Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zi încărcată de emoție la Londra. Regina Elisabeta va fi înmormântată alături de Prințul Philip

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este o zi încărcată de emoție și tristețe, la Londra, o zi în care se scrie o nouă pagină de istorie.

Luni, la ora 13, ora României, încep funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a. Sunt primele ținute de la decesul fostului premier Winston Chruchill, în 1965.

Suverana va fi condusă pe cel din urmă drum, la capătul căruia se va odihni pentru totdeauna alături de iubitul ei soţ, Printul Philip.

Duminică seară, în memoria ei, s-a lăsat tăcerea în întreg Regatul Unit. Un rămas bun în care cuvintele au fost înlocuite de o linişte apăsătoare.

Întreg Regatul Unit a fost în tăcere, la ora locală 20. Toți cei care au îndrăgit-o pe Regina Elisabeta a II-a au ținut moment de reculegere în memoria suveranei. La final, au răsunat aplauze...

Citește și
Regina Elisabeta a II-a și Camilla
Regina Consoartă Camilla, primul discurs după moartea Reginei Elisabeta

În paralel, la Palatul Buckingham, Regele Charles al III-lea a găzduit o recepție pentru oaspeții din străinătate, veniți pentru funeraliile de stat.

Printre invitați s-au aflat și președintele Klaus Iohannis și soția sa. Au fost prezenți și membri ai familiilor regale din toată Europa, inclusiv din partea Familiei Regale a României, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi Principele Consort.

 

Există și o puternică legătură de rudenie, prin Regele Mihai - văr de gradul al treilea cu Regina Elisabeta a II-a, ca stră-strănepot al Reginei Victoria a Marii Britanii.

Regina Consoartă Camilla: Avea acei ochi albaștri minunați care, atunci când zâmbea, îi luminau toată fața. Îmi voi aminti întotdeauna de zâmbetul ei. Acel zâmbet este de neuitat.

Într-un omagiu adus regretatei suverane, difizat de BBC, noua regină consoartă, Camilla, a vorbit despre personalitatea și pasiunile celui mai longeviv monarh britanic.

Un portret inedit al reginei a fost făcut public de Palatul Buckingham în ajunul funeraliilor. Fotografia, realizată în luna mai, înainte de sărbătorirea Jubileului de Platină, o arată pe regina Elisabeta a doua zâmbind în fața aparatului de fotografiat, la Castelul Windsor.

În cea de-a patra și ultima zi de omagii la Londra, oamenii au continuat să se așeze la rândul imens pentru a trece pe la sicriul Reginei, în Westminster Hall. Dar, având în vedere timpul considerabil de aşteptare, aproape de miezul nopții, noii sosiţi n-au mai avut voie să se așeze la coadă și au fost îndrumați spre Hyde Park. Acolo, ceremoniile de luni vor fi transmise în direct, pe ecrane imense.

Pe la catafâlc au trecut și președintele american Joe Biden, dar și alți numeroși demnitari străini.

Spre deosebire de alți lideri care au fost rugați să vină cu autobuze închiriate de autorități, liderul de la Casa Albă a fost lăsat să folosească limuzina sa prezidențială blindată, "The Beast".

Luni, la ceremonia de la Westminster Abbey sunt așteptați să participe 500 de șefi de stat și demnitari.

China nu este reprezentată de președintele Xi Jinping, ci de vice-președinte Wang Qishan.

Atât la recepția de la Buckingham, cât și la funeraliile de stat nu au fost invitați reprezentanți din Rusia, Belarus, Siria, Venezuela, Afganistan și Myanmar.

"Vedem profund imorală această încercare a Marii Britanii de a folosi tragedia națională, care a atins inimile a milioane de oameni din întreaga lume, în scopuri geopolitice" - a reacționat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult