Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zi de doliu la Kiev, în urma atacurilor rusești soldate cu zeci de morți. Bilanţul deceselor este în creşte

Capitala Ucrainei, Kiev, se află în doliu după atacurile ruse care s-au soldat cu peste 30 de morţi.  

Atacurile recente ale Rusiei au devastat cel mai mare spital pediatric din ţară. Bilanțul victimelor poate creşte pe măsură ce căutările între dărâmături continuă.

Atacul de la Centru Spitalicesc „Ohmatdît” a provocat un şoc atât în ţară, cât şi în rândul aliaţilor Ucrainei, vizată de peste doi ani de bombardamente ruseşti.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, marţi dimineaţă, că aproape 40 de persoane au murit la o zi după atacul masiv rusesc cu aproximativ 40 de rachete.

Cel puţin 31 de persoane - inclusiv patru copii - au fost ucise la Kiev, unde rachete ruseşti şi fragmente ale acestora au lovit, în afară de spital, o clinică privată şi imobile locuite din mai multe cartiere. Alte câteva decese s-au înregistrat în restul țării.

Citește și
Zelenski
Reacția lui Zelenski după ce Rusia a bombardat fără milă un spital de copii din Ucraina. Mesaj ferm al liderului de la Kiev

Ucraina - a cărei infrastructură energetică este deja devastată - le cere neîncetat aliaţilor săi din Occident mijloace suplimentare de apărare antiaeriană.

Bilanțul victimelor, în creștere

Marţi dimineaţa, cinci corpuri au fost scoase dintre dărâmăturile unui imobil rezidenţial, în cartierul Sîreţ (vest), potrivit primarului Vitali Kliciko, iar bilanţul persoanelor ucise în această clădire a crescut astfel la 12.

Şapte persoane - cinci îngrijitori şi doi pacienţi - au fost ucise într-un bombardament la Clinica privată Adonis, în estul capitalei.

La Ohmatdît, doi adulţi - o femeie medic şi un vizitator - au fost ucişi, iar alte 32 de persoane au fost rănite, au anunţat autorităţile, după încheiea operaţiilor de salvare, marţi dimineaţa.

Dintre cei aproximativ 630 de pacienţi care erau îngrijiţi în spital, 94 au fost trasferaţi la alte spitale din capitală, 465 au fost nevoiţi să se întoarcă acasă, iar 68 au rămas în clădiri care nu au fost atinse de atac, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Zi de doliu în Kiev

Primăria a decretat o zi de doliu în capitală, iar streagurile au fost coborâte în bernă.

„În această zi de doliu pentru victimele nevinovate din capitala noastră şi din alte oraşe din Ucraina, mă înclin împreună cu tot poporul ucrainean”, a anunţat comandantul Forţelor armate ucrainene Oleksandr Sîrski.

El a denunţat o „crimă de război” rusă care a „şocat lumea prin cruzime” şi pe care „noi, soldaţii ucraineni, nu o vom ierta nicodată”.

Marţi, 64 de victime ale atacurilor erau în continuare spitalizate la Kiev, alte 28 la Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui, în partea central-suducă a ţării, iar alte şase la Dnipro, un oraş mare situat în partea central-estică a ţării, a anunţat Volodimir Zelenski.

Ucraina a anunţat că atacul la spitalul pediatric a fost comis cu o rachetă de croazieră de tip Kh-101, trasă dintr-un bombardier.

Kremlinul - care neagă în mod sistematic de la începutul invaziei orice crimă sau greşeală - a acuzat apărarea aeriană ucraineană şi a dat asigurări, ca întotdeauna, că „nu loveşte ţinte civile” niciodată.

Reprezentanta Înaltului Comisariat ONU al Drepturilor Omului în Ucraina, Danielle Bell, a apreciat că, foarte probabil, spitalul a fost atins de „un tir direct” rus de rachetă, evocând de asemenea un proeictil de tip KH-101.

„Analiza unor secvenţe video şi evaluarea realizată la faţa locului incidentului arată că este foarte probabil ca spitalul de copii să fi suferit mai degrabă o lovitură directă, decât pagube de la un sistem armat interceptat”, a declarat ea într-o conferinţă de presă la Geneva.

Volodimir Zelenski - care urmează să participe la un important summit NATO la Washington - a cerut Occidentului un ”răspuns mai puternic” Ruisiei.

O reuniune a Consiliului de Securitate al ONU a fost prevăzută marţi, la cererea preşedintelui ucrainean.

Joe Biden a denunţat luni „brutalitatea” Rusiei şi a promis „noi măsuri de consolidare a apărării antiaeriene a Ucrainei”.

Atacurile ruse în Ucraina au continuat toată noaptea de luni spre marţi.

Două persoane au fost rănite în regiunea Herson, iar alte trei în regiunea Zaporojie, ambele situate în sudul Ucrainei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult