Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Uraganul Milton lovește Florida. Vântul bate cu peste 200 de km/h și mai multe case au fost spulberate de tornadă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Uraganul Milton lovește cu brutalitate coastele statului american Florida. Milioane de oameni au fugit din calea urgiei, iar cei care au decis să rămână au fost sfătuiți să nu iasă din case.

Milton a mai pierdut din forță în drumul spre uscat, fiind acum catalogat drept uragan de categorie trei, care aduce însă vânt devastator - de peste 200 de kilometri pe oră - și ploi torențiale. „Nu lăsați garda jos! Milton va fi unul dintre cele mai puternice uragane care au lovit Florida în ultimul secol!” - le-a transmis președintele Joe Biden americanilor.

Vântul feroce și ploaia puternică au anunțat sosirea uraganului Milton cu ore înainte ca urgia să lovească uscatul, în vestul statului Florida.

În plus, furtuna a declanșat numeroase tornade periculoase, care au spulberat case.

Cathie Perkins, Director, Pinellas County, FL, Emergency Management:  „Oriunde v-ați afla, veți simți forța acestei furtuni.”

Citește și
florida
A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"

Autoritățile au emis avertismente până în ultimul moment, încercând să convingă localnicii să evacueze zona.

Sheriff Chad Chronister, Hillsborough County, FL: „Va veni momentul în care vă veți da seama că trebuia să fi plecat, că sunteți în pericol și că ajutoarele nu vor veni.”

Președintele Joe Biden s-a adresat americanilor, avertizându-i să ia în serios pericolul:

Joe Biden, președintele Statelor Unite: „Pare că ne vom confrunta cu furtuna secolului. Știu că e dificil să vă părăsiți casa și tot ce aveți. Dar îi îndemn pe toți cei care se află în calea lui Milton să respecte toate indicațiile autorităților. E o chestiune de viață și de moarte.”

El a cerut oamenilor să nu se lase induși în eroare de zvonuri sau informații false, inclusiv de cele răspândite de adversarii politici.

 Joe Biden, președintele Statelor Unite: „Se vehiculează informația că banii necesari pentru a face față acestei urgii sunt redirecționați către migranți. E ridicol să spui așa ceva. Și e cu totul fals.”

Cinci milioane de persoane din zonele afectate au fugit din calea furtunii în ultimele zile. Pentru cei rămași, fereastra pentru evacuare s-a închis, iar aceștia au fost sfătuiți să se baricadeze în locuințele lor și să aștepte instrucțiuni oficiale.

Sheriff Chad Chronister, Hillsborough County Sheriff's Office: „Suntem în al 11-lea ceas. Rezervele de combustibil s-au epuizat. Portul e închis. Magazinele sunt închise. Acum e momentul să găsiți un loc sigur. Rămâneți în locuințe.”

Guvernatorul statului Florida a asigurat populația că toate măsurile necesare au fost luate pentru a rezista în fața uraganului.

Ron DeSantis, Guvernatorul Floridei: „Este cea mai amplă operațiune de mobilizare a forțelor de intervenție și salvare din întreaga istorie a statului Florida.”

Pe lângă vânturile devastatoare și ploile torențiale, un alt pericol major îl reprezintă valurile uriașe care ar putea lovi coasta, atingând înălțimi de până la 4,5 metri.

Jane Castor, Primarul orașului Tampa: „În timpul uraganului Helene, valurile nu au trecut de doi metri și au lăsat în urmă un dezastru. Uraganul Milton ar putea aduce valuri de două ori mai mari. E un nivel istoric, nu doar pentru comunitatea noastră, ci pentru toată țara.”

Autoritățile sunt îngrijorate că locuințele slăbite de un uragan anterior, care a lovit zona cu doar două săptămâni în urmă, s-ar putea dezintegra sub presiunea actualei furtuni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult