Val de asasinate în Mexic. Trei jurnaliști uciși într-o singură săptămână
Jorge Celestino Ruiz, care lucra pentru cotidianul El Grafico de Xalapa, a fost împuşcat mortal în noaptea de vineri spre sâmbătă, în municipalitatea Actopan, în estul oraşului Veracruz, a confirmat primarul acestui oraş, Paulino Dominguez.
Potrivit unei surse din poliţie, care a solicitat anonimatul, casa lui Ruiz a fost "ţinta unor focuri de armă" în octombrie. ''Au fost trase gloanţe şi în vehiculul său pentru a-l intimida'', a adăugat această sursă, fără alte detalii.
Potrivit unor colegi ai jurnalistului, Jorge Celestino Ruiz nu-şi mai semna articolele pentru a evita să se facă remarcat.
Secretarul de stat pentru securitate publică din Veracruz, Hugo Gutierrez, a condamnat cu vehemenţă, pe Twitter, uciderea jurnalistului drept "un atac la libertatea de exprimare".
Crima a avut loc la mai puţin de 24 de ore după uciderea directorului şi redactor-şef al site-ului de ştiri La Verdad de Zihuatanejo, Edgar Alberto Nava, în statul Guerrero, potrivit procuraturii locale.
Nava, care era angajat şi la primărie, a fost împuşcat cu un glonţ tras cu o armă de calibru de 9 mm", potrivit acestei surse.
Mexicul este una dintre cele mai periculoase ţări pentru presă, cu peste 100 de jurnalişti ucişi din anul 2000 pe fondul unor violenţe legate de traficul de droguri şi corupţia politică. Majoritatea acestor crime rămân nepedepsite, scrie AFP.
Până joi, organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) a contabilizat opt jurnalişti asasinaţi de la începutul anului 2019.
Marţi, cadavrul lui Rogelio Barragan, directorul portalului de ştiri Guerrero Al Instante, a fost găsit în portbagajul unei maşini abandonate în statul Morelos (centru).
În plus, sediul cotidianului local El Monitor din Parral, statul Chihuahua, a fost atacat miercuri cu cocteiluri Molotov, fără a face victime. După atac, directorul ziarului a explicat presei mexicane că este vorba de o ameninţare pentru ca echipa editorială să înceteze să publice articole despre afaceri politice sau ale poliţiei şi că se gândesc să ţină cont de aceasta pentru a-şi păstra integritatea.
Într-un comunicat emis după asasinarea lui Nava, Comisia Naţională pentru Drepturile Omului (CNDH) a declarat că atacurile reflectă climatul de insecuritate în care lucrează jurnaliştii în Mexic, arătând "nivelul ridicat de violenţă" şi "condiţiile ostile'' în care aceştia îşi desfăşoară activitatea