Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Să le spuneţi „Bună ziua”. În Suedia, locuitorii unui oraş sunt îndemnaţi să trăiască mai frumos împreună

În Lulea, un oraş suedez cu 80.000 de locuitori şi aflat la 150 de kilometri sud de Cercul Polar, o campanie municipală îi îndeamnă pe localnici, care au reputaţia unor persoane introvertite, să se salute între ei, informează AFP.  

Într-un videoclip publicat pe reţelele de socializare, locuitori din Lulea cu chipuri încruntate capătă dintr-o dată un aer radios atunci când se întâlnesc pe stradă cu un trecător care îi salută.

Clipul este însoţit de următorul slogan: "Să le spuneţi 'Bună ziua!' vecinilor este un lucru mărunt, dar el contribuie la coeziunea socială".

Această campanie este difuzată din 31 octombrie în autobuze şi clădirile municipale din oraş, timp de patru săptămâni, a declarat Asa Koski, aflată la originea acestei iniţiative în comunitatea din Lulea.

"Nu suntem în Spania, unde oamenii stau pe bănci pentru a discuta între ei şi unde se întâmplă mult mai des să trăieşti în colectivitate în aer liber", a adăugat ea.

Citește și
atac bruxelles
Premierul Ulf Kristersson, după atacul din Bruxelles: Suedia, ameninţată mai mult ca niciodată

"Suedezii au uneori tendinţa de a fi mai introvertiţi (...). Trebuie să găsim modalităţi pentru a interacţiona", a mai spus Asa Koski.

Liceele din această comunitate organizează şi proiecţii cu noul videoclip. "Cele mai recente studii arată că oamenii din categoria de vârstă 16-29 de ani sunt deosebit de predispuşi la singurătate", a subliniat iniţiatoarea campaniei. "Credem că oamenii de aici îşi vor spune tot mai des 'Bună ziua!' şi că se va vedea efectul pozitiv" al acestei iniţiative municipale, a adăugat ea.

Într-o regiune în care Soarele străluceşte doar trei ore pe cer în toiul iernii şi în care temperatura medie oscilează în jurul valorii de -10 grade Celsius în decembrie, localnicii au puţine ocazii de a se întâlni pe străzi în fiecare zi.

Însă Asa Koski dă vina şi pe modul de viaţă urbană pentru a justifica dispariţia treptată a regulilor de curtoazie: "Cu cât oraşul este mai mare, cu atât te simţi mai singur. În epoca în care trăiam încă în sate, reuşeam mai bine să ne spunem astfel de lucruri simple".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult