Ministrul Justiției, după protestele magistraţilor: "Mergem mai departe cu reforma pensiilor speciale"
Ministrul a mai spus că săptămâna viitoare va fi o săptămână de foc în Parlament, iar Camera Deputaţilor va vota această lege care este jalon şi responsabilitate în PNRR.
Ministrul a mai spus că discuţiile cu reprezentanţii din justiţie s-ar referi la principiul că nicio pensie nu poate să depăşească salariul, că nu se vor crea noi categorii de pensii speciale iar pensiile speciale se vor calcula pe baza principiului contributivităţii, potrivit news.ro.
”Vă garantez că vom găsi soluţia echilibrată, astfel încât să avem această reglementare a pensiilor de serviciu odată pentru totdeauna tranşată. Legiferarea porneşte de la principiul care a revoltat întreaga societate şi anume că nicio pensie de serviciu nu poate să depăşească venitul obţinut în cursul perioadei de cotizare. Pe scurt, nicio pensie nu poate să fie mai mare decât salariul”, a spus ministrul Justiţiei.
Alina Gorghiu a arătat că sunt mai multe motive care au dus la această acţiune de suspendare a activităţii.
”O parte este legată de etapizare, într-adevăr vârsta de pensionare poate fi o problemă pe care o contestă, în continuare, magistraţii, însă discuţiile au fost în parametrii pe care vi-i spun acum, şi anume nicio pensie nu poate să depăşească salariul, nu se vor crea noi categorii de pensii speciale iar pensiile speciale se vor calcula pe baza principiului contributivităţii”, a mai arătat Gorghiu. Despre continuarea protestelor, Alina Gorghiu a spus: ”Vă spunem ce vom face la nivel de coaliţie, la nivel de guvern şi la nivel de Parlament. Săptămâna viitoare va fi o săptămână de foc în Parlament, Camera Deputaţilor va vota această lege care este jalon şi responsabilitate în PNRR”.
Ea a menţionat că ”vor merge mai departe cu această reformă”.
Întrebată dacă greva magistraţilor este ilegală, ţinând cont că potrivit legii nu au voie să facă astfel de formă de protest, Alina Gorghiu a precizat că din declaraţiile şefului CSM, această formă de protest nu este una care blochează activitatea ci este o formă de atragere a atenţiei factorilor decizionali. ”O luăm ca atare şi sperăm că această manieră de atragere a atenţiei să se finalizeze repede. Nu pot să vă răspund în aceşti termeni, de ilegal sau legal”, a completat ea.
Sursa: News.ro
Etichete: PNRR , pensii speciale , consiliul superior al magistraturii
Dată publicare: 21-06-2023 20:03