Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zelenski se opune categoric prelungirii restricţiilor pentru exportul cerealelor ucrainene în UE: "Este inacceptabil"

Volodimir Zelenski a transmis, luni, că nu este de acord cu prelungirea restricţiilor asupra exporturilor de cereale din Ucraina către statele UE din vecinătatea țării sale.

"Poziţia noastră este clară: blocarea exporturilor pe cale terestră după 15 septembrie, când expiră restricţiile relevante, este inacceptabilă în orice formă", a transmis, prin intermediul unui mesaj postat pe Telegram, Volodimir Zelenski.

"Credem într-o înţelegere cu Comisia Europeană, dar suntem pregătiţi pentru orice scenariu", a adăugat preşedintele ucrainean, care a menționat că Ucraina se află în contact cu toate părţile pentru a găsi o soluţie care să mulţumească pe toată lumea.

Reacţia liderului de la Kiev survine după ce miniştrii Agriculturii din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia au cerut, săptămâna trecută, Comisiei Europene prelungirea cel puţin până la finalul acestui an a restricţiilor la import pentru patru produse agricole ucrainene, la care să se adauge o listă mai largă de produse provenite din Ucraina, informează Reuters, citată de Agerpres.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială asupra importurilor ucrainene, inclusiv cereale şi alte produse alimentare.

Citește și
Volodimir Zelenski
Zelenski l-a revocat pe ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit, după ce diplomatul l-a criticat

În acest timp, mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin "coridoarele de solidaritate" (create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră) au rămas în aceste ţări, unde au fost comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

Toate acestea au distorsionat pieţele ţărilor est-europene şi le-au provocat agricultorilor din aceste ţări pierderi compensate doar parţial prin despăgubirile aprobate de Comisiei Europeană.

După ce Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale, Comisia Europeană a ajuns la sfârşitul lunii aprilie la un acord cu aceste patru ţări, plus România, pentru ca ele să garanteze tranzitul cerealelor ucrainene, în schimbul unor "măsuri excepţionale de salvgardare" aplicate pentru patru produse agricole ucrainene, respectiv grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui, acord ce expiră pe 15 septembrie.

Guvernul polonez a anunţat că va prelungi oricum aceste restricţii, chiar dacă Comisia Europeană ar decide contrariul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult