„Am sentimentul că suntem foarte departe de pace”, a spus secretarul general al ONU după o discuție cu Vladimir Putin
Galerie foto
Declaraţia intervine în contextul în care Moscova contestă tot mai mult două acorduri încheiate în iulie la Istanbul, care permit exportul de grâu şi de porumb din Ucraina, dar şi, în teorie, exporturile Moscovei care au fost afectate de sancţiunile occidentale.
Kremlinul afirmă că majoritatea produselor alimentare ucrainene se îndreaptă spre ţările europene - ceea ce Kievul dezminte - şi se plânge de obstacole la exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.
În cursul discuţiei cu Guterres, „atenţia a vizat în principal punerea în aplicare a acordurilor de la Istanbul privind exportul de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră şi exportul de produse alimentare şi de îngrăşăminte ruseşti”, a indicat într-un comunicat Kremlinul.
„Cele două părţi au subliniat importanţa de a le acorda prioritate celor care, în Africa, în Orientul Mijlociu şi în America Latină, au nevoie de hrană”, mai afirmă comunicatul.
În ce-l priveşte, Guterres a „oferit detalii despre eforturile depuse (...) pentru ridicarea tuturor obstacolelor” la exporturile ruseşti, declarându-se „deplin angajat să rezolve această problemă”, a adăugat Kremlinul.
Potrivit aceleiaşi surse, în discuţia telefonică de miercuri, preşedintele rus a salutat „cooperarea constructivă” cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) în privinţa centralei nucleare de la Zaporojie, în Ucraina.
Secretarul general ONU: „Am sentimentul că suntem foarte departe de pace”Kremlin a mai afirmat că Guterres a vorbit despre 'pregătiri' în vederea unei vizite de experţi ONU la închisoarea Olenivka, în estul Ucrainei, unde zeci de prizonieri de război ucraineni au murit într-un bombardament la sfârşitul lunii iulie. Moscova şi Kievul se acuză reciproc de aceste lovituri.
„Am sentimentul că suntem foarte departe de pace. Aş minţi dacă aş spune că aceasta ar putea să sosească în curând”, a spus ulterior Antonio Guterres într-o conferinţă de presă.
„Nu îmi fac nicio iluzie, în acest stadiu şansele unui acord de pace sunt minime”, a afirmat el, menţionând că nici măcar o încetare a focului 'nu este avută în vedere'.
„Îmi continui contactele cu cele două părţi şi sper că, într-o bună zi, va fi posibil să mergem spre o discuţie de nivel mai înalt”, a adăugat el.
Secretarul general al ONU a discutat cu preşedintele rus despre posibila „prelungire şi extindere” a acordului din 22 iulie, încheiat pentru o durată de 120 de zile.
„Există exporturi de alimente şi de îngrăşăminte ruseşti, dar la un nivel mult mai scăzut decât este dorit şi necesar”, a recunoscut Guterres miercuri, precizând că a discutat cu Putin despre „obstacolele care există încă” pentru aceste exporturi.
„Există discuţii cu privire la posibilitatea ca Rusia să exporte amoniac via Marea Neagră”, a mai indicat el.
Amoniacul, folosit la producerea de îngrăşăminte azotate, este produs el însuşi prin combinarea azotului din aer şi hidrogenului provenind din gaz natural. Mai mulţi fabricanţi europeni de îngrăşăminte au încetat producţia din cauza creşterii explozive a preţului gazului.
„Situaţia îngrăşămintelor la nivel mondial este dramatică”, a subliniat Antonio Guterres, reiterându-şi temerile legate de o penurie de hrană în lume în 2023.
El a mai afirmat că a discutat cu Putin despre problema prizonierilor de război şi despre centrala nucleară de la Zaporojie.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia , Ucraina , razboi , marea neagra , vladimir putin , ONU
Dată publicare: 14-09-2022 22:13