Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zeci de mii de maghiari l-au susținut în stradă pe Viktor Orban. "Europa trebuie împiedicată să se grăbească spre război"

Zeci de mii de maghiari au mărşăluit, sâmbătă, prin centrul Budapestei pentru a-l susţine pe premierul Viktor Orban, care se confruntă cu o provocare neaşteptată din partea unui nou venit în politică înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.

Orban, aflat la putere din 2010, speră că partidul său Fidesz, care nu este afiliat la nicio formaţiune din Parlamentul European (PE), va beneficia de o creştere a sprijinului extremei drepte în Europa, în timp ce se pregăteşte să preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene în a doua jumătate a anului.

Viktor Orban a fost mult timp în dezacord cu colegii din UE în legătură cu o serie de probleme, inclusiv refuzul de a trimite arme în Ucraina şi menţinerea legăturilor economice cu Moscova după ce forţele ruseşti au invadat Ucraina în 2022.

Mulţimea care flutura steaguri, scandând "Ungaria-Ungaria" şi ţinând bannere pe care scria "Dă-ne pace, Doamne", a mărşăluit de la Podul cu lanţuri din Budapesta, de-a lungul clădirii parlamentului, până la Insula Margareta, unde Orban s-a adresat susţinătorilor.

"Niciodată nu s-au adunat atât de mulţi oameni pentru pace. Suntem cel mai mare corp de pace, cea mai mare forţă de menţinere a păcii din Europa", a spus Orban.

Citește și
Viktor Orbán
Viktor Orban: Premierul slovac Robert Fico se află între viaţă şi moarte în urma atacului

"Europa trebuie să fie împiedicată să se grăbească spre război, spre propria ei distrugere. Europa se pregăteşte astăzi pentru război, cu anunţuri zilnice de predare a unui nou tronson din drumul spre iad", a adăugat el.

"Luptăm pentru pace", a declarat Zoltán, în vârstă de 62 de ani, care a luat parte la marş. "Trebuie să întoarcem Uniunea Europeană într-o altă direcţie pentru a evita războiul... Retorica venită din direcţia Franţei, a Regatului Unit şi a Germaniei doreşte în mod clar război, cu ajutorul SUA", a adăugat acesta.

La jumătatea celui de-al patrulea mandat succesiv la putere, Orban s-a luptat să stăpânească consecinţele unui scandal de abuz sexual care a dus la căderea a doi dintre principalii săi aliaţi politici, fostul preşedinte Katalin Novak şi fostul ministru al justiţiei Judit Varga.

De atunci, Fidesz s-a aflat în modul de control al daunelor, în timp ce se fereşte de Peter Magyar, un fost membru al guvernului, care a lansat o mişcare politică după ce a făcut comentarii incendiare despre funcţionarea internă a guvernului Orban.

"Rezultatele alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie vor dezvălui cât de mari sunt provocările politice interne ale lui Orban şi dacă Magyar reprezintă o ameninţare mai mare pentru Fidesz sau pentru alte partide de opoziţie", a declarat Andrius Tursa de la think tank-ul Teneo.

"O performanţă dezamăgitoare a Fidesz l-ar forţa probabil pe Orban să regândească strategia electorală înainte de votul parlamentar din 2026", a mai spus el.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult