Blocaj total în coaliţia care încearcă să formeze noul Guvern. PSD susţine că e "neutru ca Elveţia"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Coalizată, o nouă majoritate, formată din PSD şi Pro România, a blocat demersul prin care ''inițiativa fără penali în funcţii publice'', ''legea recursului compensatoriu'' şi alegerea primarilor, în două tururi, ar fi putut trece rapid prin Parlament.
Liderii USR au condiţionat votul pentru cabinetul Orban de susţinerea iniţiativelor promovate de ei, dar blocate de mult timp în Parlament. Aleşii PNL au încercat să le introducă pe ordinea de zi şi să le şi voteze, sperând că astfel vor obţine sprijin doar ca premierul desemnat s-a văzut în faţa unei noi majorităţi formată din PSD şi Pro România.
Marcel Ciolacu: "Am văzut și eu ce proiecte au devenit dintr-o dată interesante cu noua coaliţie și majoritate și PSD rămâne într-o zonă de neutralitate ca Elveția."
Deşi matematica nu ţine cu ei, liberalii au vrut să le demonstreze celor de la USR că fac tot posibilul ca să-i câştige de partea lor
Ludovic Orban: "Am convigerea că vor trece peste mici diferențe de convingere. Învestirea Guvernului e capitală pentru România".
Cei de la USR nu au spus ce decizie vor lua dacă iniţiativele lor nu sunt votate, dar vor negocia din nou mâine cu liberalii.
Dan Barna: "Dacă nu există majoritate, nu o să fie din vina USR. Dacă premierul nu poate să-şi constituie această majoritate, nu o să intre la guvernare. Criza politică nu va fi deschisă sau închisă de USR oricât se speculează public acest lucru. Ieşirea din criză nu este mandatul USR, ieşirea din criză este asumarea de către Ludovic Orban, obiectivele noastre sunt obiectivele celui care face majoritatea."
În tot acest context, social democraţii încearcă să întârzie învestirea cabinetului Orban şi să o menţină în funcţie pe Viorica Dăncilă. Mai mult, premierul demis vorbeşte din nou despre suspendarea preşedintelui Klaus iohannis
Viorica Dăncilă: "Iohannis trebuia suspendat ieri".
Chiar dacă social democraţii ar duce la capăt ameninţarea, potrivit legii, referendumul pentru suspendare ar urma să fie organizat între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale.