Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A treia Lege a Justiţiei, privind funcţionarea CSM, adoptată. Limbaj vulgar și certuri în Parlament

Your browser doesn't support HTML5 video.

Şi a treia lege a justiţiei, de organizare a CSM, a fost votată de Senat în ciuda protestelor şi a numeroaselor critici. Aleşii s-au certat, iar limbajul vulgar a înlocuit dezbaterea parlamentară, fără ca vreunul dintre cei implicaţi să fie sancţionat.

PSD şi ALDE i-au acuzat de manipulare pe cei care avertizează că România ar putea rămâne fără drept de vot în Uniunea Europeană, pe modelul Poloniei, după adoptarea acestor legi ale justiţiei. În replică, parlamentarii USR le-au dăruit "Ferma animalelor", satira lui George Orwell.

Tensiunea din Parlament a atins din nou cote maxime la votul final asupra legii privind organizarea CSM. După avertismentul lui Klaus Iohannis, şi cei de la USR şi PNL au atras atenţia asupra riscului să rămânem fără drept de vot în Uniunea Europeană. Comparaţia cu Polonia, sancţionată deja de la Bruxelles pentru amputarea justiţiei, l-a scos din sărite pe preşedintele Senatului. Ba mai mult, Tariceanu s-a lăudat în faţa colegilor că, fără aportul său, România nu ar fi intrat în Uniunea Europeană, în 2007.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: "Polonia este o ţară care merită toată admiraţia pentru că ştie să-şi respecte valorile, tradiţiile, independența şi suveranitatea.”

Vlad Alexandrescu, senator USR: ”Această orientare pe care o daţi României ne depărtează de Europa, ne apropie de Rusia şi ne duce într-o zonă care, istoric, va fi foarte greu de întors.”

Citește și
Protest magistrați
O mie de magistrați au protestat față de posibila modificare adusă Legilor Justiției

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: ”Vreau ca în Senatul României să nu mai aud astfel de luări de cuvânt din partea unor tineri parlamentari, tineri în sensul prezenţei în Parlament, care fac dovada faptului că trăiesc în România aproape degeaba.”

Fostul preşedinte al României din momentul aderării, Traian Băsescu, în prezent senator, i-a atras şi el atenţia lui Calin Popescu Tariceanu că exagerează.

Traian Băsescu, senator PMP: "Când am intrat în UE am cedat din suveranitate. Avem capitolul 3 din Tratat care dă o listă întreagă de domenii în care Bruxelles-ul este suveran, şi nu statul naţional. Încurajarea naţionalismului este distrugerea Uniunii Europene."

După ce au instalat drapelul Uniunii Europene la prezidiu, cei de la USR au început să le împartă aleşilor PSD şi ALDE "Ferma animalelor", romanul în care George Orwell îi satirizează pe conducătorii revoluţiei bolşevice, de la Moscova, la începutul secolului 20. Cartea, despre corupţie, lăcomie, răutate şi ignoranta, i-a iritat la culme pe senatorii PSD. Fără nicio jenă, Nicolae Moga a aruncat-o în plenul Senatului, iar Şerban Nicolae dat-o înapoi, folosind însă un şerveţel ca să nu se murdărească pe mână.

Şerban Nicolae, senator PSD: "Din fericire pentru noi, toţi cei 67 de colegi de la PSD am citit la timp aceste cărţi. Le recomandăm cu căldură celor care le-au cumpărat şi u crezut că sunt cărţi de colorat.”

Florina Presadă de la USR a susţinut că social-democratul Liviu Drăiloiu ar fi înjurat-o într-un mod de nereprodus, atunci când i-a înmânat "Ferma animalelor".

Florina Presadă, senator USR: "Este o formă de agresiune, nu trebuie să credem că agresiunea trebuie să fie doar fizică pentru a fi sancţionată".

Liviu Dragnea nu pare convins că senatorul Brăiloiu ar trebui sancţionat de conducerea PSD.

Liviu Dragnea: "Am văzut, vorbim cu altă ocazie."

În cele din urmă, şi cea de-a treia lege a justiţiei a fost aprobată. Opoziţia a anunţat deja că va sesiza Curtea Constituţională. Pe de altă parte, puterea îşi vede de treabă şi vrea să convoace Parlamentul în sesiune extraordinară, în ianuarie, pentru modificarea Codului penal şi a celui de procedură penală. Pe de alta, premierul Mihai Tudose a afirmat că Guvernul ar putea să dea o ordonanţă de urgenţă în acest caz.

Mihai Tudose, prim-ministrul României: "Guvernul va trebui să intervină... dar va fi o transpunere mot a mot a directivei. Reporter: Ar fi trebuit să se discute şi cu presdintele României? Mihai Tudose: E tardiv acum, vorbim dacă era bine să fi salvat dinozaurii, nu ştiu, poate ar fi fost bine să îi avem contemporani cu noi."

Şapte ambasadori europeni acreditaţi la Bucureşti cer, într-un singur glas, puterii politice să nu amputeze puterea judecătorească din România.Franţa, Germania, Belgia, Danemarca, Finlanda, Olanda și Suedia sunt statele semnatare ale scrisorii deschise.

"Facem apel la părțile implicate în proiectul de reformă a justiției să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției și să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneția", se arată în documentul semnat de diplomaţii străini.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult