YouTube a anunțat că vrea să restricţioneze vizionarea videoclipurilor care ar putea dăuna sănătăţii mintale a adolescenţilor
Metodele folosite de platformele digitale pentru a atrage tinerii sunt criticate de autorităţi, informează AFP.
Videoclipurile „care compară caracteristici fizice şi le idealizează pe unele în detrimentul altora, care idealizează anumite niveluri de fitness sau greutăţi corporale" nu vor mai fi sugerate în mod repetat adolescenţilor, mai întâi în SUA şi apoi în alte ţări, anul viitor, se arată într-un comunicat al serviciului Google.
„Adolescenţii sunt mai predispuşi decât adulţii să îşi formeze o imagine negativă de sine atunci când văd mesaje repetate despre standarde ideale în conţinutul pe care îl consumă online", a recunoscut James Beser, unul dintre responsabilii platformei.
Săptămâna trecută, peste patruzeci de state americane au lansat procese împotriva Meta, acuzând aplicaţiile sale Facebook şi Instagram că dăunează "sănătăţii mintale şi fizice a tinerilor".
Potrivit procurorilor generali, gigantul reţelelor de socializare atrage şi reţine atenţia tinerilor cu funcţii care creează dependenţă (cum ar fi videoclipuri scurte derulate fără a vedea trecerea timpului), ştiind că acel conţinut şi utilizarea prelungită a acestor aplicaţii provoacă "daune considerabile" sănătăţii lor.
Acuzaţii similare au fost formulate împotriva TikTok, care a fost interzisă de mai multe organizaţii şi de statul Montana din motive geopolitice, dar şi pentru protejarea copiilor.
Până la 95% dintre americanii cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani declară că folosesc o reţea de socializare, iar o treime dintre ei o folosesc "aproape constant", potrivit Pew Research Center.
În luna mai, Vivek Murthy, medicul chirurg general al SUA, a avertizat asupra "efectelor extrem de nocive" pe care le pot avea reţelele de socializare, considerând că acestea joacă un rol major în "criza naţională a sănătăţii mintale a tinerilor", în special a tinerelor fete, care sunt mai vulnerabile la riscurile de hărţuire cibernetică sau de tulburări alimentare.
YouTube a subliniat, de asemenea, măsurile deja în vigoare pentru a-i proteja pe adolescenţi, cum ar fi eliminarea conţinuturilor legate de incitare la ură, hărţuire sau tulburări alimentare.
Platforma intenţionează, de asemenea, să crească frecvenţa atenţionărilor de a lua pauze sau de a merge la culcare pentru utilizatorii cu vârsta sub 18 ani.
Sursa: News.ro
Etichete: youtube , restrictii , sanatate , adolescenti , myimpact
Dată publicare: 03-11-2023 11:23