„Criza costului vieţii este departe de a se fi încheiat”. Zurich şi Singapore, cele mai scumpe oraşe din lume
Revista britanică estimează că preţurile au crescut în medie cu 7,4% pe parcursul anului în cele 173 de oraşe studiate, o uşoară încetinire faţă de inflaţia record de 8,1% înregistrată în 2022.
"Criza costului vieţii este departe de a se fi încheiat, iar nivelul preţurilor rămâne cu mult peste tendinţele istorice", notează Upasana Dutt, care a coordonat acest studiu care a luat în calcul preţul a 200 de produse şi servicii.
„Ne aşteptăm ca inflaţia să continue să scadă în 2024", a adăugat ea, ca urmare a efectului majorării dobânzilor decise de băncile centrale pentru a combate creşterile de preţuri.
Zurich detronează New York-ul, care a fost în fruntea clasamentului anul trecut alături de Singapore.
Patru oraşe europene se clasează printre primele zece, din cauza inflaţiei care continuă să fie ridicată în cazul alimentelor şi a îmbrăcăminţii, precum şi a aprecierii euro faţă de dolar. Această clasificare se realizează în dolari şi, prin urmare, după conversia monedelor diferitelor ţări în dolari. O creştere a euro faţă de dolar se traduce automat în preţuri mai mari în zona euro, ceea ce favorizează oraşele din regiune.
Geneva se află pe locul al treilea (la egalitate cu New York-ul), Parisul ocupă locul şapte înaintea capitalei daneze Copenhaga, care se află pe locul opt, la egalitate cu Tel Aviv, care era în fruntea clasamentului în 2021.
Pe de altă parte, oraşele americane au căzut în clasament: Los Angeles (locul al şaselea) şi San Francisco (locul zece).
Cea mai mare scădere în clasament priveşte oraşele Moscova (locul 142) şi Sankt Petersburg (locul 147), din cauza slăbirii rublei, rezultat al sancţiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei.
Cel mai ieftin oraş din lume este Damasc, precedat de Teheran.