Insulele Bahamas, lovite cu furie maximă de uraganul Dorian. Imaginile sunt înfricoșătoare
Your browser doesn't support HTML5 video.
A provocat inundații și distrugeri de proporții și se îndreaptă acum vijelios spre coasta americană. Florida, Georgia și Carolina, de nord şi de sud, au declarat stare de urgență.
Uraganul devastator a provocat inundaţii în insulele Bahamas, cu valuri distructive de până la 7 metri. Vântul susţinut cu viteza de 290 de kilometri pe oră a smuls acoperişuri şi a pus copaci la pământ. Ambarcaţiuni răsturnate pluteau în derivă pe ape pline de crengi, scânduri rupte şi tot felul de resturi.
Samuel Butler, poliţia din Bahamas: "Din experienţele anterioare pe care le-am avut ştim că finalul poate fi unul fatal. Vă cerem, vă implorăm să vă duceţi într-un loc mai sigur. Noi, cei de la Departamentul de poliţie, am mers din casă-n casă şi le-am cerut oamenilor să evacueze zona".
Unii localnici au ignorat ordinul de evacuare, preferând să se baricadeze în case.
Una din insule - Grand Bahama - rămâne şi în cursul zilei de luni sub puterea nimicitoare a uraganului Dorian. Apoi, furtuna se îndreaptă spre Florida.
Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: "Le cer tuturor celor care se află pe traiectoria uraganului Dorian să asculte de toate avertizările şi de ordinele de evacuare date de autorităţile locale. Se pare că toţi vor fi nevoiţi să facă asta, din păcate. Trebuie să fim vigilenţi. Uraganul se mişcă încet, dar acest lucru nu e ceva bun. Cu cât se mişcă mai încet, cu atât va fi mai puternic".
Un milion şi jumătate de oameni au fost evacuaţi, preventiv în patru state federale americane -Florida, Georgia, Carolina de Nord şi Carolina de sud.
Autorităţile de peste ocean repeta la unison: paza bună trece primejdia rea. Dorian ar putea fi cea mai gravă furtună de la uraganul Andrew, clasificat tot la categoria 5, care, în 1992 a lăsat în urma 65 de morţi şi peste 60.000 de locuinţe distruse.