Vulcanul Semeru a erupt, la un an de la ultima tragedie de proporții. Avertismentul specialiștilor | VIDEO
Your browser doesn't support HTML5 video.
Centrul de vulcanologie şi prevenirea catastrofelor geologice (PVMBG) a ridicat nivelul activităţii vulcanice de la trei la patru, a declarat purtătorul de cuvânt Hendra Gunawan pentru postul Kompas TV, transmite News.ro.
„Asta înseamnă că pericolul ameninţă zonele populate şi activitatea vulcanului s-a intensificat”, a adăugat el.
Situat în estul insulei Java, dintre care este cel mai înalt punct cu o altitudine de 3.676 de metri, Muntele Semeru a aruncat duminică un nor de cenuşă de aproximativ 1,5 km înălţime.
Nu au fost anunţate victime după erupţie, dar Hendra Gunawan i-a sfătuit pe locuitorii din apropiere să nu se apropie la mai puţin de 8 km distanţă de crater.
Evacuarea persoanelor, care include copii şi vârstnici care locuiesc în apropierea vulcanului din provincia Java de Est, a început. 93 de rezidenţi au fost evacuaţi până acum, a declarat Agenţia de atenuare a efectelor dezastrelor din Indonezia, a declarat BNPB într-un comunicat.
Agenţia de Meteorologie din Japonia monitorizează posibilitatea unui tsunami acolo.
Ultima erupţie a vulcanului, în urmă cu exact un an, a ucis cel puţin 51 de oameni. Alunecările şi norii de cenuşă au cuprins sate întregi şi aproape 10.000 de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească casele. Indonezia se află pe Cercul de Foc al Pacificului, unde se întâlnesc plăcile continentale care provoacă o activitate vulcanică şi seismică puternică. Arhipelagul din Asia de Sud-Est are aproape 130 de vulcani activi.