Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Băsescu, Bush și Putin, la aceeași masă. 14 ani de la Summitul NATO de la București. GALERIE FOTO

Marți începe la București reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice, eveniment care, după summitul din 2008, este cel mai important eveniment al Alianţei găzduit de Capitala noastră.

Evenimentele de la București au loc într-o situație diferită față de summitul din 2-4 aprilie 2008, când la aceeași masă au stat și au glumit președintele de atunci Traian Băsescu, alături de presedintele de atunci al Statelor Unite ale Americii, George W. Bush, dar și Vladimir Putin. 

El a acceptat să participe la discutiile din cadrul Consiliului NATO-Rusia, fiind prima reuniune la care Putin lua parte de la momentul creării acestui format de cooperare în anul 2002. Mai mult, era prima vizită a unui președinte al Rusiei la București după 1990.

Pe lângă cei menționați mai sus, la București au venit și cancelarul german de atunci Angela Merkel, preşedintele francez de la vremea aceea Nikolas Sarkozy, Gordon Brown, care premierul britanic, preşedintele de atunci al Comisiei Europene Jose Manuel Duaro Barroso, liderul ucrainean Viktor Iuşcenko, premierul italian din acel moment Romano Prodi, premierul spaniol Jose Rodriguez Zapatero și Ban-Ki moon, care atunci era secretarul general al ONU.

2008: „NATO salută aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei și ale Georgiei de aderare la NATO"

Extinderea Alianţei Nord-Atlantice a fost tema cea mai sensibilă a summitului NATO de la Bucureşti, iar negocierile au vizat eventuala invitare a Georgiei şi Ucrainei la NATO.

Citește și
nato bucuresti
Bucureștiul, capitala NATO timp de două zile. Începe Ministeriala Alianţei Nord-Atlantice

NATO salută aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei și ale Georgiei de aderare la NATO. Am convenit că aceste țări vor deveni membre NATO”, au spus atunci liderii luni, iar președintele rus Vladimir Putin a descris acest lucru drept „o amenințare directă” la adresa securității Rusiei. Acum, la 14 ani distanță, NATO se va angaja să sprijine Ucraina pe termen lung.

În 2008, a fost a șasea rundă de extindere din istoria Alianței. Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovenia și Slovacia s-au alăturat în 2004; Republica Cehă, Ungaria și Polonia în 1999; Spania în 1982; Germania în 1955, iar Grecia și Turcia s-au alăturat Alianței în 1952.

Tot atunci Bosnia-Herţegovina şi Muntenegru au primit un nivel sporit de cooperare cu NATO, iar Croaţia şi Albania au primit invitaţii de aderare şi au fost invitate să demareze negocierile pentru semnarea protocoalelor de aderare.

Cifrele summitului din 2008

Cifrele summitului din 2008 au fost cu adevărat importante. Conform MAE, a fost vorba despre peste 6.500 de participanţi, 26 de state membre din acel moment, 23 de state partenere, 23 de preşedinţi de state, 22 de prim-miniştri şi șapte miniştrii de Externe.

Probabil una dintre imaginile emblematice de la summitul din 2008 este cea în care liderii importanți ai lumii stau la masă și se amuză. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult