VIDEO. Mesajul papei Francisc la binecuvântarea "Urbi et Orbi". Ce a spus despre pandemia de COVID
"Pandemia există și este încă în desfăşurare, criza socială şi economică este foarte gravă, în special pentru cei săraci şi în pofida acestor lucruri - şi este scandalos - conflictele militare nu încetează iar arsenalele militare se măresc", a denunţat Francisc la bazilica Sfântul Petru de la Vatican, înainte de a rosti binecuvântarea "Urbi et Orbi", pentru Oraşul Etern şi Lumea întreagă, relatează Agerpres.
"Există încă prea multe războaie şi prea multă violenţă în lume! Fie ca Domnul, care este pacea noastră, să ne ajute să depăşim această mentalitate a războiului", a mai susţinut suveranul pontif, care a lansat deseori apeluri la dezarmare şi la interzicerea completă a arsenalelor nucleare.
Papa Francisc a lansat un apel la pace pentru zonele de conflict din Africa, printre care regiunea Tigray din nordul Etiopiei şi provincia Cabo Delgado din Mozambic. El a remarcat şi că situaţia gravă de criză din Yemen a fost primită "cu o tăcere asurzitoare şi scandaloasă".
Papa a lansat şi un apel la reconciliere între palestinieni şi israelieni pe care i-a chemat să "redescopere puterea dialogului" pentru a ajunge la o soluţie care să facă posibilă convieţuirea paşnică şi prosperă.
În cadrul predicii sale, Francisc s-a referit şi la perpetuarea persecuţiilor împotriva creştinilor şi a solicitat ca toate restricţiile cu privire la libertatea de religie să fie ridicate de peste tot din lume.
Apel pentru guvernele lumii
În mesajul său pascal, papa le-a cerut guvernelor şi să urgenteze distribuţia de vaccinuri împotriva noului coronavirus, în special pentru populaţia săracă a lumii, informează şi Reuters.
Papa s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru cei care au pierdut pe cineva drag, dar şi pentru şomeri, cerându-le guvernelor să le asigure celor aflaţi în nevoie "mijloace de existenţă decente".
Suveranul pontif a lăudat lucrătorii medicali, a transmis că este alături de copiii şi tinerii care nu pot merge la şcoală şi a amintit că lupta cu pandemia este o luptă a tuturor.
Doar 200 de credincioşi au putut participa la Slujba Pascală din cauza restricţiilor împotriva noului coronavirus, notează DPA.
Înainte de pandemie, Liturghia Pascală se desfăşura de obicei în Piaţa Sfântul Petru, în faţa a zeci de mii de pelerini. Anul acesta, la fel ca şi anul trecut, papa Francisc a fost nevoit să oficieze cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii din interiorul bazilicii Sfântul Petru. Ceremonia a fost transmisă online.