Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alegeri anticipate în primăvară, un scenariu tot mai plauzibil. Cine face presiuni

Your browser doesn't support HTML5 video.

După un an cu alegeri prezidenţiale şi europarlamentare plus o moţiune de cenzură, scena politică romanescă risca să fie la fel de agitată şi în 2020.

La sfârşitul primăverii ar trebui să ne alegem primarii, nu se ştie încă dacă într-un tur sau două, şi tot atunci am putea să votăm şi un nou parlament. Asta doar dacă politicienii nu mai aşteaptă până în toamna, premierul Ludovic Orban îşi dă demisia şi organizează anticipate.

Subiectul alegerilor anticipate este primul pe care liberalii ar trebui să-l clarifice rapid. Partidele care i-au ajutat să dea jos guvernul Dăncilă fac presiuni asupra lui Ludovic Orban şi îi cer să organizeze alegeri cel târziu în mai, înainte de locale. Sunt şi liberali care spun că nu pot guverna cu actualul parlament şi susţin că am putea merge la urne mai repede, poate chiar în aprilie. De când s-a instalat la Palatul Victoria, Ludovic Orban a vorbit despre anticipate ceva mai rezervat.

În România nu s-au putut organiza până acum alegeri înainte de termen. Procedura este complicată şi presupune ca ca premierul să îşi dă demisia, preşedintele să numească de două ori un premier propus de majoritatea parlamentară, iar aleşii să îl respingă. Numai atunci şeful statului poate cere dizolvarea legislativului şi organizarea alegerilor.

Liberalii se bazează pe voturile venite de la USR, UDMR, PMP, ale minorităţilor naţionale şi ale nemulţumiţilor din partidul lui Ponta.

Citește și
Ludovic Orban
Şedinţă de guvern joi dimineață. Pe agendă, modificări în domeniul Justiţiei

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult