Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vremea extremă a năucit întreaga planetă. Țările scandinave, măturate de furtuna Hans și inundații violente | VIDEO

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vremea la extreme a năucit planeta și a provocat când inundaţii istorice, când incendii de vegetaţie.  

Cele mai proaspete victime sunt țările scandinave, asupra cărora s-a abătut furtuna Hans, cu precipitații record, inundații, perturbări ale transportului și vânt distrugător. Asta în timp ce Peninsula Iberică se perpelește la 46 de grade Celsius.

Ploi abundente, alunecări de teren și stricăciuni imense afectează sudul Norvegiei de câteva zile.

Markus Lihagen, evacuat: „Eram cu tata afară când a început alunecarea de teren. Fulgera și tuna de mama focului. Ne-am speriat și am rupt-o la fugă, cu pietroaie, copaci smulși, apă și nămol pe urmele noastre”.

Este cel mai sever episod ploios înregistrat în Peninsula Scandinavă în ultimii 25 de ani.

Citește și
vremea europa
Vara extremelor. După caniculă, Europa se confruntă cu inundații de amploare

Dina Stabell, meteorolog: „Sunt valori pe care le vezi o dată la 25 de ani. Asemenea cantitate de precipitații este neobișnuită”.

Autoritățile de la Oslo le-au recomandat oamenilor să nu se aventureze pe afară și să lucreze de acasă.

Suedia, vizată de coduri roșii și portocalii de inundații

Și în Suedia, mai multe orașe din centru sunt vizate de coduri roșii și portocalii de inundații, iar Ministerul român al Afacerilor Externe a emis o avertizare de călătorie în această țară.

Precipitațiile abundente au umflat râurile care au ieșit din matcă și au inudat mai multe orașe de munte. După ce apa a acoperit terasamentul unei căi ferate, un tren cu 100 de pasageri a deraiat în estul Suediei, la 300 de km de Stockholm. Trei persoane au fost rănite.

Vântul puternic şi furtunile au rupt linii de înaltă tensiune şi au perturbat cursele mai multor feriboturi din Marea Baltică şi Marea Nordului, dar şi traficul aerian.

Avertizări pentru Danemarca

Și Danemarca vecină a fost afectată de ploi abundente şi au fost emise avertizări. Reversul este că preţurile energiei au scăzut în întreaga regiune scandinavă, după ce rezervoarele s-au umplut mai repede decât în mod normal.

Între timp, șefa comisiei Europene a fost, miercuri, în Slovenia pentru a exprima solidaritatea Uniunii cu un milion și jumătate de oameni afectați de inundațiile de la sfârșitul săptămânii trecute.

Șase oameni au murit, între care doi turiști olandezi loviți de fulger, în cursul unei drumeții.

A fost cel mai sever dezastru natural înregistrat în Slovenia de la dobândirea independenţei, în 1991. Premierul a estimat pagubele la jumătate de miliard de euro și a activat mecanismul pentru răspuns la dezastre al Uniunii Europene. Prin intermediul acestuia, Germania trimite două poduri prefabricate, iar Franţa două excavatoare speciale.

SUA, măturate de furtuni

În tot acest timp, estul Statelor Unite este măturat de furtuni puternice, care au provocat haos și pagube enorme.

Vijeliile puternice au luat mai multe vieți și au lăsat un milion de oameni fără curent electric, din New York până în Alabama.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult