Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vladimir Putin îl provoacă pe Joe Biden la un nou dialog pe tema detensionării crizei legate de Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat că Rusia este gata să trimită un negociator din partea guvernului la tratative cu SUA pe tema garanțiilor de securitate cerute de Moscova pentru detensionarea crizei legate de Ucraina.

Peskov a mai afirmat că preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin şi Joe Biden, ar putea discuta încă o dată, înainte de Anul Nou, deşi, reaminteşte agenţia citată, videoconferinţa lor de două ore din 7 decembrie nu a dus la niciun acord, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt a precizat că negociatorul Serghei Riabkov, fost ministru de externe, este gata să se deplaseze oricând în orice ţară neutră pentru un dialog cu partea americană.

Ucraina şi SUA susţin că Rusia a concentrat peste 90.000 de militari în apropierea frontierei ucrainene şi ar putea intenţiona să lanseze o ofensivă. Moscova dezminte că are astfel de intenţii şi afirmă că Rusia este ameninţată de legăturile tot mai strânse dintre NATO şi Ucraina şi de posibilitatea ca această ţară, care doreşte să adere la Alianţa Nord-Atlantică, să poată permite desfăşurarea pe teritoriul său de rachete ale NATO.

Întrebat despre posibilitatea unui nou dialog între Putin şi Biden, Peskov a repetat poziţia Rusiei, conform căreia nu este clară agenda unei eventuale astfel de convorbiri.

Citește și
klaus iohannis, joe biden
Biden transmite că oferă garanții de apărare țărilor din Estul Europei. Ultimele reacții ale lui Putin

El a declarat că propunerile Rusiei privind securitatea, transmise prin adjuncta secretarului de stat, Karen Donfried, care a făcut miercuri o vizită la Moscova, constau în două proiecte de document, un tratat şi o înţelegere, dar a refuzat să dea detalii despre conţinutul acestora, asigurând reporterii că vor afla "la timp".

Ministerul de externe rus a dat săptămâna trecută indicii despre propunerile respective, comunicând că NATO ar trebui să îşi retragă angajamentul din 2008 faţă de Ucraina şi Georgia că vor fi primite în alianţă şi să promită că nu va desfăşura armament în ţările vecine cu Rusia, care ar putea ameninţa securitatea acesteia.

Moscova a cerut şi reluarea dialogului uzual de securitate cu Statele Unite şi cu NATO şi a cerut Washingtonului să accepte un moratoriu asupra desfăşurării de arme nucleare cu rază medie de acţiune în Europa. Riabkov a declarat săptămâna aceasta că în caz contrar Rusia ar fi obligată la o "confruntare" în cadrul căreia ar trebui să desfăşoare la rândul său astfel de rachete.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult