Val de informaţii false care avertizează că Republica Moldova rămâne fără gaze şi curent electric. Anunțul Guvernului
„Pe reţelele de socializare circulă falsul precum că din 17 decembrie în Moldova nu va fi energie electrică. Este un fals. Ţara noastră este asigurată cu energie electrică, iar autorităţile lucrează pentru a menţine stabilitatea furnizării”, se arată într-o postare pe canalul de Telegram „Prima Sursă”, administrat de către responsabili din cadrul Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului, relatează NewsMaker.
Totodată, în online au fost distribuite informaţii potrivit cărora „Moldovagaz solicită majorarea preţurilor la gaz” şi, mai mult, că o să fie sistată şi aprovizionarea cu gaze.
Reprezentanţii Guvernului au publicat exemple de falsuri răspândite pe TikTok: „De la ora 20:00 până la 05:00 lumina va fi stinsă în toată Moldova decizia a fost luată ieri!!”, „Moldova în beznă, O să rămânem şi fără gaze” sau „Moldovagaz solicită majorarea preţurilor la gaz. (…) Preţul la gaz va fi 49.99”.
La fel, zvonul a fost respins de autorităţi.
„Stop fals! Ai văzut aceste minciuni zilele astea? Urmăreşte surse oficiale şi nu te lăsa minţit de anonimi! Raportează-le!”, îndeamnă reprezentanţii Guvernului.
Toate aceste discuţii şi evoluţia apar după ce guvernul a cerut instituirea stării de urgenţă în sectorul energetic, începând cu 16 decembrie, în condiţiile în care Transnistria - de unde Republica Moldova se alimentează cu energie electrică la un preţ mai mic - riscă să rămână fără gaze de la 1 ianuarie 2025, întrucât expiră acordul de tranzit între Gazprom şi Ucraina, iar Kievul a anunţat că nu mai doreşte prelungirea lui. Regiunea separatistă a declarat, la rândul ei, stare de urgenţă în economie.
NewsMaker aminteşte că premierul Dorin Recean a vorbit pentru prima dată pe 5 decembrie despre posibile întreruperi ale curentului electric, dar a specificat condiţiile în care s-ar putea întâmpla: în cazul unor atacuri asupra staţiilor electrice din Ucraina, aşa cum, de altfel, s-a mai întâmplat şi în trecut. Peste o săptămână, premierul a explicat că „energie electrică va exista”. Potrivit oficialului, dacă Gazprom va decide să nu livreze gaze în stânga Nistrului, există riscul unor deconectări doar „pentru maximum câteva ore şi nu în toată ţara”. Acest scenariu, a adăugat Recean, se va întâmpla în condiţiile în care vor continua bombardamentele ruseşti în Ucraina „şi vor distruge şi linia Isaccea – Vulcăneşti – Chişinău”.
În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi de gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Din această cantitate sunt asigurate necesităţile de consum pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului şi este produsă energie electrică la termocentrala de la Cuciurgan.