Modifica setarile cookie
Toate categoriile

VIDEO. Prima forță de asalt complet robotizată din Ucraina tocmai a câștigat prima sa bătălie cu Rusia

O brigadă a Gărzii Naționale Ucrainene tocmai a finalizat o operațiune militară complet robotizată, combinând drone terestre și aeriene pentru un asalt asupra pozițiilor rusești din regiunea Harkov, în nordul Rusiei.

"Vorbim despre zeci de unități de echipamente robotizate și fără pilot (coordonate) simultan pe o mică secțiune a frontului", a explicat un purtător de cuvânt al Brigăzii a 13-a a Gărzii Naționale, citat de Forbes.

Este o performanță tehnologică impresionantă, dar în același timp este și un semn îngrijorător de slăbiciune din partea forțelor ucrainene, care sunt ... suprasolicitate.

Faptul că Brigada a 13-a a Gărzii Naționale a fost nevoită să înlocuiască toate ființele umane într-un asalt terestru arată cât de puțini oameni are brigada în comparație cu unitățile ruse cu care luptă.

Brigada a 13-a a Gărzii Naționale apără o porțiune de opt kilometri din linia frontului în jurul orașului Hlyboke, chiar la sud de granița dintre Ucraina și Rusia. Aceasta reține o forță de nu mai puțin de patru regimente rusești, adică nu mai mult de 2000 de ucraineni față de aproximativ 6000 de ruși.

Citește și
orban ciolacu
Ungaria cere oficial ajutorul României. Viktor Orban: ”Ei știu ceva ce noi nu știm”

Raportul de forțe umane este aproximativ același de-a lungul întregii linii de front de 1300 de kilometri a războiului de 34 de luni al Rusiei împotriva Ucrainei.

Trupele rusești sunt în continuare mult mai numeroase decât trupele ucrainene, în ciuda faptului că rușii au suferit de două ori mai multe pierderi decât ucrainenii începând cu februarie 2022.

Operațiunea ucraineană a implicat drone de supraveghere și de minare, controlate de la distanță, roboți explozivi unidirecționali la sol și în aer, precum și roboți terestre înarmați cu arme de foc.

În ceea ce a reprezentat o testare la scară mai mică pentru recentul asalt combinat al roboților, un robot terestru ucrainean a cucerit o tranșee rusească în Kursk Oblast, în vestul Rusiei, în luna septembrie.

Rusia a încercat și ea atacuri la scară mică ale roboților terestre, dar cu mai puțin succes. Problema, desigur, este că în timp ce roboții sunt pricepuți la supraveghere și atac, sunt greu de menținut pe poziții.

Pentru a menține poziția, armatele pun infanteria în tranșee. Ei stau, privesc, așteaptă și cheamă întăriri atunci când inamicul atacă. Este o sarcină anevoioasă, obositoare, care necesită o vigilență constantă.

Vigilența constantă este dificilă atunci când un operator uman observă de la distanță câmpul de luptă prin intermediul senzorilor unui robot terestru care necesită multă întreținere.

Mașinăriile se strică. Iar legăturile lor radio de date sunt foarte sensibile la bruiajul inamicului, după cum a descoperit think-tank-ul RAND din California atunci când a simulat o confruntare între batalioanele ipotetice ale armatei americane ("albastre") și ruse ("roșii") parțial echipate cu drone terestre înarmate.

"Capacitatea Blue de a opera a fost degradată semnificativ de bruiajele Red", a concluzionat RAND.

Nu este clar dacă Brigada a 13-a a Gărzii Naționale a încercat măcar să mențină pozițiile rusești pe care le-a cucerit în atacul robotizat.

”După aproape trei ani de război, Ucraina este, fără îndoială, liderul mondial în robotică militară. Dar inovația ucrainenilor este, în parte, un răspuns la disperarea sa - adică la eforturile sale de a recruta suficienți soldați umani pentru a-i înfrunta pe ruși față în față.” - mai notează Forbes.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult