Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ursula von der Leyen o sprijină pe Maia Sandu. UE oferă R. Moldova cel mai mare ajutor financiar de până acum

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit joi, la Chişinău, cu preşedinta prooccidentală a Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un gest de susţinere înaintea alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie şi a referendumului pro-UE, scrie Reuters.

Von der Leyen a anunţat cu această ocazie cel mai mare pachet de ajutor financiar pe care Bruxelles-ul l-a acordat până acum Republicii Moldova de la declararea independenței în 1991 - 1,8 miliarde de euro.

Banii vor fi direcţionaţi pentru finanţarea reformelor vitale şi a investiţiilor care vor accelera dezvoltarea economică.

Anunţul a fost făcut de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă comună cu preşedinta Maia Sandu, joi, la Chişinău, scrie NewsMaker, conform News.ro.

Maia Sandu candidează pentru un al doilea mandat prezidenţial în cadrul unor alegeri care au loc în paralel cu un referendum pentru înscrierea în Constituţie a aderării la UE ca „obiectiv strategic”.

Poliţia susţine că Rusia a intervenit în mod grav în alegeri, ceea ce Moscova neagă.

„Pot simţi pulsul Europei bătând aici. Moldova a demonstrat de nenumărate ori cât de vibrantă este la Europa. Cred că locul ţării dumneavoastră este în Uniunea noastră Europeană”, a scris von der Leyen într-o postare pe X.

Ea a postat şi un videoclip în care se întâlneşte cu Maia Sandu, îşi strâng mâinile şi pozează pentru fotografii. Ulterior, au ţinut o conferinţă de presă comună.

„Moldova a făcut progrese remarcabile de când a devenit ţară candidată. Putem începe deja să aducem economia moldovenească mai aproape de a noastră, pentru a contribui la dublarea dimensiunii sale într-un deceniu. Aceasta înseamnă locuri de muncă bune şi o calitate mai bună a vieţii pentru moldoveni”, a declarat von der Leyen.

„Această vizită subliniază relaţiile tot mai strânse dintre Chişinău şi Bruxelles”, a declarat biroul preşedintelui moldovean într-un comunicat înainte de vizita lui von der Leyen.

Maia Sandu, care a condamnat ferm invazia Rusiei în Ucraina vecină, a condus eforturile Moldovei de a adera la UE, ceea ce speră să se poată întâmpla până în 2030. Fostul stat sovietic sărac, situat între Ucraina şi România, membră a UE, a început în iunie negocierile oficiale pentru aderarea la UE.

Sondajele arată că Maia Sandu este favorită în alegeri şi are un avans confortabil faţă de ceilalţi 10 candidaţi. Sondajele indică, de asemenea, că majoritatea moldovenilor sprijină aderarea la Uniunea Europeană.

Relaţiile Moldovei cu Rusia s-au deteriorat în ultimii ani. Guvernul pro-occidental de la Chişinău a acuzat Moscova că urmăreşte răsturnarea sa şi că se amestecă în afacerile sale interne. Moscova a acuzat-o pe Sandu şi echipa sa că încurajează „rusofobia”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult