VIDEO. Momentul în care un copil cu autism este împușcat de 11 ori de polițiști
Incidentul a avut loc la începutul lunii, însă imaginile au fost publicate de poliție abia acum. Imaginile arată că ofițerii din Salt Lake City care, după ce ajung la casa în care locuia copilul alături de mama sa, îl urmăresc pe băiat pe o alee și apoi țipă la el să se întindă cu fața la pământ. Se aud apoi 11 focuri de armă, în urma cărora copilul de 13 ani se prăbușește.
„Spune-i mamei că o iubesc. Nu mă simt bine”, se aude spunând băiatul, după ce se prăbușește la pământ.
El a supraviețuit, însă are oase rupte și organe lovite de gloanțe, potrivit avocatului familiei și este internat în continuare în spital, scrie The Guardian.
Mama băiatului, Golda Barton, i-a avertizat pe polițiști că fiul ei are o armă și că a amenințat-o că îl va împușca pe unul dintre colegii de muncă ai femeii și îi va sparge geamurile de la casă, însă credea că este vorba despre un pistol cu bile. Nu exista vreo dovadă că băiatul avea o armă letală asupra sa.
Potrivit filmării, polițiștii i-au spus femeii că trebuie să acționeze ca și cum copilul ar avea o armă reală.
De asemenea, Barton i-a avertizat pe ofițeri că băiatul s-a panicat după ce i-a văzut.
„Vede insigna și crede automat că îl veți ucide sau va trebui să se apere într-un fel. Se sperie”, le-a spus femeia polițiștilor.
Imaginile au fost făcute publice în baza unei ordonanțe pe care au emis-o autoritățile locale și are obligă poliția să publice înregistrările cu incidentele în care s-au tras focuri de armă, în cel mult 10 zile lucrătoare.
Incidentul a ridicat noi semne de întrebare cu privire la modul în care poliția abordează situațiile în care sunt implicate persoane cu probleme de sănătate mintală, pe fondul solicitărilor la nivel național pentru reforma poliției.
Mama copilului a sunat la numărul pentru urgențe 911, cerând ajutorul pentru că fiul ei cu autism are o criză. Aceasta a cerut intervenția unei persoane cu experiență în acest tip de probleme. Cei doi polițiști care au fost trimiși au fost instruiți să gestioneze astfel de situații, însă în niciun caz nu erau specialiști în probleme psihice.
Într-o altă filmare, doi ofițeri pot fi auziți discutând dacă să se apropie de băiat, deoarece erau îngrijorați de faptul că o intervenție ar putea provoca un schimb de focuri. Pe măsură ce ofițerii se apropie de casă, unul dintre ei spune că poate vedea mișcare în curtea din spate.
Din imagini nu se vede că băiatul ar fi fost înarmat, iar polițiștii nu menționează că acesta ar fi avut vreo armp în raportul oficial, publicat tot luni.