Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Victimele atacului din Hong Kong povestesc clipele de groază trăite: Mirosea numai a sânge!

Victimele atacului de duminică din Hong Kong au acuzat poliția că nu a răspuns apelurilor lor de ajutor, astfel că au fost nevoiți să se salveze singuri.

”Ne-am salvat siguri ... pentru că nimeni altcineva nu mai era acolo”, au spus aceștia într-o conferință de presă, având fețele acoperite, alături de parlamentarul Lam Cheuk-ting, și el rănit în acele evenimente.

Potrivit The Guardian, aceste afirmații vin în contextul în care Beijingul a dat vina pentru protestele din Hon Kong pe ”mâinile negre” din SUA, sfătuind totodată America să nu uite că ”Hong Kong-ul este Hong Kong-ul Chinei”.

Un bărbat care a spus că se numește Leung a povestit cum era pe drum să se întâlnească cu prietenii săi, când a ajuns la stația de tren Yuen Long, unde a văzut cum niște bărbați atacau pasagerii din vagoane și de pe peron.

”Vagonul mirosea numai a sânge. În timpul acelor evenimente nu am văzut un singur polițist sau pe cineva de la MTR (transporturi). M-am tot uitat după un polițist, însă n-au apărut deloc”, a povestit Leung, adăugând faptul că atacul a durat aproximativ 30 de minute.

Citește și
Hong Kong
Incidente în Hong Kong. Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților

O femeie care a spus că se numește Hui a povestit cum a asistat la aceste violențe din vagonul în care se afla și ale cărui uși nu s-au deschis la peron.

Ea a afirmat că s-a uitat cu groază la cele întâmplate și că a sunat la serviciile de urgență, însă nu a răspuns nimeni. ”Ne-am salvat singuri, pentru că nimeni altcineva nu mai era acolo”, a spus ea.

Alții au insistat asupra faptului că cei care au fost atacți nu erau doar niște protestatari. Un bărbat de 58 de ani a povestit cum a ajuns la stația de tren cu fiul său și a găsit acolo femei care țipau și cereau ajutor, iar peste 100 de oameni îmbrăcați în alb ”atacau copii”.

El spune că experiența de 20 de minute trăită acolo a fost una de ”viață și moarte”.

”Noi suntem cetățeni inocenți, pasageri în drum spre casă. Cer ajutor internațional pentru poporul din Hong Kong. Nu mai avem încredere în Guvernul nostru”, a spus el.

Duminică, grupuri de bărbaţi înarmaţi cu bastoane, tije metalice şi bâte, majoritatea purtând tricouri albe, au atacat manifestanţi antiguvernamentali care participaseră la o nouă manifestaţie masivă, rănind 45 de persoane, între care şase grav.

"Ştiu că este o problemă foarte importantă pentru preşedintele Xi Jinping", a declarat Trump la Casa Albă, potrivit Agerpres. "China ar putea pune capăt acestui lucru dacă doreşte", a adăugat el, în legatură cu protestele la care au participat sute de mii de persoane în ultimele săptămâni.

Preşedintele chinez "a acţionat în mod responsabil, foarte responsabil", a apreciat miliardarul american, subliniind că aceste proteste durează de mult timp.

Hong Kong-ul se confruntă cu cea mai gravă criză din istoria sa recentă, manifestaţii paşnice de amploare împotriva guvernului local, dar şi cu ciocniri sporadice între protestatari radicali şi poliţişti.

Beijingul a denunţat cu fermitate luni atacul comis cu o zi înainte asupra Biroului de legătură al guvernului central din Hong Kong de către manifestanţi antiguvernamentali, invocând acte "absolut intolerabile" şi cerând "pedepsirea vinovaţilor", relatează AFP.

Fostă colonie britanică, retrocedată Chinei în 1997 şi care beneficiază de o largă autonomie, Hong Kong-ul este din luna iunie teatrul unor mari demonstraţii împotriva guvernului local.

Mişcarea de protest, declanşată în urma unui proiect de lege care autoriza extrădarea în China continentală, care a fost suspendat de atunci, s-a extins la cerinţe mai largi, manifestanţii denunţând loviturile date de Beijing libertăţilor fostei colonii britanice. Protestatarii cer acum amnistie pentru persoanele arestate, votul universal şi demisia şefului executivului local Carrie Lam.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult