„Ne rugăm la Dumnezeu să ne dea apă”. Un lac din Chile s-a transformat într-un deșert. GALERIE FOTO

Lacul de acumulare Penuelas din Chile - 5
Lacul de acumulare Penuelas din Chile a fost până acum douăzeci de ani principala sursă de apă pentru orașul Valparaiso, acumulând suficientă apă pentru a umple 38.000 de bazine olimpice. Acum, a mai rămas apă doar pentru două bazine.

Locul unde era cândva albia lacului este acum o întindere uriașă de pământ uscat și crăpat, plin de scheleți de pești și animale care caută apă cu disperare, potrivit Reuters.

Chile se confruntă cu o secetă istorică care durează de 13 ani, dar și cu o scădere dramatică a precipitațiilor, cauzând tensiuni asupra folosirii apei pentru agricultură și decizii precum raționalizarea apei pentru capitala Santiago.

Ce spune o localnică care trăiește lângă lacul Penuelas din Chile

„Trebuie să îl implorăm pe Dumnezeu să ne trimită apă,” a spus Amanda Carrasco, o femeie de 54 de ani care trăiește lângă lacul Penuelas și își amintește de vremurile când mulți oameni pescuiau.

„Nu l-am văzut niciodată astfel. A mai fost apă mai puțină înainte, dar nu ca acum,” a adăugat Carrasco.

Citește și
Vanuatu
Vanuatu a declarat stare de urgență: „Planeta noastră este deja prea fierbinte și periculoasă. Suntem în pericol.”

Temperaturile mai ridicate ale aerului au condus la topirea mai rapidă sau transformarea directă în vapori a zăpezii din Anzi - cândva un depozit esențial de apă pentru primăvară și vară.

Lacul are nevoie de apă, cândva o resursă-cheie în timpul iernii, dar acum în cantități mici istorice, potrivit lui Jose Luis Murillo, managerul general al ESVAL, compania care furnizează apă pentru Valparaiso.

Orașul Valparaiso se baza pe lacul Penuelas pentru apă. Acum, se bazează pe râuri.

„Practic, ceea ce avem acum este doar o băltoacă,” a spus Murillo, adăugând că orașul se bazează acum pe râuri.

„Este important în mod special când ne gândim că acum câteva decenii, lacul de acumulare Penuelas era singura sursă de apă pentru toată zona Valparaiso,” a adăugat acesta.

Cauza lipsei de apă? Criza climatică, potrivit cercetătorilor 

În spatele problemei se află criza climatică prin care trece planeta, care înseamnă o schimbare în ciclurile meteorologice naturale, potrivit cercetătorilor științifici.

Astfel, Chile se confruntă și cu o intensificare a încălzirii mării în largul coastei țării, din cauza temperaturilor globale tot mai mari ale mării, dar și cu îndepărtarea furtunilor de teritoriul țării, din cauza gazelor cu efect de seră din Antarctic și a epuizării ozonului.

O analiză a inelelor de copaci care datează de 400 de ani arată că actuala secetă este nemaivăzută ca durată și intensitate, conform cercetătorului Duncan Christie, de la Centrul pentru Climă și Reziliență din Chile.

Măsurarea zăpezii de lângă Laguna Negra în centrul Chile l-a șocat pe un specialist în apă

Măsurarea zăpezii de lângă stația Laguna Negra din centrul Chile, pentru a estima resursele de apă pentru perioada verii, l-a șocat pe specialistul hidrologic Miguel Lagos.

„Nu era nimic. Erau atât de puține precipitații și condiții atât de calde că zăpada s-a topit în aceeași iarnă,” a spus Lagos.

Cum ar putea fi prevenită înrăutățirea secetei: Oamenii trebuie să reducă emisiile cauzate de consumul uman

Înrăutățirea secetei din Chile ar putea fi prevenită în viitor, dacă populația tot mai mare a planetei va acționa pentru a reduce emisiile cauzate de consumul uman, potrivit unui studiu din 2019 apărut în Jurnalul Internațional de Climatologie.

Dar previziunile cercetătorilor de la Universitatea din Chile sunt sumbre: țara va avea cu 30% mai puțină apă în următorii 30 de ani, lucru care va continua să înrăutățească situația agriculturii.

„Ceea ce numim secetă astăzi, va deveni normal,” a spus Lagos.

În Laguna de Aculeo, un alt lac care a secat în sudul Capitalei, directorul local de camping Francisco Martinez își amintește de vremurile în care sute de oameni veneau în zonă pentru a înota sau a merge cu caiacul.

„Acum nu este niciun pic de apă, este un deșert aici,” a spus Martinez.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult