Vaccinul contra Covid-19 ar trebui făcut de două ori, la distanță de două săptămâni. Explicația medicilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Donald Trump vorbește despre "operațiunea viteză super-luminică", iar rușii fac trimitere la Războiul Rece: și-au botezat vaccinul Sputnik 5. Între timp, în China, serul imunizant dezvoltat de compania Sinovac Biotech ar fi fost aprobat pentru utilizare în regim de urgenţă.
Serul companiei chineze Sinovac ar urma să fie folosit, în primă fază, pentru imunizarea cadrelor medicale. Dezvoltarea vaccinului a început încă din ianuarie.
David Culver, CNN Correspondent: „Normele din China impun un spațiu separat pentru producerea unui nou vaccin. Al doilea motiv e volumul cererii: au nevoie de spațiu de producție pe măsură.”
Helen Yang, Sinovac Biotech: „Suntem în competiție cu virusul, nu cu alte companii. Viteza noastră trebuie să fie mai mare decât răspândirea și mutațiile virusului.”
După Statele Unite și Belgia, și guvernul de la Madrid a avizat testarea, pe 190 de voluntari, a vaccinului dezvoltat de compania americană Johnson&Johnson, ajuns în faza a doua a studiilor clinice. Rezultatele de până acum au arătat că serul respectiv generează anticorpi.
O prezentatoare TV din Georgia a fost prima persoană imunizată cu produsul companiei Moderna, când s-a început testarea pe oameni. Patru săptămâni mai târziu, s-a întors pentru o a doua doză.
Potrivit experților, este foarte probabil ca serul anti-coronavirus să aibă nevoie de rapel, la două săptămâni după prima doză.
Dr. Paul Bradley, Meridian Clinical Research: „E ca în ring. Dacă îi dai o lovitură adversarului s-ar putea să-l dobori la podea, dar cu doi pumni e mai sigur.”
Presupunând că serul sigur și eficient este deja o realitate, imunizarea în sine se anunță o provocare fară precedent. Miliarde de oameni trebuie vaccinați nu o dată, ci de două ori.
Trebuie să-și amintească să revină la medic, să-și ia poată lua liber de la muncă de două ori, să suporte posibile efecte adverse, precum cum ar fi febra, de 2 ori.