevoie de avizul Consiliul Economic şi Social şi de avizul consultativ al CSAT. După care va merge în parlament, unde coaliţia de guvernare a pregătit modificări pentru sporurile bugetarilor. Rămâne de văzut dacă unele vor fi tăiate.