Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zelenski avertizează că Rusia își va intensifica atacurile în această săptămână: „Vom riposta”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Președintele ucrainean se așteaptă la o intensificare a atacurilor rusești în această săptămână, ca ripostă la decizia privind candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Luptele violente continuă în Donbas, însă oraşele Severodonețk și Lisihansk rezistă. Aproape două milioane de persoane au fost duse din Ucraina în Rusia, potrivit datelor prezentate de Moscova.

Sunt noi imagini filmate în intens disputatul oraş Severodoneţk. Armata ucraineană a respins atacurile din ultimele ore, dar, potrivit Institutului american pentru studiul războiului, sunt "câștiguri minore" ale forțelor rusești în împrejurimi. În plus, Armata Rusa continuă bombardamentele şi asupra uzinei Azot.

Peste 500 de civili sunt blocaţi de câteva săptămâni în interiorul combinatului chimic, încercuit de invadatori.

Citește și
razboi
Stoltenberg și Boris Johnson îndeamnă Occidentul să nu abandoneze Kievul

Pe de altă parte, doi comandanţi care au apărat fabrica Azovstal din Mariupol au fost transferaţi într-o închisoare din Moscova pentru a fi anchetați și, cel mai probabil, judecați.

Preşedintele Zelenski a spus că se aşteaptă la o intensificare a ostilităţilor din partea Rusiei în aceste zile.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Nu doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva altor țări europene. Suntem pregătiți şi îi avertizăm pe aliaţi: ocupanţii strâng forţe în direcţia Harkovului şi în regiunea Zaporojie. Au lovit din nou infrastructura de combustibil. Vor ca situaţia legată de combustibili să se înrăutăţească. Bineînţeles că vom riposta”.

Pozițiile rusești, bombardate de ucraineni cu arme occidentale

De câteva zile, armata ucraineană plătește cu aceeași monedă separatiștilor pro-ruși și bombardează intens orașul Donețk. Cel puțin șase oameni au murit și alte zeci de persoame au fost rănite, duminică, în mai multe cartiere.

Armata ucraineană folosește tunuri și obuziere americane, franceze și germane pentru a bombarda pozițiile rusești. Civilii din regiunile separatiste trăiesc sub amenințarea bombelor și se tem că situația se va înrăutăți.

Secretarul general al NATO a avertizat că războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile, iar țările occidentale trebuie să fie pregătite să ofere sprijin pe termen lung Kievului.

Australia a trimis primele patru vehicule blindate. Pachetul de ajutor militar include peste 285 milioane de dolari australieni, vehicule mobile robuste Bushmaster, obuziere M777, precum și arme antitanc și sisteme aeriene fără pilot.

Pe de altă parte, Parlamentul ucrainean a adoptat o lege care interzice muzica rusă în locurile publice și la radio.

În altă ordine de idei, în această săptămână, Kievul aşteaptă o decizie a Uniunii Europene privind acordarea statutului de ţară candidată. Vineri, Comisia Europeană și-a dat avizul, dar acum decizia aparține Consiliului European, un organism format din liderii statelor membre, care se va reuni joi și vineri la Bruxelles în cadrul unui summit.

Miniştrii europeni de Externe încearcă să găsească o soluție pentru a scoate cerealele din Ucraina

Totodată, luni, la Luxemburg, miniştrii europeni de Externe analizează modalităţile de a scoate din Ucraina milioane de tone de cereale în urma blocadei impuse de Rusia porturilor la Marea Neagră.

Iar Germania şi Austria au anunţat că vor lua măsuri de urgență pentru a-și asigura aprovizionarea cu energie. Nemții au în vedere o utilizare sporită a cărbunelui și redeschiderea centralelor electrice, contrar planurilor iniţiale de a elimina treptat cărbunele până în 2030.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult