Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Fratele meu și soția mea zac acum, sunt morți”. Mărturiile supraviețuitorilor incendiului devastator de la nunta din Irak

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se fac anchete și au avut loc deja și mai multe arestări, după nunta în urma căreia 115 oameni au murit arși de vii sau sufocați.  

Un incendiu uriaș a înghițit sala în care se desfășura petrecerea, în cel mai mare oraș cu populație creștină din Irak.

Din câte se pare, focul a pornit de la artificiile aprinse la dansul mirilor. Cei doi au scăpat ca prin minune.

Petrecerea tocmai începuse cu dansul mirilor, când a izbucnit focul.

Martor: „Începuseră să danseze când au prins artificii pentru atmosferă, și totul a luat foc”.

De la artificii, spun supraviețuitorii, focul a cuprins rapid întreaga sală. Materiale ieftine, ușor inflamabile, folosite la amenajările interioare, au făcut ca dezastrul să fie absolut. Focul a aprins panourile din tavan și bucăți în flăcări au căzut peste tot.

Dintre răniți, cel puțin 50 sunt în stare critică, și câteva zeci dintre aceștia au suferit arsuri grave pe tot corpul, spun autoritățile.

Citește și
adaposturi
Cum sunt realizate adăposturile antiaeriene din Plauru. Sunt asemănătoare cu cele folosite de militari în Irak și Afganistan

Martor: „Peste 800 sau 900 erau în sală”.

Reporter: Mai sunt oameni printre resturile arse?

Martor: „Da, dar cred că cei care n-au apucat să iasă, s-au făcut scrum. Nu cred că putea să supraviețuiască cineva înăuntru”. Martor: „Fratele meu și soția mea zac acum, sunt morți, dar două dintre fiicele mele sunt dispărute. Am căutat în întreg Mosul-ul, le-am publicat pozele, dar nimic. Jur pe Dumnezeu, toți stăteam aici, iar soția mea a mers la baie. Nu a fost arsă deloc, dar a murit sufocată. Și fratele meu la fel”.

După izbucnirea incendiului, sute de oameni s-au adunat încercand să ajute. Rudele au venit în grabă în fața spitalului local, unde au fost aduși răniții, în orașul Qaraqosh din provincia Ninive, în nordul Irakului. Mulți răniți au fost transportați la spitalul din Mosul, la 15 kilometri depărtare.

Martor: „Am venit aici la spital și, după un timp, m-au chemat și mi-au spus că 22 de membri ai familiei mele au fost răniți, dar au fost transferați la Mosul, pentru că toți erau în stare critică”.

Nouă angajați și responsabili ai localului au fost arestați. Prim-ministrul irakian a declarat trei zile de doliu național.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult