„Va fi unul dintre cele mai mari dezastre din istorie”. Uraganul monstru Milton se îndreaptă spre Florida
Coasta de vest a Floridei, dens populată, este încă afectată de devastatorul uragan Helene care a lovit acum mai puţin de două săptămâni.
Centrul Naţional pentru Uragane din SUA a estimat că uraganul Milton ar putea lovi în apropierea zonei metropolitane Tampa Bay, unde locuiesc peste 3 milioane de oameni şi unde unele persoane evacuate au avut deja de-a face, în drumul lor spre ieşirea din oraş, cu mormanele de resturi lăsate în urmă de Helene, potrivit News.ro.
Serviciul Național de Meteorologie din Tampa Bay a transmis că „dacă furtuna rămâne pe traiectoria actuală, va fi cea mai puternică furtună care a afectat zona Tampa în peste 100 de ani.”
„Dacă nu vom avea un noroc extrem de mare, Milton va fi unul dintre cele mai mari dezastre provocate de un uragan din istorie”, a spus luni Bryan Norcross, meteorolog specializat în uragane de la Fox Weather, conform NY Post.
Acesta a mai precizat că este prea devreme pentru a spune unde va lovi furtuna când va atinge uscatul, miercuri, dar că, dacă va urma traiectoria actuală și va lovi direct Tampa Bay, orașul „va fi inundat complet”.
Cu rafale de vânt de până la 270 km/h, Milton a ajuns la categoria maximă pe scara Saffir-Simpson a uraganelor, care are cinci nivele. Viteza vântului ar putea scădea la 233 km/h până când se va apropia de Florida, potrivit Centrului pentru Uragane, ceea ce ar face să fie un uragan de categoria 4, cu potenţial de a produce pagube catastrofale, inclusiv întreruperi de curent electric ce ar putea să dureze zile întregi.
Alimentat de apele calde din Golful Mexic, Milton a devenit a treia furtună cu cea mai rapidă intensificare înregistrată în Oceanul Atlantic, a declarat Centrul pentru Uragane, trecând de la furtună tropicală la uragan de categoria 5 în mai puţin de 24 de ore.
Traiectoria sa de la vest la est a fost, de asemenea, neobişnuită, deoarece uraganele din Golf se formează de obicei în Marea Caraibelor şi ajung la ţărm după ce se deplasează spre vest şi se întorc apoi spre nord. „Este extrem de rar ca un uragan să se formeze în vestul Golfului, să se îndrepte spre est şi să ajungă pe coasta de vest a Floridei”, a declarat Jonathan Lin, cercetător în domeniul atmosferei la Universitatea Cornell. „Acest lucru are implicaţii importante, deoarece traiectoria furtunii joacă un rol în determinarea locului în care valul de furtună va fi cel mai mare”, adaugă el.
Centrul pentru Uragane a prognozat valuri de 3 până la 4,5 metri de-a lungul unei porţiuni de coastă la nord şi la sud de Tampa Bay.
Jamie Rhome, director adjunct al Centrului Naţional pentru Uragane, a declarat că se aşteaptă ca Milton să crească în dimensiuni înainte de a atinge ţărmul, miercuri, ceea ce va face ca sute de kilometri de coastă să fie în zona de pericol. Este probabil ca Milton să rămână un uragan pe toată durata deplasării sale prin peninsula Florida, a avertizat Rhome.
Luni, la ora locală 22:00 (marţi, ora 05:00 ora României), ochiul furtunii se afla la 60 km nord-nord-vest de Progreso, un port mexican din apropierea capitalei statului Yucatan, Merida, şi la 1.015 km sud-vest de Tampa, deplasându-se spre est cu 15 km/h.
Milton este aşteptat să lovească extremitatea nordică a Peninsulei Yucatan în primele ore ale zilei de marţi (ora locală). În zonă se află pitorescul oraş din epoca colonială Merida, cu o populaţie de 1,2 milioane de locuitori şi mai multe ruine mayaşe, populare printre turişti, precum şi portul Progreso.
În Florida, comitatele de pe coasta de vest au ordonat locuitorilor din zonele joase să se adăpostească pe terenuri mai înalte. Comitatul Pinellas, care include oraşul St. Petersburg, a ordonat evacuarea a peste 500.000 de persoane. Comitatul Lee a anunţat că 416.000 de persoane trăiesc în zonele sale de evacuare obligatorie. Cel puţin alte şase comitate de coastă au ordonat evacuarea, inclusiv comitatul Hillsborough, care include oraşul Tampa.
Cu o ultimă zi de evacuare marţi, oficialii locali şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la blocajele în trafic şi cozile lungi la benzinării.
Eforturile de ajutorare continuă în mare parte din sud-estul Statelor Unite în urma uraganului Helene, un uragan de categoria 4 care a atins Florida la 26 septembrie, a ucis peste 200 de persoane şi a provocat pagube de miliarde de dolari în şase state.