Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vladimir Putin, despre alternativa Europei privind încălzirea cu energie verde: ”Dacă iarna e lungă și... nu bate vântul”

Your browser doesn't support HTML5 video.

"Dacă cineva are nevoie de noi, poate conta pe Gazprom", a declarat Vladimir Putin, la Teheran.  

Cu alte cuvinte, Putin a spus că Rusia ar urma să reia joi livrările pentru germani și alte state europene, prin gazoductul Nord Stream 1. Dar numai la debitul de dinainte de revizia anuală a gazoductului, adică la 40% din capacitate.

Livrările prin Nord Stream 1, principala sursă de gaze naturale a Germaniei, sunt zero din 11 iulie, când au început cele 10 zile de mentenanță.

Liderul rus, n-a ratat ocazia să ironizeze Vestul, pentru că și-ar fi săpat singur groapa, impunând sancțiuni Moscovei.

Vladimir Putin: ”Gazprom și-a respectat, își respectă și își va respecta în totalitate contractele. Gazprom este pregătit să pompeze cât e nevoie. Europenii sunt cei care au trântit ușile”.

Citește și
putin si erdogan
Vladimir Putin, dominat de Recep Erdogan la întâlnirea de la Teheran. Președintele rus, ironizat de jurnaliști din țara sa

Cu ocazia unei scurte întâlniri cu jurnaliştii la Teheran, preşedintele rus a explicat că debitul gazelor depinde de recuperarea turbinei Siemens, trimisă pentru mentenanţă în Canada.

Vladimir Putin: ”Când funcționează amândouă, două turbine pompează 60 de milioane de metri cubi pe zi. Dacă vine a doua turbină (din Canada), atunci vor funcționa două. Dacă nu vine, vor circula prin conducte doar 30 de milioane de metri cubi”.

Gazprom a redus livrările de gaze prin Nord Stream 1 cu 60% în ultimele săptămâni, invocând absenţa turbinei. Piesa a fost, se pare, trimisă de Canada spre Germania cu avionul pe 17 iulie.

Vladimir Putin ironizează Occidentul

Putin n-a ratat ocazia să ţină Vestului o prelegere sarcastică despre iluziile că își poate reduce dependenţa de combustibilii fosili trecând la energie verde.

Vladimir Putin: ”Dacă iarna e lungă și... nu bate vântul, cum s-a mai întâmplat. Europenii sunt pe cale să cadă în aceeași capcană în care au picat și cu petrolul. Am auzit tot felul de trăznăi despre restricționarea volumelor de petrol rusesc și plafonarea tarifelor pentru petrolul rusesc. Acum, se repetă povestea cu gazele. E uimitor să auzi asta din partea unor persoane educate. Rezultatul va fi același: prețurile vor sări la cer”.

Şi, ca un stăpân care îşi cheamă la ordine subalternii, Putin i-a interpelat direct pe guvernanţii germani.

Vladimir Putin: ”De unde își iau germanii gazele? De la noi. De ce? Pentru că e mai ieftin. Dacă îl iau din altă parte, cumpăra la prețul pieței. Germania primește gaze rusești în termenii unui contract pe termen lung, de trei-patru ori mai ieftin decât prețurile de azi”.

Adevărul este că europenii chiar iau în serios scenariul sistării definitive a livrărilor de gaze ruseşti, în condiţiile în care nu şi-au făcut stocurile pentru iarnă.

Robert Habeck, ministrul german al economiei: ”Nimeni nu trebuie să degere în case, dar și familiile trebuie să contribuie la economisire. Iar întreruperea permanentă ori pe termen lung a producției industriale va avea consecințe masive asupra întregii economii, asupra populației, a aprovizionării etc”.

Achim Dercks: ”Ideea este că dacă nu mai există gaze în cantitățile anterioare, vom ajunge rapid să vorbim de milioane de slujbe în pericol, o criză a forței de muncă de proporțiile celei de la începutul pandemiei”.

Potrivit unui sondaj, 65% dintre germani nu sunt de acord să aibă la iarnă în case mai puţin de 20 de grade Celsius. 72% nici nu vor să audă de apă caldă cu program.

Margret Böwe, Sozialverband VdK Deutschland: ”Nu vorbim de bunuri de lux, de care te poți lipsi la o adică, ci de produse de strictă necesitate, cum ar fi mese calde și cât de cât căldură în casă”.

Nord Stream 1 asigura mai mult de o treime din exporturile rusești de gaze naturale către Uniunea Europeană.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult