Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vladimir Putin amenință una dintre marile puteri militare ale lumii: Ar face ”o mare greșeală” dacă ajută Ucraina în război

Vladimir Putin a avertizat Coreea de Sud că ar face "o mare greșeală" dacă ar înarma Ucraina în războiul împotriva Rusiei.  

Comentariile sale vin după ce Seulul a declarat că ia în considerare o astfel de posibilitate, ca răspuns la noul pact încheiat de Rusia și Coreea de Nord de a se ajuta reciproc în cazul unei "agresiuni" împotriva uneia dintre cele două țări.

Moscova "va... [lua] decizii care este puțin probabil să mulțumească actuala conducere a Coreei de Sud" dacă Seulul va decide să furnizeze arme Kievului, a declarat Vladimir Putin reporterilor, potrivit BBC.

Liderul rus a făcut aceste declarații în Vietnam, la scurt timp după o vizită fastuoasă la Phenian, unde a semnat un acord de apărare reciprocă cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Coreea de Sud este pe locul cinci în lume în ceea ce privește puterea militară, în timp ce Coreea de Nord s-a situat pe locul 36, potrivit unui indice anual al puterii militare citat de agenția națională de presă a Coreei de Sud, Yonhap, la începutul anului 2024.

Citește și
Kim Jong-un
Gest uluitor făcut de Phenian la granița cu Coreea de Sud. Ce se întâmplă în zona demilitarizată

Conform sursei citate, Coreea de Sud a avut un scor al puterii de foc de 0,1416, situându-se pe locul cinci din 145 de țări, potrivit Global Firepower 2024. Poziția sa a crescut cu o treaptă față de anul precedent, adică 2023.

De asemenea, Putin a avertizat că Moscova este dispusă să înarmeze Coreea de Nord dacă SUA și aliații săi vor continua să furnizeze arme Ucrainei.

"Cei care furnizează aceste arme cred că nu sunt în război cu noi. Am spus, inclusiv la Phenian, că atunci ne rezervăm dreptul de a furniza arme altor regiuni ale lumii", a declarat Putin.

Seulul a condamnat anterior acordul ruso-nord-coreean ca fiind o amenințare la adresa securității sale naționale, iar consilierul pentru securitate națională Chang Ho-jin a declarat că țara sa intenționează să "reconsidere problema sprijinului înarmării Ucrainei".

În urma declarațiilor domnului Putin, biroul prezidențial al Coreei de Sud a declarat vineri că va lua în considerare "diverse opțiuni" în ceea ce privește furnizarea de arme Ucrainei, iar poziția sa va "depinde de modul în care Rusia va aborda această problemă".

De asemenea, l-a convocat pe ambasadorul rus Georgy Zinoviev pentru a protesta față de acest pact, cerând ca Moscova să "înceteze imediat" cooperarea militară cu Phenian.

Deși Coreea de Sud a oferit Ucrainei ajutor umanitar și echipamente militare, a refuzat până în prezent să furnizeze arme letale, deoarece are o politică oficială de a nu înarma țările aflate în război.

Unii din Ucraina au sperat că intensificarea colaborării militare dintre Moscova și Phenian va determina Seulul să își regândească abordarea. Analiștii au declarat anterior că Kievul va profita de vizita lui Putin în Coreea de Nord, pentru a crește presiunea. În timpul vizitei, Kim a promis, de asemenea, "sprijin deplin" pentru invazia Rusiei în Ucraina. Există tot mai multe dovezi că Rusia a desfășurat deja rachete nord-coreene în Ucraina.

La începutul zilei de vineri, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, s-a exprimat cu privire la acordul ruso-nord-coreean, afirmând că acesta ar trebui "să îngrijoreze orice țară căreia îi pasă de menținerea păcii și stabilității" în regiune.

Acesta a adăugat că acordul nu a fost "o surpriză", precizând că SUA au avertizat de mai multe luni cu privire la "relațiile de apărare în creștere" dintre cele două țări. Tokyo s-a declarat "serios îngrijorat de faptul că președintele Putin nu a exclus cooperarea în domeniul tehnologiei militare cu Coreea de Nord", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi, adăugând că acordul este "inacceptabil".

Analiștii au declarat că tratatul ar putea avea implicații semnificative pentru lume, precum și pentru regiune. Pe lângă posibilitatea ca Coreea de Nord să înarmeze deschis Rusia, Rusia ar putea, de asemenea, să intervină în orice nou conflict din peninsula coreeană.

Din punct de vedere tehnic, cele două Corei sunt încă în război și mențin o frontieră puternic păzită, unde tensiunile s-au  agravat în ultimele săptămâni. Într-un incident separat petrecut joi, trupele nord-coreene au "trecut pentru scurt timp" frontiera și s-au retras după ce Sudul a tras focuri de avertisment, au declarat vineri autoritățile de la Seul.

Acesta este cel de-al treilea incident de acest fel în mai puțin de trei săptămâni. Șeful Statului Major interarme al Coreei de Sud a declarat că cele două cazuri anterioare - din 9 iunie și 18 iunie - păreau a fi neintenționate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult