Modifica setarile cookie
Toate categoriile

"Ziua Epifaniei" la catolici. De ce în Franța și în Belgia e sărbătorită mai devreme

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru creștinii din întreaga lume, sărbătorile de iarnă se încheie pe 6 ianuarie. Ortodocșii au atunci Boboteaza, iar catolicii - "Ziua Epifaniei" sau "Ziua magilor" care au venit să i se închine pruncului Isus.

În Franța și în Belgia, "Ziua magilor" e sărbătorită mai devreme, pe 2 ianuarie, atunci când lumea e încă liberă. Gospodinele pregătesc o tratație dulce, numită "Prăjitura regilor".

Credincioșii catolici țin mult la această sărbătoare. Ca s-o onoreze cum se cuvine, i-au schimbat, neoficial, data.

Monsignor Jean-Pierre Delville, episcop de Liege: "Potrivit calendarului oficial, Epifania se sărbătorește pe 6 ianuarie. Însă, în țările unde 6 ianuarie nu este sărbătoare publică, adică zi liberă, Epifania se sărbătorește în duminica ce o precede, adică mereu a doua duminică după Crăciun. Magii i s-au închinat lui Isus nu doar ca unui copilaș sărac, născut într-o iesle. Au venit la Regele lui Israel și Fiul lui Dumezeu".

A fost creat și un produs de patiserie ce amintește de darurile pe care Melchior, Baltazar și Gaspar i le-au adus pruncului Isus.

Citește și
FOTO O explozie puternică a distrus o clădire din Belgia. Opt persoane sunt date dispărute
FOTO. O explozie puternică a distrus o clădire din Belgia. Opt persoane sunt date dispărute

Pofticioșii nu mai așteaptă ziua de 6 ianuarie și gustă în avans din așa-numitele "Galettes des rois" - prăjiturile regilor.

Localnic: "Le cumpărăm imediat ce apar în magazin".

Localnică: "Sincer, fiecare ține sărbătoarea cum crede de cuvință. Depinde...".

La o patiserie din zona Liege, maestru patiser Bernard vinde în prima zi din an ale sale "galettes de roi", artizanale. Foetajul rumenit ascunde o delicioasă umplutură.

Bernard Eggen, patiser la Patisserie Eggenols: "Ziua de 6 ianuarie nu e bătută în cuie. Unii sărbătoresc înainte, alții după. În general, se poate gusta prăjitura cam în toată luna ianuarie sau măcar până în duminica de după Epifanie, când va fi 9 ianuarie. De ce să nu repeți sărbătoarea cu familia, poate cu bunicii, și duminica următoare?".

Potrivit tradiției, prăjitura trebuie tăiată astfel încât fiecare mesean să primească o felie, plus încă una, se zice "pentru Bunul Dumnezeu". Aceasta e păstrată pentru vreun oaspete neașteptat, care, cine știe, ar putea să apară.

Client patiserie: "Familia nu este împreună la masă într-o zi de la mijlocul săptămânii, dar putem fi împreună în week-end. Înainte sau după, asta e tradiția".

Epifania mai simbolizează revenirea luminii, care biruie întunericul iernii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult