Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Volodimir Zelenski, la ONU: „Rusia trebuie forțată să facă pace. Putin nu se va opri de unul singur”

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Rusia trebuie forțată să facă pace”. A spus-o Volodimir Zelenski la o ședință specială a Consiliului de Securitate al ONU.

Cel mai probabil, planul victoriei, pe care Zelenski îl promovează în aceste zile în Statele Unite, presupune ca Washingtonul să permită Ucrainei să atace cu rachete occidentale adânc în interiorul Rusiei. „Să încerci să forțezi Rusia să facă pace, este o eroare absolut fatală. Este imposibil!”, a transmis Kremlinul.

De trei zile, Volodimir Zelenski participă la reuniuni și acordă interviuri ca să obțină sprijin în favoarea așa-numitului său plan pentru victorie. Aseară, liderul de la Kiev s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU.

Volodimir Zelenski: „Rusia preferă să rămână mută sau să mintă legat de faptul că dronele și rachetele sale au fost găsite în spațiul aerian al Poloniei, al Moldovei și al României. Putin a încălcat atât de multe norme și reguli internaționale încât nu se vă opri singur. Rusia trebuie forțată să aleagă pacea”.

Declarația n-a trecut neobservată la Kremlin.

Citește și
Volodimir Zelenski
Zelenski, la Consiliul de Securitate ONU: „Rusia nu poate decât să fie constrânsă la pace”

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului: „O astfel de poziție este o greșeală fatală, o greșeală sistemică. (Să forțezi Rusia să facă pace) este o greșeală profundă, care va avea consecințe inevitabile pentru regimul de la Kiev”.

La ONU, rechizitorii tăioase împotrivă Moscovei au lansat atât liderii statelor Baltice, cât și șeful diplomației britanice.

David Lammy, ministrul britanic de externe: „Vladimir Putin, când ataci Ucraina cu rachete, știm cine ești. Când îți ucizi dușmanii în Europa, știm cine ești. Ai invadat Ucraina din propriul interes. Să-ți transformi statul mafiot într-un imperiu mafiot. Îi transmit reprezentantului Rusiei care se uită în telefon în timp ce eu vorbesc, că mă adresez vouă și în calitate de persoană de culoare, ai căror strămoși au fost aduși din Africa în lanțuri. Știu să identific imperialismul atunci când îl văd”.

Vasili Nebenzia, ambasadorul rus la ONU: „Singurul motiv din spatele convocării acestei întâlniri este acela de a oferi lui Volodimir Zelenski încă o scenă de concert în Consiliul de Securitate al ONU.”

În discursul său de la tribuna ONU, președintele american a pledat din nou, cu patos, cauza Ucrainei.

Joe Biden, președinte SUA: „Vestea bună este că Putin a eșuat în atingerea principalului său obiectiv. A vrut să spulbere Ucraina, dar Ucraina e încă liberă. Avem de făcut o alegere. Vom continua să ajutăm Ucraina să câștige războiul și să-și păstreze libertatea? Ori vom privi în altă parte, lăsând agresorul (Rusia) s-o ia de la capăt, atacând și alte națiuni? ”

Candidatul republican la președinția Statelor Unite insistă că are propria strategie cu privire la Ucraina.

Donald Trump: „Cred că Zelenski e cel mai mare om de vânzări din istorie. De fiecare dată când vine la noi, pleacă cu câte 60 de miliarde de dolari. El speră din tot sufletul că democrații vor câștiga. Eu aș face lucrurile altfel. Dacă voi câștiga, primul lucru pe care îl voi face va fi să îi sun pe Zelenski și pe președintele Putin și să le transmit să ajungă la o înțelegere imediat.”

Pe de altă parte, fără să ofere detalii, președintele Braziliei a declarat în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite că, împreună cu Beijingul, lucrează la un plan menit să aducă Ucraina și Rusia la masa negocierilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult