Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vladimir Putin s-a deplasat la Beslan, la 20 de ani după sângeroasa luare de ostatici

Liderul rus Vladimir Putin s-a deplasat marţi pentru prima dată la Beslan, în Caucazul rus, pentru a aduce un omagiu victimelor luării sângeroase de ostatici de către un comando cecen, în urmă cu 20 de ani, într-o şcoală, relatează AFP.

Este pentru prima dată când liderul rus, care era deja preşedinte la acea vreme, vizitează locul tragediei. Peste 1 000 de persoane au fost luate ostatice la 1 septembrie 2004 în şcoala numărul 1 din Beslan şi ţinute timp de 50 de ore în condiţii atroce. Calvarul s-a încheiat într-o baie de sânge: 330 de morţi, dintre care 186 de copii.

Ajuns la Beslan, în Osetia de Nord, Vladimir Putin a îngenuncheat pentru a depune trandafiri roşii la un memorial din cimitirul unde sunt îngropate majoritatea victimelor, potrivit imaginilor difuzate de serviciul de presă al preşedinţiei ruse. El a depus apoi flori lângă un monument dedicat soldaţilor forţelor speciale ruse care au fost ucişi în timpul asaltului asupra şcolii.

Prima prima vizită a lui Putin la şcoala din Beslan, de la tragedia din 2004

Vladimir Putin a vizitat, de asemenea, şcoala numărul 1 din Beslan, unde a fost înfiinţat un centru cultural şi patriotic pentru prevenirea terorismului, a precizat Kremlinul. Aceasta a fost prima sa vizită la şcoală de la tragedia din 2004, pe care a declarat că o consideră o „durere personală” care va rămâne „pentru toată viaţa”.

Douăzeci de ani mai târziu după Beslan, la 22 martie 2024, Rusia a suferit cel mai grav atac terorist chiar în apropiere de Moscova. Indivizi înarmaţi au deschis focul în sala de concerte Crocus City Hall de la periferia de nord-vest a capitalei ruse, înainte de a o incendia. Atacul s-a soldat cu 145 de morţi şi sute de răniţi. Mai mult de 20 de persoane au fost arestate, inclusiv patru presupuşi atacatori, toţi din Tadjikistan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală care se învecinează cu Afganistanul. Deşi atacul a fost revendicat rapid de organizaţia jihadistă Statul Islamic, autorităţile ruse au continuat să dea vina pe Ucraina, unde Rusia a lansat o ofensivă în februarie 2022. Kievul a respins categoric orice implicare, potrivit News.ro.

Citește și
putin zelenski
Statul care este de acord să transfere mesaje între Putin și Zelenski. Ce interese are, de fapt, în Ucraina

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult