Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zaporojie: Cel puţin 25 de oameni au murit, după ce un convoi de vehicule cu civili ucraineni a fost lovit de o rachetă rusă

Cel puțin 25 de persoane au murit şi 62 au fost rănite într-un atac rusesc asupra unui convoi de civili în apropiere de Zaporojie.

Tragedia vine cu doar câteva ore înainte ca președintele Vladimir Putin să oficializeze anexarea teritoriilor ucrainene ocupate, adică în jur de 15% din suprafața țării măcinate de război. Ceremonia va avea loc peste mai puţin de 2 ore, la Moscova.

Sunt imagini filmate în apropierea oraşului Zaporojie, din sudul Ucrainei. Un convoi care transporta civili ucraineni a fost lovit de proiectilele forţelor ruse, a precizat guvernatorul regional.

De aseară, trupele trimise de Moscova au lovit mai multe orașe pe linia frontului.

Au fost explozii puternice urmate de incendii în Dnipro, Nikolaev și Odesa.

Citește și
Referendum Rusia
Ultima zi a „referendumurilor” ruse de anexare a regiunilor separatiste Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

Atacurile rusești vin cu doar câteva ore înainte de ceremonia organizată la Kremlin pentru a fi marcată oficial anexarea la Federația rusă a regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Nerăbdător, președintele Putin a semnat încă de joi seara decretele de recunoaștere a independenței ultimelor două. Independența celor din Donețk și Luhansk fusese deja recunoscută în februarie, la cererea liderilor separatiști pro-ruși, cu puțin înainte de începerea ofensivei în Ucraina.

Comunitatea internațională a spus în numeroase rânduri că nu va recunoaște rezultatele acestor referendumuri.

La rândul său, Consiliul de Securitate al ONU va vota diseară o rezoluție care condamnă voturile, dar sunt puține șanse ca textul să fie adoptat din cauza dreptului de veto al Rusiei.

În timpul discursului său zilnic, președintele ucrainean a făcut apel la cetățenii ruși care trăiesc în Rusia să ia atitudine.

Zelenski: "Ca să opriți (acest război), trebuie să-l opriți pe acela din Rusia care vrea război mai mult decât viaţă. Viaţa voastră, cetăţeni ai Rusiei".

Între timp, continuă exodul rușilor. Peste 200.000 de persoane au plecat din Rusia în Georgia, Kazahstan şi Uniunea Europeană - de când Vladimir Putin a anunţat mobilizarea parţială imediată a cetăţenilor ruşi.

Putin: "Această mobilizare ridică multe întrebări. Este necesar să corectăm toate greșelile și să ne asigurăm că nu se vor mai repeta. Dacă s-a făcut o greșeală, aceasta trebuie corectată, iar cei care au fost convocați fără un motiv adecvat trebuie aduși acasă".

După Polonia și țările baltice, și Finlanda a decis să nu-i mai primească pe cetățenii ruși, chiar dacă dețin o viză turistică.

 

 

 

 

Rusia, care pe 24 februarie a invadat Ucraina în ceea ce ea numeşte 'operaţiune militară specială', neagă că acţiunile sale vizează în mod deliberat civilii, deşi atacurile sale au provocat distrugeri în oraşe ucrainene.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult