Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Focul a ajuns pe faleză. Trebuie să plecăm acum!”. Stare de urgență în paradisul din Hawaii. Cel puțin 36 de oameni au murit

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este dezastru în paradis. Cel puțin 36 de oameni au murit și mulți alții sunt dați dispăruți, după ce un incendiu, cum nu s-a mai văzut, a făcut ravagii în insula Maui din arhipelagul Hawaii.  

Un oraș istoric și principala atracție turistică a zonei a fost aproape în întregime pârjolit. Flăcările, care s-au extins cu o viteză amețitoare, au fost întețite de vânt, după ce, la mare distanțăm s-a produs un uragan. Peste 11.400 de localnici și turiști au fost evacuați, iar autoritățile au declarat stare de urgență. Oameni prinși în mijlocul flăcărilor: „La naiba! Hai odată! Se duce într-acolo! Nu! Pornește odată!”.

Vântul, care a avut și 136 de kilometri pe oră la rafală, a fost dezlănțuit de uraganul Dora, produs tocmai la 1.300 de kilometri mai la sud. Vijelia a ațâțat flăcările, care s-au propagat cu o viteză uluitoare. Pentru localnicii din Maui, a doua insulă ca mărime din arhipelagul Hawaii, a urmat un coșmar parcă de proporții biblice.

Localnic: „Erau mașini în flăcări pe ambele părți ale drumului. Oamenii erau blocați în trafic, încercau să plece, dar erau flăcări de-o parte și de alta a drumului. Peisajul era ca într-un film de groază”.

Speedy Bailey, director regional al Hawaii Life Flight: „Acestea sunt cele mai îngrozitoare incendii pe care le-am văzut vreodată”.

Citește și
Hawaii
Stare de urgenţă în Hawaii. Incendiile devastează arhipelagul american. Oamenii sar în mare ca să scape de flăcări

Focul a devastat un oraș întreg de pe insula Maui, Lahaina, o așezare vehe și principala atracție turistică, având o populație de 12.000 de locuitori.

Bărbat: „Casa noastră a ars. Tot ce am avut, s-a dus”.

Femeie: „Casele tuturor celor pe care îi cunosc în Lahaina au fost cuprinse de flăcări”.

Sylvia Luke, locotenent guvernator în Hawaii: „Este pur și simplu șocant, pustiitor ce am văzut în orașul Lahaina... Părea că întreg orașul a fost devastat. Întregul oraș a fost complet distrus”.

Localnic: „Doamne, Dumnezeule! Uitați cum arată portul! O, doamne!”.

Unii au sărit în ocean pentru a scăpa de pârjolul cumplit, iar Garda de Coastă a anunțat că a salvat zeci de oameni, dar alții, și nu sunt puțini, au fost dați dispăruți.

Localnic: „Focul a ajuns pe faleză. Trebuie să plecăm acum!”.

David Johnson, membru al echipajului unui vas charter: „Am fost ultimul care a plecat. Vâlvătaia venea dinspre stradă și înghițea totul. Este ultimul lucru pe care l-am filmat pe cheu, azi”.

În haosul general, același vânt foarte puternic nu a permis ca elicopterele și avioanele anti-incendiu să intervină. Spitalele din arhipelag nu au mai făcut față numărului uriaș de răniți cu arsuri, zeci dintre aceștia fiind în stare gravă. Serviciile de telefonie și de internet nu au mai funcționat, ceea ce a complicat și mai mult operațiunile de salvare. Dezastrul a dus la închierea aeroportului de pe insula Maui, ceea ce i-a forțat pe turiști să doarmă pe jos, în afara terminalului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult